BG online

Lični razvoj

O čemu lideri nikad ne govore?

Tišina krije ono što je najvažnije

On je odličan lider. Obožavan od saradnika, uspešan po svim kriterijumima uspeha. Najveći deo radnog vremena provodi u razgovoru sa svojim ljudima. I kad nije – on je dobro raspoložen. Mnogo pita. Često organizuje brainstorming sastanke sa saradnicima, u opuštenoj atmosferi, pronalazi rešenja ili ideje za poboljšanje poslovanja.

Predložen je za naslednika generalnog direktora – stranca kome naredne godine ističe ugovor i neko od lokalnih lidera treba da preuzme vođenje srpskog ogranka velike međunarodne korporacije. Sam je tražio, a kompanija podržala, kouča. Izabrao je mene.

Gde su rezultati?

Prva sesija je bila puna njegove priče. O tome kako je svestan sebe, kako mnogo radi na sebi, kako je pročitao većinu knjiga o liderstvu za koje je ikad iko čuo. Pričao je na koji način vodi ljude – da brine o njima i da ih prati, motiviše, daje slobodu. Zaključio je da, zapravo i ne zna tačno na čemu bi radio, ali je verovao da sigurno nešto ima.
Tokom godina rada sa liderima naučila sam jedno: važno je brzo im pokazati rezultate. U isto vreme, važno je pokazati da “mogu da ih izdržim”, tj. da sam adekvatan partner za razgovor. Mogli smo prvu sesiju da potrošimo na hvalospeve i razgovor o tome koliko je dobar ili da investiramo u njegov dalji razvoj. Ja sam uvek za investiranje vremena!

O čemu ćutite?

Krenula sam direktno u centar. Rekla sam mu: “Mnogo toga ste rekli. Šta mi ne govorite?” Bio je zatačen. U jednom trenutku licem mu je proletela i ljutnja. Samo kratko. Dominantna emocija je bila strah. Ostao je zaleđen. Videlo se da uopšte ne traži odgovor na pitanje – jer ga zna. A, nije imao nameru da mi ga saopšti.
Opet, tokom godina rada sa klijentima, naučila sam da je tišina moćna. Da pritiska, gotovo boli. Za kouča je veoma važno da ume da “izdrži” tišinu. Jer, neko mora da progovori. Zadatak kouča je da to ne bude on (ona).
Ipak, ovo je bila ona situacija kada tišina ne služi svrsi. Nakon što je proteklo dovoljno vremena koje je omogućilo da se ljutnja stiša, progovorila sam ja. “Vratila” sam mu ono što sam primetila – prokomentarisala sam emocije koje sam pročitala i rekla da su one u redu, s obzirom na to da nam je ovo bila prva sesija i da on ne zna da li i koliko može da mi veruje.
Opet sam zaćutala. Ovog puta, progovorio je on.
Tiše nego na početku sesije, rekao je da je umoran, da se ponekad oseća kao prevarant, jer sve radi tačno onako kako je naučio i pročitao i da, pri tom, uopšte ne može da definiše čime se on, u stvari, bavi. Više ne ume ni o jednoj temi da razgovara duboko, do detalja. Dešava mu se da na sastancima može da prati razgovore samo do jednog nivoa. Čim se razgovor povede o operativnim detaljima i konkretnim akcijama može samo da posmatra. Počeli smo! Počelo je otvaranje.

Put od stomaka do srca

Sledeću sesiju smo posvetili “otključavanju” centara koji su bili izolovani, nedostupni. Od tri centra (mozak – um, srce – vrednosti i intuicija, stomak – emocije i impulsi) godinama je koristio samo jedan – um. On je znao odgovor na sva pitanja, donosio je odluke, analizirao i planirao. Ostala dva su bila potpuno neaktivna. Trebalo je mnogo tišine, osluškivanja i rekla bih, mučenja da dosegne do, najpre stomaka, a onda i srca.
Prvo se povezao sa svojim emocijama. Na moj poziv, sve vreme je držao ruku na stomaku, povremeno zatvarao oči i “osluškivao” šta mu telo poručuje. Postao je svestan i dao je imena strahu, brizi, nesigurnosti, očaju. Nije se iznenadio. Delovao je kao da je bio svestan da su te emocije sve vreme tu, ali nije obraćao pažnju na njih. “Kao da sam stavio naočare i napokon razaznao jasne konture na slici”, rekao je.
Prešli smo na teži deo – srce. Pozvala sam ga da otkrije svoju strast, želje, pokretače. Tišina je bila gušća, teža. Trajala je dugo. Nije bila neprijatna. Videlo se da promišlja, da je zaronio i da neće odustati dok “se ne pronađe”. Nekoliko uzdaha. Ruka u korenu nosa koja pritiska suzne kanale da ne propuste ni jednu kapljicu….

Izbegavanje teških pitanja

U narednim mesecima smo ozbiljno radili. Proces bismo mogli da opišemo kao efikasan i dubok. Izdržavao je teška pitanja koja su gađala u centar. Otkrio je “goniče” od kojih je neumorno bežao godinama. Plašio se prosečnosti, neadekvatnosti i neznanja. Sve što je radio bilo je usmereno na izbegavanje ova tri stanja. Najavljena promocija u direktora je širom otvorila nove frontove i nove strahove od neuspeha. A on za to nije bio spreman.
Tempom koji on određuje se, još uvek, krećemo ka odredištu: Lider koji olakšava rad sjajnim ljudima, koji ume da pokaže empatiju i strast. “Ali stvarno”, kroz osmeh je dodao. Tako je opisao budućeg sebe, koji će biti spreman da preuzme namenjenu poziciju. Dobro nam ide.

Mirjana Gomilanović
Foto: Nebojša Babić

Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
Da li vas mrzi da se pokrenete?
Zamagljen pogled u budućnost
Emocionalna inteligencija u biznisu
Na koučingu sa direktorom koji radi na sebi
Ipak ste doneli posao u kuću? Ovo je prilika da promenite i popravite mnogo toga
Za velike promene potrebni su hrabrost, vreme i strpljenje
Život u stanju pripravnosti
Kako se postaje lider?
Pobedite uverenja, stavove i tuđa očekivanja
I lideri imaju pravo na emocije
Da li ućutkujete svoje emocije?
U potrazi za ličnim mirom
Poslovna žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Moji dani bez hrane Novinarka, pisac i vlasnica kompanije „Mis…

You cannot copy content of this page