BG online

Psihološka prva pomoć

Lečenje emocionalnih ožiljaka

„Osobu koja ima problem sa depresijom uvek treba hraniti nadom…“

Otkrivajući ključeve za lečenje emocionalnih ožiljaka Bernardo Stamateas, argentinski psiholog proučavao je i načine za uživanje u unutrašnjem miru. Njegova knjiga „Toksične emocije“ predstavlja priručnik koji se na drugačiji način fokusira na koncept „toksičnosti“.


Bernardo Stamates smatra da emocije kao što su anksioznost, zavist, strah, krivica, strah, odbacivanje, ljubomora jesu toksične, ali ih prvo treba identifikovati i zatim upravljati njima da bi se adekvatno dostigao unutrašnji mir i oslobodio se osećaj hroničnog nezadovoljstva.

„Emocijama se upravlja iz dubine unutrašnjeg bića.“

Stamates u knjizi „Toksične emocije“ je između ostalog približio čitaocima koji imaju problem sa depresijom ili se sa ovim bore njihovi najbliži najčešće tipove depresije. Po njegovim rečima neki od najčešćih tipova depresije su:
DEPRESIJA REAKTIVNOG TIPA
Nastaje kao reakcija usled nekog gubitka i javlja se naročito kod introvertnih osoba, nesigurnih, osetljivijih od ostalih.
BIPOLARNA DEPRESIJA
Proživljavaju je osobe koje na trenutak osete visok stepen euforičnosti, radosti, a zatim ih obuzme bezvoljnost, osećaj da ne žele više da žive, nemaju volju da rade bilo šta. Zatim ih ponovo iznenada obuzme euforija i ovaj ciklus sa sigurnošću vodi ka depresiji.
DEPRESIJA USLED PREMORA
Skloni su joj poslovni ljudi i tinejdžeri, osobe koje su zahtevne prema sebi, imaju visoka očekivanja od sebe što ih dovodi do veoma velike fizičke i psihičke iscrpljenosti.

DEPRESIJA OD KOJE PATE STARIJI OD 50 GODINA

Psiholozi kažu da nakon pedesete može u ljudima da se razbukta jedna vrsta nazadne depresije. Osoba tad počinje da razmišlja o tome šta (ni)je postigla u životu. Samu sebe počinje da muči mislima otkrivajući neke praznine u svojoj prošlosti shvatajući da joj je život prošao, da nije postigla ono što je htela. Deca su odrasla, u partnerskom odnosu nije zavidna situacija, posao koji rade se nije ispostavio kao naročito uspešan, pa prekopavajući sećanja te osobe tonu lagano u depresiju.

DEPRESIJA ZBOG GREŠAKA I NEIZLEČENE KRIVICE

Ove osobe u dubini svog bića osećaju da im neke greške iz prošlosti nikad nisu oproštene.
„Depresija, ma kog tipa bila uvek će održavati svoj krug. Depresija će se izolovati i razvijati negativne misli. Što se više izoluje, to će više negativnih misli sakupiti, a što više negativnih misli sakupi, to se više izoluje.“- piše Bernardo Stamates u knjizi „Toksične emocije“.

Ulivanje nade

Najbolji lek za osobu koja je emocionalno ili fizički obolela je da joj se sve vreme uliva nada, kaže ovaj popularni pisac i psiholog (autor knjiga „Toksični ljudi“ i „Toksične emocije“) i ističe da osobu koja ima problem sa depresijom uvek treba hraniti nadom.
„To je najbolje što možemo učiniti za nju, brinuti o njoj i uveriti je da se čak i iz tolikog bola može spasti. Nemojmo da je kažnjavamo, niti da je okrivljujemo, već joj treba ulivati nadu da danas jeste tako, ali da će sutra biti bolje. Nada ima terapeutsko dejstvo.“
Savet: „Okružite um i telo onim što je dobro. Selektujte uspomene iz svog života, prizivajte prijatna sećanja, izbegavajte rasprave, svoje okolnosti tumačite u pozitivnom smislu“.

Oprosti, otpusti i zatvori prošlost

U knjizi „Toksične emocije“ autor je podelio sa čitaocima i tehnike za oslobađanje od bola i uživanje i životu. Poručuje: „Oprosti, otpusti i zatvori prošlost“.
„Otpusti prošlost, sve one reči koje su ostale sačuvane, teskobu i emocije koje su te gušile… Nauči da vrednuješ sebe, da sebi čestitaš. Kada neka osoba ceni sebe, kada ume sebi da čestita i odaje priznanje uvek će privlačiti ono najbolje u svoj život. Od tebe će zavisiti da niko više nikad ne povredi tvoje srce. Ti si posejano seme i niko nema pravo da ti uskraćuje život. Ti ga neguješ i samo ti odlučuješ šta ćeš sa njim… U umu i telu koji umeju da uživaju, koji znaju šta je zadovoljstvo i smisao nema mesta za depresiju.“

Knjige „Toksične emocije“ po ceni od 1099 dinara i “Toksični ljudi” po ceni od 990 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
    Sve je više savetnika, a sve manje srećnih porodica…

  You cannot copy content of this page