BG online

Roditeljstvo

Kako da pas postane najbolji prijatelj porodice

Za skladan zajednički život odgovorni ste vi

Psi mogu da razviju veliki uticaj na članove porodice. Kejt Kičinhem, autorka obimne i fantastično ilustrovane knjige “Pseća sreća” fotografijama Hajner Ort, između ostalog je pisala i o tome na šta roditelji treba da obrate pažnju kad u kući imaju dete i psa.

Porodice s malom decom

Dobro razmislite da li se pas uklapa u vašu već i ovako stresnu svakodnevicu. Imajte na umu da je štene kao beba. Ako ono jednog dana treba da postane veličanstveni porodični pas o kojem maštate, treba da znate da morate da odvojite izuzetno mnogo vremena, a i uložite mnogo energije da biste izašli na kraj sa psom i malim detetom koje puzi po kući. Zbog toga bi roditelji s malom decom i sa malo iskustva sa psima dobro trebali da procene da li su dorasli ovom dodatnom opterećenju.

Porodice sa četvorogodišnjom decom

Kad deca malo odrastu razumnija su i manje ih treba čuvati u kući. Vreme koje nam zbog toga preostaje možemo da posvetimo štenetu. Ipak, u tom uzrastu treba i da računate na ljubomoru male dece. Slatki mali pas na duži period će okupirati svu vašu pažnju. Sve što on radi je nekako smešno i od sad se i onako sve vrti oko njega. To je bar za malu decu i na duže staze vrlo zabavno.

Porodice sa školskom decom

Za decu od 5 – 6 godina psi mogu da razviju veliki pedagoški potencijal. Međutim, deca ne samo da mogu da se igraju sa psom, nego mogu i da se žestoko naljute na njega ako im na primer progrize novu fudbalsku loptu. Čim dete i štene malo poodrastu i postanu razumniji, menja se njihov odnos. Od konkurenta do druga u igri, pas se pretvara u poverljivog prijatelja i nepristrasnog tešitelja u svim teškim životnim trenucima koje život nameće deci.

Porodice sa adolescentima

Deca u pubertetu posebno imaju koristi od četvoronožnog prijatelja s kojim su odrasli. On ne kritikuje, čvrst je u svojoj naklonosti prema detetu, ono oseća da ga pas razume i uvek je tu za njega.
Pravila za roditelje Kejt Kičinhem:
1.Ne postoje psi bebi siteri. Psi doduše mogu biti veličanstveni kompanjoni, ali nikad jeftine dadilje male dece. Ne smemo ih ostaviti nasamo sa malim detetom. Samo tako ćemo sprečiti da se psu ugura u nos zrno graška ili spajalica u uvo. Usput pas uči da se u nas uvek može pouzdati. On doduše ne može da se brani, ali zato smo mi uvek prisutni i uvek obavimo to za njega.
2. Roditelji snose odgovornost. Za skladan zajednički život nadlezni su odrasli ukućani. Oni moraju da reše sve konflikte. Zato odmah intervenišite ako pas ponosno nosi lutku vašoj ćerki. Isterajte decu iz korpe vašeg psa i zabranite štenetu da zubima zahvata nogavicu koja se leluja.
3. Roditelji vaspitavaju- deca i psi ne smeju međusobno da se razračunavaju. Od prvog dana učite decu da vas pozovu u pomoć- ako štene gricka bakin persijski tepih da ga ne sprečavaju u tome već moramo odmah jasno zabraniti svaku nameru našeg psa- da reži na dete ili čak i da ga zgrabi.

U knjizi “Pseća sreća” naći ćete mnogo korisnih saveta, od toga kako zbrinuti psa, lepo ga vaspitati i postati s njim najbolji prijatelj. Saznaćete mnogo toga o karakteru i ličnosti pasa, treniranju i dresuri, kako psa seniora možete dugo držati u dobroj mentalnoj i fizičkoj formi. Ovo je knjiga za sve one koji već imaju pse ili planiraju da u svoj život puste svog budućeg najodanijeg prijatelja.

Knjigu “Pseća sreća” po ceni od 2980 2000 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066 060820 ili putem porudžbenice:   

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Pustite ljude da pričaju o drugima da vam kažu ko…

  You cannot copy content of this page