BG online

Psihološka prva pomoć

Kako biti spreman za brak?

“Tokom zajedničkog života ogromna je snaga u prepoznavanju da koreografiju vašeg zajedničkog „plesa“ možete iz podsvesti pretočiti u zbirku pravila igre koja je moguće naučiti, razumeti i menjati. To je ujedno trenutak kada shvatate da više niste podložni rđavim navikama ili manje- više korisnim obrascima, koje ste videli kod svojih roditelja…”

Da li biste kupili automobil za koji znate da bi vas tokom 50% vremena putovanja izneverio, da li biste uplatili kartu za let avio kompanijom čijih samo 50% letova stiže na odredište? Ko bi pri zdravoj pameti uplatio putovanje sa takvim prognozama? A to je upravo ono što rade parovi koji sklapaju brak bez pripreme! Šanse za njihov uspeh na području zajedničkog života nisu veće od 50%!- kaže psihoterapeut Gabor Mihalec, autor knjige “Prsten terapija” koju je posvetio ovoj važnoj temi.

Sudbina vaše veze u vašim je rukama

“Ono što želim da postignem knjigom “Prsten terapija” je da pružim bračnim parovima moć da utiču na sudbinu svoje veze. Ako uzmeš tu moć u svoje ruke i naučiš da je koristiš, šanse da stigneš u sigurnu luku srećnog braka mogu se sa uobičajenih 50% povećati na 97%.”- piše Gabor Mihalec uvodeći čitaoce u ono što ih čeka na stranicama knjige “Prsten terapija.”

Kako se spremate za brak?

Venčanje je sigurno jedan od najlepših, najuzbudljivijih i najzanimljivijih trenutaka u životu. Vreme za pripremu je kratko, a spisak za pripremu svih detalja dugačak. Gabor Mihalec u knjizi kaže: “Jeste li sigurni da ste mislili na sve? Da li je možda izostavljeno nešto stvarno važno? Prstenje je možda već tu, jer su oni igrali važnu ulogu i tokom veridbe. Da li ste pronašli najbolje mesto dostojno velikog dana u vašem životu? Da li ste program usaglasili sa organizatorima događaja, matičarem, a tok crkvenog obreda sa sveštenikom ili propovednikom? Imate li haljinu, odelo i sve važne prikladne dodatke? Šta je sa medenim mesecom? Da li ste sve organizovali tako da vaše prvo putovanje u paru bude zaista bezbrižno i prijatno? (Verujte mi, posle venčanja biće vam potreban i bezbrižan odmor!) Kad ste se pobrinuli za sve to, trebalo bi da budete spremni samo za još jedno: za BRAK! Da, dobro ste pročitali, za brak. Sve što sam naveo usredsređuje se na jedan dan, na dan venčanja, ali vaš brak ne bi trebalo da traje samo jedan dan, već je reč o celom životu. Pretpostavljam da ako ste se za taj jedan dan toliko pripremali, da ste se još mnogo više spremali za brak.”

Kontrolišite svoju sudbinu

Ako ste neko vreme živeli u braku ili već živite zajedno, Gabor Mihalec podseća da je vreme da svesno preispitate svoju vezu i učvrstite je za pod ručkama koje su u njoj dobre, a da na onima koja nisu baš najbolje, unesete promene.
“U svom terapijskom radu primetio sam da svaki odnos ima svoju unutrašnju dinamiku, čitav sistem dobro definisanih pravila igre ili koreografiju. Ona se često ne vidi iznutra, ali ako vas neko posmatra spolja (kao što su, na primer vaš komšija ili vaša deca) može vam unapred reći kako ćete reagovati u pojedinim situacijama. Tokom zajedničkog života u vezi ogromna je snaga u prepoznavanju da koreografiju vašeg zajedničkog „plesa“ možete iz podsvesti pretočiti u zbirku pravila igre koja je moguće naučiti, razumeti i menjati. To je ujedno trenutak kada shvatate da više niste podložni rđavim navikama, ili manje-više korisnim obrascima, koje ste videli kod svojih roditelja. Možete sami da kontrolišete svoju sudbinu! Imate moć nad sudbinom vaše veze! Ono što je u njoj dobro možete svesno prenositi dalje, a ono što vam nije korisno možete promeniti novim, svesno odabranim koreografijama. Obećavam da ću vam pomoći u ovom procesu sa mnogo „sjajnih“ iskustava dok budete čitali poglavlja knjige!”

Novi brak- nova sreća

Ako ste pred ulaskom u drugi brak, moguće je da imate veću potrebu za izučavanjem ove knjige nego što biste mogli da pretpostavite.
“Moglo bi se reći i da već sve znate o braku, da ste iskusili njegove svetle i tamne strane. Međutim, smatram da se u jednoj takvoj izjavi krije dvostruko klizavo područje. Prvo: vaš prethodni brak se nasukao. To znači da niste naučili nešto što biste apsolutno morali da znate za ostvarenje dobrog braka. Možda vam se čini da sada imate novu priliku da sve bude drugačije. Novi brak – nova sreća. Ali ne zaboravimo da nastavljate sa jednim od elemenata prošlog promašenog braka – samima sobom. Pored novog bračnog druga i nove veze, potreban je i novi pristup kako bi se dobio novi rezultat bez ponavljanja starih grešaka. Drugo: ako planirate da osnujete mozaičku porodicu (tako nazivamo porodice u kojima bar jedna strana ima dete iz prethodne veze), važno je da znate da mozaička porodica ima prilično jedinstvenu dinamiku i da u njoj mnoge stvari funkcionišu drugačije nego u biološkoj porodici. Već ina je nespremna za prilagođavanje tim uslovima i onda se često čude zašto je veza ispala sasvim različito od onoga kako su je zamišljali…”

Knjiga koju preporučuju i matičari

U ovom novom izdanju knjige “Prsten terapija” ubačeno je potpuno novo poglavlje koje pruža opipljivu pomoć na ovu temu. Materijal u knjizi nadahnut je ličnim iskustvom autora od skoro četvrt veka sopstvenog braka, kao i savetovanjima i terapijskim razgovorima sa mnogim bračnim parovima i parovima u predbračnom savetovanju. Kao bračni terapeut i istraživač, autor knjige je uvrstio u nju i naučna istraživanja svojih kolega.
Prvo izdanje ove knjige imalo je 100 stranica (sada ima duplo više) i objavljeno je u 22.500 primeraka 2010. godine. Zahvaljujući jednom javnom konkursu mađarski matičari su objavili ovu knjigu i delili je budućim bračnim parovima po celoj zemlji, pa je tako „Prsten terapija“ postala jedna od najpoznatijih knjiga o bračnom savetovanju na maternjem jeziku autora.

Knjigu „Prsten terapija“ po ceni od 800 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Erotski deo partnerstva

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

  By BGonline / 05/11/2023 / 0 Comments

  Kako se može “izlečiti” brak?

  By BGonline / 04/11/2023 / 0 Comments

  Izlečite i upoznajte svoje strahove

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Nije lako živeti sa depresivnom osobom

  By BGonline / 07/11/2023 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  „Apsolutna istina“ Majka Tajsona Autobiografija Majka Tajsona „Apsolutna istina“ apsolutnog…

  You cannot copy content of this page