BG online

Roditeljstvo

Poremećaj govora kod dece

Važno je naučiti vežbe za pravilan izgovor glasova i reči

Pravilan i lep govor je veoma važan za razvoj samopouzdanja, inteligencije, kao i za sveukupno napredovanje deteta. Govor, mišljenje i motorika (pokreti) čvrsto su povezani i međusobno uslovljeni. Uzroci nepravilnog izgovora glasova kod dece mogu biti različiti: psihičke smetnje, loše govorne navike, oboljenje govornih organa i drugo. Mnogi od ovih uzroka mogu se ukloniti u saradnji sa stručnim licima.

Vežbanke za najmlađe

Roditelji i vaspitači imaju važnu ulogu u ispravljanju posledica govornih poremećaja kod dece, prvenstveno putem redovnog vežbanja pravilnog izgovora. Otklanjanje određenih smetnji u govoru povoljno će se odraziti i na razvoj drugih sposobnosti mališana.
Mala pričanka Simeona Marinkovića namenjena je deci uzrasta 2–3 godine, dok je Pričanka istog autora namenjena malo starijoj deci (4–8 godina) sadrže niz vežbi za razvoj govora kod dece predškolskog uzrasta.
Oslanjajući se na metodiku koju vaspitači koriste u svakodnevnom radu sa decom Simeon Marinković osmislio je ove vežbanke, dok su knjige ilustrovale Milica Stevanović i Evelina Daneva Rajninger.

Razvijanje veština neophodnih za čitanje i pisanje

Obe knjige sadrže niz vežbi za pravilan izgovor glasova i reči. Uz simpatične junake, zanimljive zadatke i duhovite ilustracije deca će mnogo lakše savladati pravilan izgovor glasova.
Nikolina Majnarct, logoped i vaspitač u PPU Dvorištance ističe da su knjige poput Pričanke i Male pričanke odličan radni materijal namenjen deci predškolskog uzrasta, ali i mlađima, bez obzira na to da li deca imaju smetnje u razvoju govora ili ne. Ove knjige podstiču razvoj vizuelne, auditivne i taktilne percepcije i diferencijacije, uključujući vežbe pažnje, koordinaciju oko-ruka, pravilan izgovor glasova, bogaćenje rečnika, mišljenje i logičko zaključivanje. Takođe utiču na razvoj mnogih veština neophodnih za čitanje i pisanje.
„U ovim knjigama postoje jasne smernice odakle roditelji mogu da počnu i na koji način mogu da razvijaju svoj rad sa decom. Jasna je namera autora da se ovakvim sadržajima podstakne kreativnost osoba koje rade s decom tako što će im se pružiti mogućnost da se jedan segment radi na više načina ili da se deluje na ona čula koja kod deteta treba više razvijati. Smatram da su ove knjige idealna podrška ranom razvoju govora kod dece. U velikoj meri mogu da pomognu roditeljima, vaspitačima, stručnim saradnicima i drugima u radu sa decom na pravilnom usvajanju glasova“, navodi Nikolina Majnarct.

Važna pravila

Autor Simeon Marinković naglašava da je u toku rada sa decom važno poštovati određena pravila, koja navodi u uvodnom delu obe knjige:
• Zamolite dete da kaže šta je sve prikazano na slikama. Dajte mu do znanja da može računati na vašu pomoć: Hajde da zajedno pogledamo…
• Pohvalite dete za svaki napor i pokušaj izgovora. Stalno ga ohrabrujte da se potrudi pri opisivanju slika i da imenuje životinje.
• Više puta ponavljajte izgovor s detetom. Važno je da dete gleda u vaše lice dok vi lagano i jasno izgovarate.
• Nemojte preskakati vežbe. Svaku vežbu ponovite više puta.
• Ako dete ne može samostalno da drži olovku u ruci, uzmite ga u krilo, obuhvatite njegovu šaku svojom i zajedno povlačite olovkom po hartiji. Olovka se pravilno drži između palca, kažiprsta i srednjeg prsta, na oko 2 cm od vrha.
• Treba podsticati dete na to da što bolje ponovi ono što odrasla osoba jasno izgovara ili da samo smisli reč ili rečenicu na osnovu slike.
Za podsticanje dečjeg razvoja i vežbanje izgovora glasova možete koristiti i knjige Ove priče na igru liče (6–7 godina), Čudna čavka čavrljala (6–8 godina) i Priče od A do Š (6–9 godina).

Knjige “Mala pričanka” (po ceni od 600 dinara + troškovi dostave), “Pričanka” (po ceni od 700 dinara + troškovi dostave), “Ove priče na igru liče” (po ceni od 990 dinara + troškovi dostave), “Čudna čavka čavrljala” (po ceni od 820 dinara + troškovi dostave) i “Priče od A do Š” (po ceni od 1320 dinara + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Katarina Žutić je završila Fakultet dramskih umetnosti, odsek- gluma, a…

  You cannot copy content of this page