BG online

Psihološka prva pomoć

Mnogi parovi kažu da su bili najsrećniji kada su dobili decu, ali i da im je tada bilo najteže da sačuvaju partnerski odnos

U partnerskoj ljubavi nema izvesnosti. Ne možete sa sigurnošću znati šta vas čeka na kraju puta. I dobro je što nećete znati. Ove odnose možete shvatiti kao deo sazrevanja, a ne kao rebus koji treba rešavati sa ciljem da izbegnete prepreke na putu. Sva istraživanja pokazuju da je za ljude važno da imaju dobre bliske odnose sa prijateljima, partnerom i sa decom- kaže psihoterapeut Gordana Nikić, autorka knjige „Ljubav (ne)mora da boli“.


I dok se neretko dešava da supružnici „odgađaju“ život okupirani obavezama, sticanjem, poslom, odgajanjem dece, jureći kroz svaki svoj dan, Gordana Nikić ukazuje na to da se ljubav i strast ne odlažu „na neko vreme“.
-Ljubav i strast žive ili umiru. Ljubavna iskra je retka biljka koja zahteva brižljive i posvećene baštovane. Mnogi parovi kažu da su bili najsrećniji kada su dobili decu, ali i da im je tada bilo najteže da sačuvaju partnerski odnos. Sa jedne strane, dolazak deteta na svet je kruna ljubavi, a sa druge strane, mnogi se žale da zbog brojnih obaveza i nespavanja ne stižu da se posvete jedno drugom. Ima i bioloških tumačenja koja govore da interesovanje za seks kod žena slabi nakon porođaja. Parovi koji su doživeli prekid aktivnog seksualnog života ovaj period opisuju kao sušu seksualnog života. Žene pominju postporođajne probleme, nespavanje i prilagođavanje na novonastalu situaciju, dok muškarci kažu da im je teško palo odsustvovanje partnerke i seksualna apstinencija. Najveći broj parova preživi tu promenu i uspešno se prilagode novim obavezama, pre svega razvijanju roditeljskog identiteta i svega onoga što ta uloga sa sobom nosi. Uz sve obaveze i promene, opisuju ovaj period kao najsrećnije razdoblje života, povećanje bliskosti, privrženosti, ljubavi. Ali ima i onih koji ulaze u emotivne krize, neslaganja, svađe, pa se sve često završi udaljavanjem ili prekidom odnosa.

LJUBAV NE BOLI – BOLI NEDOSTATAK LJUBAVI, kaže Gordana Nikić i u svojoj knjizi „Ljubav (ne) mora da boli” daje odgovore na pitanja: Šta je temelj stabilne veze?, Kako izaći iz nezdravog, emotivno povređujućeg odnosa?, Kako se oporaviti i povratiti samopoštovanje posle raskida?, Opraštanje neverstva: Da li je moguće i kako pronaći put ka njemu?, Šta je seksualna inteligencija?, Kako izgraditi zdravu seksualnost u partnerskom odnosu?

Branka Gajić
Foto: Ljuba Popović

Knjigu “Ljubav (ne) mora da boli” po ceni od 1430 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

    

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  O ljubavnim razočaranjima iz ugla muškarca “Ne šalji poruke bivšima…

  You cannot copy content of this page