BG online

Roditeljstvo

Provode li tate dovoljno vremena sa decom?

Savremeno roditeljstvo

Izraz „tatamata“ se uglavnom koristi za čoveka koji je vešt u nekom poslu. Kako se ponaša „tatamata“ u roditeljstvu?

Sve više se govori o ulozi očeva u odgajanju dece, posebno u kontekstu ravnopravnosti očeva i majki i značaju uključivanja muškaraca u “kućne poslove”. Ipak, malo se zna o tome kako očevi vide sebe i svoju ulogu i šta bi ih motivisalo da provedu sa decom više od 11 minuta dnevno, koliko sada u proseku čine, navodi se u saopštenju nakon istraživanja o roditeljstvu koje je sprovela „ Kuća rodnih znanja i politika “ uz podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ sa ciljem pokretanja dijaloga na temu savremenog roditeljstva.
Projekat „Tatamata“ ima za cilj sagledavanje pozicije oca u porodičnoj zajednici. Pitanja na koja su tokom istraživanja traženi odgovori bila su: Kako današnji očevi doživljavaju i obavljaju svoje roditeljske uloge? Da li i koliko brinu o domaćinstvu i deci? Šta znači biti otac koji je „tatamata“? Šta čini ravnopravnog partnera mami 21. veka u Srbiji? Kakav primer očinstva današnji očevi ostavljaju budućim generacijama roditelja?
Uloge majki i očeva u našem društvu su i dalje prilično kruto i konzervativno postavljene, dok se roditeljstvo još uvek smatra pre svega ženskom obavezom.

11 minuta za dete

Rezultat koji je dobijen istraživanjem u okviru projekta “Tatamata” je zapravo pitanje: „Da li je 11 minuta dnevno sa decom dovoljno da tata bude tatamata? “

Mame žele nežnost, a deca tatu koji je tu za njih

Ovo istraživanje je pokazalo da današnje tate pre svega žele da provode više vremena sa svojom decom. Oni koji to nisu činili dok su deca bila mala, danas zbog toga žale. Njihov glavni savet za druge očeve je: „Samo budite prisutni, budite tu svakog dana.“
Majke, s druge strane, od svojih partnera osim fizičke prisutnosti, očekuju i nežnost kako za decu tako i za sebe, više otvorenosti i bolju kontrolu besa u trenucima kada ponašanje dece nije idealno.

Nemojte biti stroge sudije

A šta kažu deca? Ovo istraživanje je pokazalo da deca žele da ih očevi više slušaju, da ih ne ignorišu, da im se ne podsmevaju, da ne viču i da poštuju njihovu različitost, interesovanja i opredeljenja, da se „ne ponašaju kao stroge sudije“. Očevi koji se igraju, šale, razgovaraju sa svojom decom i umeju da ih saslušaju, okarakterisani su kao obožavana bića kojima deca kažu: „Hvala“.

Strogi i popustljivi očevi

Veliki broj očeva svoju ulogu vidi pre svega kroz strogoću i tradicionalni model u kojem je otac, iako često odsutan, glava kuće, uzor i autoritet. U tom modelu, očevi vide majke kao suviše popustljive, pa su deca zbog toga loše vaspitana. Majke se sa druge strane, sa ovim modelom ne slažu, ali to neslaganje većinom prećutkuju. Deca to vide i pozivaju mame da govore, da ne trpe i ne ćute. S druge strane odsutan otac sve dopušta i prašta svojoj deci i ne želi da ih kažnjava, a partnerku kritikuje zbog strogoće, kako bi pred decom opravdao svoje odsustvo iz porodične zajednice.
Ovo istraživanje ukazuje na to da se očevi osećaju nekompetentno za roditeljstvo u prvim mesecima života deteta, pre svega zbog kulturoloških obrazaca povezanih sa dojenjem i „prirodnom sklonošću“ odnosno „urođenim veštinama“ žena za roditeljstvo. Majčinstvo se smatra dominantnom roditeljskom ulogom i ova percepcija je rasprostranjena malo više kod muškaraca u odnosu na žene ali je zastupljena i među ženama.
Kada se radi o ciljevima roditeljstva, majke svojoj deci žele da pruže podršku da budu svoja, ostvare svoje ciljeve i interesovanja i budu zadovoljna sobom. Prema ovom istraživanju glavni problem patrijarhata u roditeljstvu je što ne odgovara adekvatno na probleme svakodnevice i izazove roditeljstva, niti usmerava ljude ka funkcionalnoj porodici. Naprotiv, rascep između okamenjenih uloga i promenjene svakodnevice očeve i majke čini nezadovoljnim i neispunjenim, a ne doprinosi blagostanju dece.

1 od 20 tata je „tatamata“

Procentualno najmanja grupa očeva u ovom istraživanju su bili oni koji su prisutni i posvećeni roditelji i u partnerstvu sa majkom jednako učestvuju u odrastanju, razvoju i vaspitanju dece. A upravo to su tatamate, nažalost u ovom trenutku još uvek u manjini – samo 1 od 20 tata, navodi se u saopštenju realizatora projekta „Tatamata“.

BITI OTAC, BITI MUŠKARAC – JASPER JUL

Očevi imaju sopstvenu ulogu u životu svoje dece koju samo oni mogu da odigraju i važno je da shvate i aktivno preuzmu taj deo svoje odgovornosti.
Knjiga će pomoći očevima da: otkriju nove kompetencije u sebi, aktivno učestvuju u vaspitanju dece, otkriju novo osećanje životnosti u roditeljstvu, preuzmu odgovornost za svoju ulogu a pritom se osećaju ispunjeno, razviju veće samopouzdanje, postignu autentičnost i verodostojnost u novoj ulozi.

Knjigu “Biti otac, biti muškarac – Jasper Jul” po ceni od 1599 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Teško je ostati otvorenog uma kada si prestravljen. Anksioznost se…

  You cannot copy content of this page