BG online

Lični razvoj

Kako uklopiti posao i porodicu?

U srcu se kriju naše istine

Danas mi je bio klijent. Jedan od mnogih koji tokom svog koučing procesa dotaknu, a neki se i zadrže duže nego što su očekivali na veoma ličnoj temi za koju su verovali da nema mesta u poslovnom koučingu. Kroz dugogodišnji rad sa poslovnim ljudima na visokim pozicijama (ili skraćeno: executivima), primetila sam da većina nije svesna koliko su im lične teme zapravo, važne. Kao da se prihvatanjem pozicije i obaveza koje uz nju dolaze, dobrovoljno odriču svih prava koja im prirodno pripadaju. Mnogi isključe jedan  važan deo sebe – svoje srce.

Srce obloženo uverenjima i strahovima

Da bismo bili zadovoljni i u balansu, potrebno je da što je moguće češće funkcionišemo kroz tri važna centra: mozak, srce i stomak. U srcu se kriju naše apsolutne istine. Naše vrednosti, naše ja. Naši aršini po kojima merimo kvalitet života. Tu se dešavaju zadovoljstva, ispunjenja, sreća.  U srcu živi intuicija. Zato kažemo da srce ZNA. Mozak svet posmatra racionalno. Logično. Mozak razmišlja, promišlja, odlučuje i usklađuje. Mozak MISLI. Kroz stomak osećamo. Stomak reaguje instinktivno. Tu su naše reakcije, naša osećanja, naša stanja. Stomak OSEĆA. Zamislite šta se dešava kad ugasite jedan od tri elementa. Postajemo nefunkcionalni. Osoba ostaje uskraćena za važnu dimenziju svog bića i na dug rok će biti nezadovoljna, ugašena, nebalansirana. Na žalost, moji klijenti, gotovo po pravilu, isključe srce. Zapravo, oblože ga uverenjima, tuđim očekivanjima, stereotipima, strahovima… I zamaskiraju svoju suštinu. Svoje ja. Ono što im se kao bumerang vrati su osećaj griže savesti, nezadovoljsva, pa čak i ljutnje. Ali i dalje, bez razumevanja odakle sve to tačno dolazi. Jer, srce je utišano. Zatrpano.

Obaveze ili želje?

Gospodin sa kojim radim već oko pola godine danas je imao sesiju punu energije, naboja, želja i emocija.  Tema je bila manje više poznata: kako uklopiti zahtevan direktorski posao sa svim što uz njega ide: odogovrnost, (pre)dugo ostajanje na poslu, večere, ručkove, formalna i neformalna druženja, službena putovanja… sa porodičnim obavezma. Ovaj izraz “obavezama” je izazvao u njemu neslućenu reakciju u trenutku kada je shvatio da to nisu obaveze već želje!Njegove najdublje želje, ono što ga pokreće i što želi. I zbog čega radi sve što radi.
Promena koju je želeo da pokrene izazvala je buru osećanja i misli. U nešto više od pola sata desilo se skretanje. Ne znam da li je polukružno ili je u pitanju oštra višestruka krivina… ali desilo se!! Sesija je bila moćna. Gospodin je otišao vrlo zadovoljan. Napokon je razumeo sebe- svoje želje i mogućnosti. Razumeo je šta i kako. Razumeo je razloge. Nije prekoravao  sebei osećao grižu savesti. Doneo je odluke koje će biti dovoljne za početak. Pokazao je odlučnost koja će mu davati snagu. Dozvolio je da mu u život uđu osećanja koja do sada nije imao hrabrosti da pusti. Ili je samo preuzeo stereotipnu ulogu direktora koji ne razmišlja srcem već mozgom i koji smatra da su emocije znak slabosti jednog direktora.

Vreme kojeg imamo premalo…

Dugo posle sesije sam ostala da sedim u mojoj crvenoj fotelji, okružena slikama, knjigama, svećama… svim onim lepim predmetima koji unose toplinu i pozitivnu energiju u prostoriju. Nisam pustila muziku, iako to obično radim. Kroz glavu su mi prolazile misli  o gospodinu, ali i o svima nama. O vremenu kao resursu koji nam je toliko skup i dragocen, baš zato što ga imamo premalo. Sesija me je inspirisala da preispitam sebe. Da proverim da li sam i dalje onako disciplinovana i dosledna kada je uklapanje poslovnih i porodičnih želja u pitanju. Delovalo mi je da jesam….
A onda… Nekoliko časova kasnije, za trpezarijskim stolom sam završavala pisanje i slanje jedne važne poruke. Za to mi je bilo potrebno još 5-10 minuta. Moje najmlađe čedo je došlo i pitalo me :”Mama, kad ćeš da dođeš da se igramo?”.
Moj odgovor je bio vrlo slikovit i precizan: ”Treba da završim pismo jednom čiki. Kad velika dođe na 12  eto me!” Prošlo je tih deset minuta, velika je došla na 12, ja sam još uvek sedela za stolom. Moj sin je strpljivo došao, seo pored mene, pogledao u sat i izgovorio rečenicu koja će ostati da zvoni u mojim ušima dugo, dugo. Nije pitao “Kad ćeš?”, ili “Hoćeš li brzo?” pitao je nešto vrlo jednostavno: ”Mama, a zašto ti je važno to baš sad da uradiš?” Jedino što sam u tom momentu mogla da uradim je da polako, ne dovršivši rečenicu koju sam upravo kucala, spustim poklopac lap topa i prihvatim njegovu pruženu ručicu. Prepustila sam se njegovom vođstvu i čaroliji dečjih osmeha i kreativnosti. Jer, to je ono što je (meni) zaista važno. Ponekad je dovoljno samo da nas neko zaustavi, pogleda, postavi jednostavno  pitanje na koje samo srce zna odgovor. Na nama je da ga čujemo. Da razumemo poruku, prihvatimo je i u skladu sa sobom nastavimo dalje.

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

www.one2grow.net
www.gomilanovic.com
mirjana.gomilanovic@one2grow.net

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Bežanje od bola i put u samoću Veština života se…

You cannot copy content of this page