fbpx

BG online

Hrana & Recepti

Posni kuvar s pravilima posta

“Posni kuvar s pravilima posta“ Onufrija Hilandarca je izvanredna zbirka recepata posnih jela prikupljanih kako po srpskim manastirima, tako i onih zapisanih od baka, majki i sestara širom sveta. Uz svaki recept navedena je i otačka pouka o postu, što predstavlja svojevrsnu specifičnost ovog izdanja.
Prva božja zapovest upravo je zapovest posta, čime je ustanovljen post i naznačena potreba čovečanske prirode za ovim podvigom. Ova zapovest nije govorila o količini hrane, već o njenom sastavu.

Duhovna strana posta

U ovoj knjizi se ne nalaze samo recepti, već i istorija, tradicija, duhovnost i kulturna baština jednog naroda. Iako uzdržavanje od određene hrane nazivamo postom, post ima i svoju drugu dimenziju – duhovnu. Duhovna strana posta je daleko teža od telesne. Telesni post je kad se uzdržavamo od mrsne hrane, a duhovni kad se uzdržavamo od zlih pomisli, dela i reči. Bez duhovne dimenzije post prestaje da bude hrišćanski post i postaje prosta dijeta.

Iguman je manastira Denkovac

Arhimandrit Onufrije (Vranić) iguman je manastira Denkovac u Eparhiji šumadijskoj. Ovaj kuvar je plod višegodišnjeg prikupljanja recepata posnih jela. Knjigu dodatno obogaćuju zanimljive ilustracije manastirske svakodnevice Maje Šolak Bataković.
„Posni kuvar Onufrija Hilandarca biće iznenađenje za mnoge, a pre svega za one koji misle da je post neka vrsta dijete i da se svodi na suzdržavanje od hrane i pića i da nema duhovnu dimenziju. U rukama držite najoriginalniju kulinarsku knjigu na svetu, jer nijedna druga ne čuva u sebi pored recepata istoriju, tradiciju, duhovnost i kulturnu baštinu jednog naroda, koja bi delom sigurno bila zaboravljena da nije sakupljena između ovih korica. Ova knjiga vas istovremeno uči da ugađate i da ne ugađate svom stomaku, ali pre svega pomaže da ugađate svojoj duši, koju ćete ovim štivom sigurno nahraniti.“ – Dušan Bulić, scenarista

„Posni kuvar s pravilima posta“ po ceni od 899 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   

  SHOP

  Oporavak od veza sa narcisima, sociopatama i drugim otrovnim ljudima

  By BGonline / 11/05/2023 / 0 Comments

  Život pored partnera koji se bori sa depresijom

  By BGonline / 08/05/2023 / 0 Comments

  Detoks tela, uma i emocija

  By BGonline / 10/05/2023 / 0 Comments

  Šta da radimo kad se čini da nas život sabotira?

  By BGonline / 13/05/2023 / 0 Comments

  Nezrele ličnosti žive zaglavljene između ljubavi i mržnje

  By BGonline / 24/05/2023 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Click to comment

  Leave a Reply

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Online informator za mame i buduće mame o dejstvu hemikalija…