BG online

Lični razvoj

Ne plašite se svojih ambicija

USPEH PRIPADA HRABRIMA

Nedavno sam na kanalu National Geographic gledala emisiju o jednoj zanimljivoj pojavi. Narator je vešto i strpljivo objašnjavao o čemu se radi, ali moje čulo vida je preuzelo kompletan kapacitet mozga. Sve što sam mogla da registrujem je nešto čudno, gadno, neprirodno, krakato… Kad sam se malo bolje zagledala primetila sam pauka (tarantulu) koja ima čudne izrasline na nogama…mnogo njih. Kao da je svaka noga jedna mala hobotnica. Užasno! Zainteresovana, uključih i sluh. Narator je objašnjavao da postoji specijalna vrsta gljivica (nije sad važan latinski naziv, zar ne?!) koja se nastani na „gazdi“ i počinje da raste na njemu. A onda, u nekom momentu, krene da urasta u njega. U poslednjoj fazi gljivica počinje da utiče na um gazde i prosto tera to nesretno živo biće da ode i živi u uslovima koji odgovaraju gljivici. U idealnim uslovima, gljivica počinje nekontrolisano da uživa i raste i  – polako ubija gazdu. U ovom slučaju – tarantulu.
Zamislih se i upitah sebe koliko li sam se puta ponašala kao da imam takvu gljivicu u glavi, koja me tera da uradim ono što inače ne bih?!
Znate onaj osećaj kad uradite ono što bi trebalo, a ne ono što želite…

Razlika između “ponekad” i “uvek”

Da se razumemo: svi smo mi vaspitani i da je ponekad potrebno uraditi nešto što nam ne odgovara, a što je u skladu sa pravilima, očekivanjima okoline, mišljenjima dragih / starijih / pretpostavljenih….. E, ključ je u „ponekad“. Niko nije rekao „uvek“.
Nema smisla posvetiti ceo život tuđem „Trebalo bi“ na uštrb našeg „Hoću!“. Nekad je stvarno važno uraditi nešto za svoje „Hoću!“. Naravno, kad znate šta je to „Hoću!“ što ponekad deluje kao ozbiljna nauka… I onda počnem da se prisećam svih onih fraza:
• Šta će svet da kaže?!
• Nemoj da te neko čuje!
• Ne priliči nekome kao što si ti da radi takav posao.
• Kad si ti video da je neko kao ja nešto tako uspeo?
• Tako se to radi već godinama, ko si ti da to menjaš?
• Odakle ti pravo da sumnjaš u proceduru?

Prvi korak

Ko zna koliko još ovakvih rečenica, pitanja, tvrdnji ima koje nas na svakom koraku zaključavaju, ukopavaju u mestu, vezuju tegove od 1000t na noge kako ne bismo napravili prvi korak ka onome što sami za sebe želimo, umemo, možemo.
Kad bi vas neko pitao koliko ste puta uradili nešto za tuđe „Trebalo bi“ iako ste imali svoje „Hoću!“, koliko biste bili zadovoljni odgovorom?
Znate li da je jedini način da uživate u onome što radite taj da zaista želite da radite to što radite?

Od kompromisa do životarenja

Potpuni uspeh je moguć samo u oblastima koje ste sami odabrali. Sve ostalo su kompromisi, zavaravanja, životarenja. Čak i ako postižete uspeh, budite uvereni da biste u nekoj drugoj oblasti, onoj koju biste sami za sebe odabrali, bili još uspešniji. Kad bi vaše rečenice zvučale: “Hoću da radim ovo što radim!!“ onda biste iz sveg glasa vikali, celim telom želeli, svaki vaš atom bi se usmerio na uspeh. I uspeh bi morao da dođe. Ako radite za tuđe „Trebalo bi“ nećete doći do tog čarobnog momenta spoznaje da ste uspeli. Biće vam svejedno. A u životu nema goreg osećaja od „Svejedno mi je“.

Hoću da…

Nemojte se pretvoriti u tarantulu sa gliljivicom na sebi.
Mislite svojom glavom, krećite se u pravcu koji vi želite i živite život kakav ste za sebe osmislili. Za početak, saznajte šta je to što hoćete. Ako još uvek ne znate, investirajte malo vremena i smislite, kako treba da zvuči kraj vaše rečenice „Hoću da……“. Dobra vest je da možete osmisliti neograničen broj rečenica. Svako od nas je odgovoran za svoj život. Vi ste kreator svog. Oslikajte najbolje opcije za sebe. Samo tako ćete znati kuda ste krenuli i koja okolina podržava vaše putovanje. Čak i kad deluje da ste usamljeni znajte da vam u ovome saveznik i partner može biti vaš lični coach.

Mirjana Gomilanović, business coach
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

www.one2grow.net
www.gomilanovic.com
mirjana.gomilanovic@one2grow.net

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako biti lider sopstvenog života?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Onom koga volite, dajte slobodu da bude ono što jeste…

You cannot copy content of this page