BG online

ZDRAVLJE

Kako biti srećan u nesavršenom telu?

Kult vitkosti i nedostatak samopouzdanja

Kako žudnjom za savršenim telom uništavamo sreću, tema je kojom se doktor psihologije i doktor biologije Arik Sigman bavi u knjizi “Savršeno telo-srećan život” i daje odgovore na pitanja: kako umanjiti nezadovoljstvo vlastititm izgledom i zašto menjajući telo nećemo promeniti svoj život, kako promeniti kriterijume koji diktiraju imperativ savršenstva tela, kako mediji, farmaceutska i modna industrija podstiču naše nezadovoljstvo vlastitim telom, da li je tačno da „biti vitak znači biti zdrav”, zašto su direktori kastinga, producenti, režiseri, urednici fotografije, fitnes treneri „mali bogovi” našeg izgleda?
Autor se pita i da li je stremljenje ka vitkom telu u osnovi odraz neostvarenih duhovnih potreba našeg društva, u kojem nezadovoljstvo vlastitim izgledom maskira dublju težnju za osećajem svrhe, koji je nekad pružala religija? Nezadovoljstvo vlastitim telom je delom i izraz brojnih strahova današnjice i brzih promena s kojima se stalno suočavamo, a stremljenje ka boljoj figuri za mnoge je kao religija koja počiva na pogrešnom uverenju da smo srećni, zdravi i privlačni samo ako smo mršavi.
Sigman napominje da je na nama kao pojedincima je da zaustavimo konflikt koji osećamo po pitanju vlastitog izgleda i zato je vreme da se započnu pregovori sa vlastitim telom!
KAKO BITI SREĆAN U NESAVRŠENOM TELU?
• Kako zaštititi decu od pritisaka povezanih sa slikom o vlastitom telu?
• Zašto tinejdžeri menjaju predstave o svom telu?
• Kako kult vitkosti utiče na žensko samopouzdanje?
• Ko profitira na našem nezadovoljstvu sopstvenim izgledom?

Iz knjige “Savršeno telo-srećan život?”:
…U našem svetu izobilja nema svrhe tragati za isključivo genetskim uzrocima gojenja jer uticaj životnog okruženja može da nadvlada svaku mogućnost genetske kontrole. Danas se smatra da to šta i koliko majka jede pre i tokom trudnoće i stres kojem je izložena tokom trudnoće ima važnu ulogu u programiranju telesne građe i težine embriona, a potom i fetusa. Istraživački tim Univerziteta države Kalifornije objavio je studiju „Fetalno programiranje telesne građe, gojaznosti i funkcija metabolizma: uloga intrauterusnog stresa i biologije stresa”. Tome je tim dodao i jednu izuzetno važnu, a ipak malo poznatu dimenziju razumevanju faktora koji utiču na težinu i građu našeg tela. Kao što je od ranije poznato, veliko povećanje telesne težine tokom trudnoće uvećava rizik da dete postane gojazno kasnije – u detinjstvu ili odraslom dobu – čak i kad se u obzir uzmu drugi faktori koji doprinose gojenju. Isti tim je otkrio i to da miševi koji u periodu skotnosti previše jedu mogu udvostručiti težinu svog potomstva i dve generacije unapred. Individualne razlike vezane za apetit, kao što su, recimo, naše reagovanje na hranu i količina hrane koja nas zadovoljava, od najranijeg detinjstva su pod snažnim uticajem naših gena. Osobe koje imaju dve kopije varijante određenog gena češće ogladne ubrzo posle obroka i biološki su programirane da jedu više. Osim toga, snimci mozga pokazuju da ovo menja način na koji mozak reaguje na hranu i hormon grelin, koji stimuliše apetit, te da može imati uticaja na moždani centar za zadovoljstvo/nagrađivanje koji inače reaguje na alkohol i rekreacione droge. Međunarodni tim koji je istraživao ovu oblast kaže: „Osim što te osobe imaju viši nivo grelina i samim tim izraženiji osećaj gladi, njihov mozak drugačije reaguje na grelin i slike hrane – i tako se problem udvostručava”…

Knjigu “Savršeno telo- srećan život?” po ceni od 1210 din. možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Stalna napetost i poricanje bolne realnosti Disfunkcionalne porodice se definišu…

  You cannot copy content of this page