BG online

Roditeljstvo

Roditelji prenose svoje strahove na decu umesto da ih uče kako da prođu kroz bolna iskustva

“Šta znači prihvatiti život onakav kakav jeste? To znači prihvatiti da svaki trenutak sadrži potencijal i za dobro i za loše, za sreću i tugu, za bol i zadovoljstvo.” (Šafali Sabari)

Zaglavljeni u starim obrascima često nismo u stanju da iskažemo kreativne načine prilagođavanja i smislenog odgovora na životnu plimu i oseku, pa se u strahu od napuštanja “poznatog” držimo iluzije da je život pod našom kontrolom.

Ljutnja i anksioznost roditelja

“Kada život, a posebno naša deca izazovu ovu iluziju osećamo se nesposobnim da se nosimo s tim i ovu bespomoćnost iskaljujemo na decu kroz ljutnju ili anksioznost. Kad bismo bili u stanju da prigrlimo život kakav jeste, umesto koliko nam dobro ili loše izgleda ili se zbog toga dobro ili loše osećamo, lakše i nežnije bismo se prepustili njegovoj nepredvidivosti”- objašnjava Šafali Sabari u svojoj knjizi “Osvešćena porodica”.

Tapiserija života

Ona napominje da poenta nije u tome da sudimo o životu na osnovu toga kako se zbog njega osećamo, već u potpunosti da istražimo njegovu bogatu tapiseriju svetlih i tamnih trenutaka.
“Umesto da trčimo za određenom vrstom osećanja kao što rade oni koji uzimaju droge i postaju zavisni, prepuštamo se očekivanju da se osećamo drugačije od onoga kako se osećamo , odlučujući da doživimo trenutak kakav jeste”.
Kada odgajamo svoju decu da teže nečemu van sebe kako bi dobila više snage Sabari kaže da tako šaljemo poruku da je životni proces manje važan od ishoda i da život ima smisla samo onda kad postižu rezultate, a ne kada jednostavno postoje u svakom trenutku.

Smiren i mudar roditelj

“Koliko je žalosno da umesto da naučimo svoju decu da stupe u kontakt sa svojom otpornošću tako da prođu kroz bolna iskustva prenosimo svoj strah na njih i tako ih podučavamo da izbegavajiu bol po svaku cenu.”- piše Šafali Sabari.
Knjiga “Osvešćena porodica” je bestseler Njujork tajmsa i nudi dublji uvid u ono što stoji iza roditeljskih grešaka i strahova, pokazuje kako uspostaviti i negovati odnos sa decom u kojem ćete se i sami preobraziti u smirenog, saosećajnog i mudrog roditelja. Dr Sabari nudi praktične savete, korisne strategije i mnoštvo primera iz prakse. Takođe iskreno progovara i o svom iskustvu majčinstva, kako bi vas osnažila i pomogla da odgajite dete koje će rasti srećno, slobodno, zadovoljno i samopouzdano, osnaženo spoznajom da ste uvek tu za njega.

Knjigu “Osvešćena porodica” po ceni od 2149 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Kako neurotični i narcistični roditelji kroje život svojoj deci?

  By BGonline / 05/11/2023 / 0 Comments

  Kako se može “izlečiti” brak?

  By BGonline / 04/11/2023 / 0 Comments

  Izlečite i upoznajte svoje strahove

  By BGonline / 25/11/2023 / 0 Comments

  Nije lako živeti sa depresivnom osobom

  By BGonline / 07/11/2023 / 0 Comments

  Recept za kuvano vino

  By BGonline / 03/11/2023 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Red je prvi zakon raja- kaže Dejl Karnegi u svojoj…

  You cannot copy content of this page