BG online

Roditeljstvo

Kako su moji roditelji? Deca neprestano u sebi postavljaju to pitanje!

„Svim roditeljima koji su želeli da ispričam kroz šta su prošli oni i njihova deca… svoj deci koja su me svemu naučila, onoj o kojima govori ova knjiga i ostaloj.“ napisao je Bruno Klavije u predgovoru knjige „Deca koja žele da izleče svoje roditelje“. Klavije podseća na to da nema kurseva iz roditeljstva, diploma, niti škole u kojoj se roditeljstvo uči.

Roditeljstvo- težak zadatak za koji ne postoji uputstvo za upotrebu

„Mogli bismo reći da nam se roditeljstvo sruči na glavu bez ikakve posebne pripreme. Od danas do sutra, iz statusa deteta (dete ćemo uvek ostati) prelazimo u status roditelja i moramo da obavljamo težak zadatak za koji ne postoji uputstvo za upotrebu. Kao što se muškarac ili žena ne rađa, već se to postaje, tako se ne rađa ni roditelj. Ono što smo voleli u sopstvenom vaspitanju želimo da reprodukujemo, ono čega smo se grozili želimo da izbegnemo. Samo, tu ništa nije jednostavno, tako da sa svojom decom nesvesno možemo ponavljati ono što nam je donosilo patnju, a ne prenositi im ono što nam je koristilo.“
Deca nisu toliko bolesna od svojih roditelja koliko od toga što mnogo vole svoje roditelje- jedan je od zaključaka Bruna Klavijea.

Deca koja pokušavaju da roditelje održe u dobrom stanju

Kako su moji roditelji? Deca neprestano u sebi postavljaju to pitanje, dok se iza njihove prividne ravnodušnosti ocrtava stalna budnost, neizbrisiva briga za drugog, kaže Klavije u knjizi „Deca koja žele da izleče svoje roditelje“.
„Bez elementarnih oslonaca njihov bi život mogao postati težak, čak i ugrožen. Kad je sve u redu, osnovna sigurnost im omogućava da vode srećan život. Kada nije tako, umesto da se bave sobom, troše vreme na pokušaje da spasu svoj životni oslonac, da po svaku cenu održe u dobrom stanju svoje roditelje ili usvojitelje ili neke druge članove porodice koji brinu o njima. To je apsolutni prioritet. Oni gube energiju i zdravlje u želji da izleče te neophodne Druge“.

Ne-ljubav prema sebi

Šta je u korenu tog ponašanja? Bruno Klavije kaže da je njihova suštinska motivacija ljubav.
„Bezuslovna, ogromna ljubav deteta prema roditeljima, prema svima onima koji se njime bave, dobro ili loše, koji im posvećuju veliku pažnju ili ih zanemaruju, koji su prema njima nežni ili ih zlostavljaju. Bez obzira na sve, šta god se događalo, deca ih vole i žele da ih izleče“.
Klavije u knjizi kaže da je za dete mogućnost da su njegovi roditelji loši duboko nezamisliva.
„Ono će zato radije lošim smatrati samo sebe stvarajući ne-ljubav prema sebi, ne -ljubav koja je u osnovi svih budućih poremećaja u njegovom životu i u životu njegovih potomaka.“

Nasleđivanje patnji roditelja i predaka

Knjigu „Deca koja žele da izleče svoje roditelje“ Klavije je namenio deci, roditeljima, celoj porodici, napominjući da je veoma važno prestati sa ponavljanjem trauma predaka i da deca i njihovo potomstvo ne naslede nesreće i patnje roditelja i njihovih predaka.
„Želeo sam da preko svih dečijih slučajeva koji su se našli u knjizi omogućim čitaocima, danas odraslim ljudima koji ne moraju nužno biti očevi i majke da shvate da su u detinjstvu možda želeli da spasavaju svoje roditelje, da ta želja traje celog života, ponekad čak i posle smrti roditelja.“
Iz sadržaja knjige „Deca koja žele da izleče svoje roditelje“:
Kako se porodične sablasti ispoljavaju kod dece?
Lični besovi, transgneracijski besovi, dete u uzrastu kad su mu roditelji doživeli veliku traumu, prenošenje iz roditeljevog nesvesnog u detetovo nesvesno, ljubav- ključ prenošenja trauma, transgeneracijski sat, autizam nije usud, fobije, o anoreksiji, hrani, smrti…

Knjigu „Deca koja žele da izleče svoje roditelje“ po ceni od 2000 din + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   
   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Priča o prijateljstvu, Dorćolu, dorćolskim mangupima, životu na ulici tokom…

  You cannot copy content of this page