fbpx

BG online

Lični razvoj

Prvi brak u srednjim i poznim godinama

Tamna strana najdubljih i najlepših osećanja

Prvi put se oženio u 89. godini života. Poljski virtouz Mječislav Horšovski je nakon venčanja sa 40 godina mlađom pijanistkinjom rekao da je on dokaz da nema večitih neženja. Na pitanje zašto je čekao toliko dugo, odgovorio je „Tek tad sam našao pravu devojku“. Preminuo je mesec dana pre svog 100. rođendana.

„Kad god se desi prvi brak u poznim godinama, kvalitativno je različit od drugog braka u tom dobu. To nije „trijumf nade nad iskustvom“ kao što je za drugi brak sarkastično primetio Semjuel Džekson, čuveni engleski pisac iz 18. veka. To je trijumf nade nad očajem koji je pritisnut očajem, zavišću, stidom, tugom i povremeno olakšanjem- piše psihoterapeut dr Džini Sejfer u svojoj knjizi „Drugo lice ljubavi“.

Partner sposoban za trajnu ljubav

Venčati se prvi put u poznijem životnom dobu znači prkositi presudi, kako se ispostavilo – pogrešnoj, da vam je suđeno da do smrti živite sami.
„Ovo iziskuje prevazilaženje unutrašnjih prepreka za identifikovanje, a kamoli traženje partnera sposobnog za trajnu ljubav. Postati autentično emotivno dostupan podrazumeva izražavanje osećanja i reakciju na tuđa i jeste preduslov i često je naporan posao koji zahteva mnogo vremena. Samostvorene prepreke i nesvesni tragovi rana iz prošlosti daleko više nego spoljašnje prepreke (kao što je odsustvo dostupnih partnera u krugu od 80 km) što često čujem da pacijenti i poznanici navode kao razlog što se nisu venčali. Neveste i mladoženje koji se prvi put venčavaju kao stariji, osećaju duboke emocije kontradiktorne ciničnim pretpostavkama o braku, supružnicima i sebi samima. Većina njih uglavnom jedva može da poveruje u blagonaklonost sudbine. Nestaju razmetljivi sarkazam i prividna ravnodušnost prema činjenici da nisu venčani- otkriva psihoterapeut dr Džini Sejfer u knjizi „Drugo lice ljubavi“.

Sreća u ljubavi

„Imala sam neverovatnu sreću“ rekla je zapanjena pedesedmogodišnjakinja koja se nedavno udala i dodala „ali sam sebi pomogla da dođem do te sreće… odavno sam zaključila da za mene ne postoji onaj pravi, osećala sam veliku prazninu i usamljenost…Kad ste u takvom položaju to je bezmalo ravno narkomaniji, drogi, ne možete to da ostavite..„
Šta treba sebi priznati?
Preduslov da kao sredovečni nađete životnog saputnika jeste da priznate sebi da ga želite, da vam je potrebna trajna bliskost da biste se osećali ispunjenim. Mnogi ljudi se isuviše plaše da to kažu jer ne mogu da podnesu sopstvenu čežnju ili su se sasvim izolovali od nje. Kad ste izolovani slepi ste za mogućnosti, ma koliko da su možda brojne ili primamljive- objašnjava psihoterapeut dr Džini Sejfer.

Drugo lice ljubavi

Drugo lice ljubavi“ je jedinstvena knjiga koja pruža utehu onima koji vole i pate, onima koji tuguju zbog neuzvraćene ljubavi, lažnih prijateljstava ili romantičnih opsesija. Ova knjiga donosi strategije kojima ćete se izboriti sa problemima, naći sebe u nekoj od priča, bilo da ste zaljubljeni, žudite za nekim ili želite da shvatite ovo tajnovito i moćno ljudsko iskustvo.
Ljubav ima i drugo lice kojeg se nerado sećamo. Ili smo odbacili nekog koga smo voleli ili smo odbačeni, nesrećno zaljubljeni ili smo ludo voleli. U ovoj knjizi je prikazana tamna strana najdubljih i najlepših osećanja, kao i problemi sa kojima se susrećemo kada volimo.

Knjigu „Drugo lice ljubavi“ po ceni od 899 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  SHOP

  Život sa strahom od gubitka kontrole i razuma (dr Irena Đorđević)

  By BGonline / 09/09/2023 / 0 Comments

  Vodič za upotrebu soka od celera

  By BGonline / 07/09/2023 / 0 Comments

  Škola kao bolest društva

  By BGonline / 24/08/2023 / 0 Comments

  Kada seks postane problem

  By BGonline / 30/08/2023 / 0 Comments

  Detoks tela, uma i emocija

  By BGonline / 10/09/2023 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Kako se postaje kapetan svoje sudbine? Kao devojcica je dobijala…

  You cannot copy content of this page