BG online

Lični razvoj

Strategija za uspešno ostvarivanje cilja

Coach kao vaša podrška

Kada bismo želeli da izmerimo život – čime bismo to uradili? Sigurno ste bar jednom čuli ili pročitali izreku: „Život se ne meri brojem udisaja, već momentima koji nam oduzmu dah“. Možda se život meri upravo  brojem ovakvih momenata…? Neko će reći da se život meri blagom koje ostaje iza nas. Pa, opet šta je mera za to blago? Najjednostavnije merenje je godinama. Koliko imamo godina…. Eventualno meseci. Neko će iz šale izbrojati dane. Oni baš uporni i strpljivi  će se pozabaviti satima, minutima, sekundama….
Ja volim da verujem da je dobra mera za život broj koraka koji napravimo. Još bolje, rastojanje koje prevalimo, gde smo bili, gde smo sada, gde želimo da budemo.  Šta je i gde je to NA KRAJU i koliko je daleko? I, naravno, kako dotle…? Svi koračamo. Od prvog rođendana kroz ceo život obavljamo radnju koračanja. Korak po korak. Nekad je korak brži, nekad teži. Nekad sigurniji nekad manje siguran. Ali, koračamo! Postoje ljudi koji koračaju samo zato što se to radi. Neki koračaju zato što vole da uživaju u otkrivanju i usavršavanju svoje veštine koračanja. Ima onih koji zakorače tek kad vide kuda idu. A poneko krene, pa gde ga put nanese.

Svako ima svoj cilj

Zamislite da se negde, u nekom gradu, u nekom delu sveta organizuje maraton u koračanju. Šetajući maraton.  Na startu ovog maratona je velika gužva, mnogo šetača se skupilo. Različitih godina, izraza lica. Neki se zagrevaju neko mirno stoji i čeka znak za start. Oficijelni spiker upravo objašnjava pravila: “Pobednik je onaj koji najdalje odšeta“. Maraton je počeo. Čuo se zvuk startnog pištolja. Krenuli su. Kako maraton odmiče, izdvajaju se dve grupe trkača. Prva grupa  crpi snagu za nove korake u jasnoj slici cilja ispred sebe. Zamišljaju zastave, navijače, čaše hladne vode, lovorike, fanfare… Druga grupa konstantno bodri sebe pogledom unazad – pretnjom u vidu konkurenata. I jedna i druga grupa podjednako izdržljivo korača. Svi šetaju. Ovo nije trka, jer se oni zapravo ne trkaju. Svako ima svoj cilj.

Dva tipa ljudi

Ako malo pažljivije analiziramo njihovo ponašanje, primetićemo da maratonci koji su motivisani slikom cilja, što mu se više približavaju, pojačavaju svoju motivaciju i pronalaze skirvenu snagu za nove korake. Što su bliži cilju to je motivacija veća. Maratonci koje motiviše pretnja, ukoliko se dovoljno odmaknu od preteće grupe, polako počinju da posustaju i gube motivaciju. Njima je stalno potreban neko ko će da im diše za vrat. Neka konstantna pretnja, opasnost. Ukoliko uspeju da obezbede „svoju opasnost“snage im neće manjkati! Ove dve grupe maratonaca nazivamo motivisani PREMA i motivisani OD. Ko će pobediti? Onaj ko bude u sebi pronašao više snage.
Radeći sa ljudima i posmatrajući ljude, primetila sam da zaista postoje dve velike grupe ljudi: oni koji su motivisani ostvarenjima, mogućnostima, šansama, vizijama koje se nalaze ispred njih i oni drugi, koji se pokrenu onda kad shvate da je potrebno da se od nečega sklone, pobegnu mu, izbegnu nekakvu situaciju, problem, nedostatak.

Upoznajte sebe

Važno je napomenuti da niko od nas nije ukalupljen i predodređen na jedan tip reakcije u svim situacijama. Na primer, sasvim je moguće da u situaciji kad menjate posao budete privučeni odličnom ponudom, bez obzira na situaciju na trenutnom poslu, a da kad je u pitanju dijeta počnete da vodite računa o ishrani tek kada jezičak na vagi pokaže kritičnu cifru. Nezgodno svojstvo motivacije OD je to što, čim se malo udaljimo od problema, nivo želje, posvećenosti i volje opada (baš kao kod maratonaca koje motiviše blizina konkurenata), a što, kada je u pitanju motivacija PREMA nivo želje raste svakim milimetrom približavanja cilju. Korisno je upoznati sebe, znati na koji način se pokrećemo i na kakve okidače reagujemo u kojim situacijama. Na taj način ćemo biti u stanju da se pripremimo za promenu, da obezbedimo podršku u kritičnim tačkama, predupredimo opadanje nivoa motivacije i tako uspešno ostvarimo svoje ciljeve. Rad sa cocah-em vam pruža priliku da otkrijete kako ste vi motivisani.  Kako vi šetate kroz svoj maraton. Jer, nije svejedno koliko ćete koraka napraviti u životu i u kom smeru.

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto
Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Zbog čega nas ne razumeju?
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Uspešni na poslu, usamljeni kod kuće... "...Predrasuda je da emocijama…

You cannot copy content of this page