BG online

Lični razvoj

Online koučing bez kamera

Za rad na sebi su potrebni strpljenje i poverenje

Posao biznis kouča mi pored privilegije i užitka u tome što radim ono što volim i u šta verujem, daje i mogućnost rada sa klijentima iz celog sveta. Efikasnost rada putem interneta (nevezano za platformu) dozvoljava klijentu da bude u sesiji ceo – bez maski i spreman za dubinski rad. Jer, kad ste kod kuće, u kućnoj garderobi, sa svojom šoljicom omiljenog napitka, uz pogled i u atmosferi koju ste vi odabrali, vaš emocionalni mozak (onaj zadužen za, pored ostalog izgradnju poverenja) otvara kapije velikog mozga, koji je zadužen za istraživanja, osmišljavanja, traženje rešenja i ispitivanje opcija. Kao dodatak, koučing putem interneta se radi bez kamera. Jedan razlog je taj, što je klijent opušten na način koji njemu odgovara, a drugi, podjednako važan je što je tada suočen sa traženjem i davanjem odovora sebi – a ne kouču, jer kouč nije u slici njegovog rešenja. Tako me je koučing doveo do klijenta iz Malezije.

Praktikovanje zahvalnosti

Početak me je uverio da je rad sa drugačijim kulturama svojevrsna prilika i za moj lični razvoj. Na primer kao rezultat naše prve sesije klijent, finansijski direktor jedne velike IT kompanije, je osvestio da mora češće da meditira i praktikuje zahvalnost sa svojim timom. Zašto? Zato što je shvatio da se udaljavaju od vrednosti koje su dogovorili pre dve godine, da nemaju vremena za deljenje informacija i slavljenje uspeha i da su razgovori o ciframa i profitu “progutali” sve ono što su želeli i planirali za svoj tim. Pomislih: “Koliko li bi finansijskih direktora iz Evrope došlo do sličnog zaključka?”Tokom procesa, moj klijent je došao do uvida da je u njemu veoma često prisutno pitanje:”Jesam li dovoljno dobar?”. Osećao je veliku odgovornost (kao finansijski direktor) da njegovi izveštaji i rezultati budu 100% tačni, da njegova izlaganja na sastancima upravnog odbora budu perfektna, da eventualni komentari budu smisleni, te da njegova upzorenja i eventualne zabrane ne ugrožavaju odluke biznis lidera (prodaja, marketing, razvoj..) i time podstakne odbacivanje kolega.

Unutrašnja borba

Krenuli smo od početka. Od limitirajućih uverenja koja mu pomažu da sebe održava u ovakvom stanju. Došao je do uvida da se u njemu stalno bore dve struje “Moraš biti izvrstan” i “Ne zameraj se, budi dobar” (čak je prepoznao i glasove svojih roditelja u ovim rečenicama). Od te unutrašnje borbe postajao je umoran i iscrpljen, te mu se dešavalo da “pukne” i iz sebe izbaci ponašanja na koja nije bio ponosan – vikao je i okrivljivao članove svog tima, na koji je inače bio ponosan. I tako je sebe držao u začaranom krugu. Tokom našeg procesa poigrali smo se metaforama, jer mu je tako bilo najlakše da sa strane pogleda ulogu koju je sebi dodelio i ponašanja koja je ispoljavao. S obzirom na njegovu ljubav prema autombilima, potražio je svoju ulogu u jednom dobrom, sigurnom, brzom, porodičnom automobilu (atribute je sam izabrao). Automobil je predstavljao kompaniju. Interesantna je bila njegova reakcija kada je sebi dodelio ulogu GPS-a. Razmišljao je šta je to tačno što ga povezuje sa GPSom. I koji su to kvaliteti koje GPS ima. Najvažniji uvidi su se desili kad je tražio odgovor na pitanje: “Koji je to kvalitet koji GPS daje u dobrom automobilu?” Tada je razumeo svoju ulogu u kompaniji. Tada je razumeo da perfekcija u svakoj situaciji nije obavezna, već se broji sveukupan rad koji donosi sigurnost i kvalitet u poslovanje. Razumeo je da povremeno neslaganje, odbijanje i upozorenje spadaju u njegov opis posla i da, zapravo, njegove kolege to od njega i očekuju. Da odbacivanje nije najverovatniji ishod njegovog čvrstog stava prema određenim odlukama. Oslobodio se pritiska. Oslobodio se straha od odbacivanja. Prodisao je. U toj fazi procesa vratili smo se uverenjima. Razumeo je odakle dolaze, koje potrebe zadovoljavaju i kako bi mogla da rade za, a ne protiv njega. Ponovo se poigrao metaforama. Dao je sebi ulogu policajca i sveštenika. Policajac – da ukaže na greške, potencijalne opasnosti, kršenja pravila, ograničenja u poslovanju. Sveštenik – da zajedno sa svojim timom radi na finansijskom osvešćivanju kolega iz drugih sektora, da propoveda sigurno poslovanje (umerenog rizika), usklađenost odluka sa poslovnom politikom i slično. Dao je imena svojim uverenjima, našao identitete kojima ona mogu da služe i oslobodio se stalne unutrašnje borbe. Poslednja faza našeg rada je bila osnaživanje novih uloga i razumevanje scenarija u kojima se svaka od uloga pojavljuje. Sada, kada je definisao pravila rada, logiku u sopstvenim ponašanjima i svrsishodnost uloga mogao je mirno da se vrati svom poslu i da praktikuje zahvalnost i dobre timske odnose. Jer, baš rad sa timom i razvoj timske atmosfere su bili neposredni povod njegovog javljanja i početka naše saradnje.

Rad na uverenjima

Često se klijenti javljaju sa željom da rade na jednoj temi, na promeni ponašanja ili učenju novih veština, verujući da će to biti isključivi sadržaj sesija. Tokom procesa postaju svesni da brzinske intervencije i brze promene rutina ne dovode do trajnih promena i dugoodrživih željenih rezultata. Radom na uverenjima koja nam ne pomažu da pokrenemo i zadržimo promenu, uspostavljamo zdravu osnovu za kreiranje ponašanja, razvoj strategija i sposobnosti koju će promenu učiniti mogućom i trajnom. Zato je za rad na sebi potrebno strpljenje, vera u proces i vera u osobu koja vam je saputnik na putu promene. U ovom slučaju – u kouča.

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto
Mesto snimanja: Hotel Zepter Beograd
Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Druženje povodom filma "Aladin" (trejler) Dečiji dan održaće se u…

You cannot copy content of this page