BG online

Lični razvoj

Kako imati dovoljno vremena za SVE?

Život sa izgovorima

Praznici su idealna prilika da se provede nešto više kvalitetnog vremena sa najbližima. Tad se srećemo sa prijateljima, rodbinom, kolegama. Neko nađe vreme da ode na omiljeni sport, da pogleda film, pročita knjigu…Posvećujemo se partneru, roditeljima, deci, sestrama, braći…
Drage moje, da li ste svesne da se, svakog jutra kad se probudite, u vama probudi čitava jedna družina vas samih?! Evo, jutros su se sa mnom probudile supruga, majka, ćerka, sestra, prijateljica….zatim coach, trener, konsultant, direktor Agencije…ali i ljubitelj biljaka, knjiga, ekolog, rekreativac, kuvarica….
Sve ove „ja“ su se probudile i svaka „ja“ je ustala sa velikim planovima za sebe. Jedna je želela da se posveti mužu, druga da bude nežna i brižna majka, treća je imala potrebu se spremi za važno predavanje na međunarodnoj konferenciji… I tako redom, želje su se nizale: da provede vreme sa sestrama, popije kafu sa prijateljicama, proprati projekat, usavrši novu veštinu, pročita stručni tekst, posveti se biljkama u stanu i na terasi, pročita knjigu….

I mama i coach

Pre pet godina važan projekat mi je definisao pet četvorodnevnih odlazaka u inostranstvo u roku od mesec i po dana. I sve bi to bilo u redu da nisam kod kuće ostavljala tri deteta (najmlađe je u tom trenutku imalo tri meseca) i prezaposlenog muža. Projekat je prošao odlično – ocenjen je najvišim ocenama i otvorio nove mogućnosti. Trener i coach u meni su bili zadovoljni.
Ali, da bih JA bila kompletno zadovoljna, vrednosti onih “ostalih ja” su morale biti zadovoljene. Dakle, da bi projekat bio vođen i izveden kvalitetno, supruga u meni je morala biti sigurna da se moj suprug sa takvim aranžmanom slaže i da ga podržava.
Majka u meni je morala biti sigurna da će deca biti zbrinuta (zato sam napisala uputstvo za bake na pet strana i okačila iznad kreveca). Ćerka u meni je morala biti uverena da će moja majka (i majka mog supruga) imati snage za 45 dugih dana. Tek kada su sve JA bile sigurne da će ono što je njima važno biti i zadovoljeno, tek tada su na scenu nastupili trener i coach i izveli projekat za čistu desetku.

Kako uklopiti obaveze i svoje želje?

Kad pogledate u svoje rokovnike shvatate da je život jednostavno prekratak da bi se dovoljno posvetile baš svemu što želite i što vam se čini važnim. I često vam se čini da vam se UVEK kad treba da uradite nešto važno za sebe, ispreči nešto drugo, još važnije – što ne možete odložiti!!!
Pa, kako onda uklopiti SVE?
Kako postići SVE?
Kako izbalansirati SVE?
I šta uopšte znači „izbalansirati”…?
Dobra vest je da balans ne znači kvantitet (koliko vremena provodite radeći sve ono što smatrate da treba da radite ili koliko stvari uspete da uradite u što kraćem vremenu), već na koji način se posvećujete ljudima i aktivnostima koje su vam važne. Kvalitet je mnogo važniji od kvantiteta!! A taj kvalitet ćete postići tako što ćete otvoreno „porazgovarati“ sa svakim članom vaše družine i razumeti šta je njemu važno.

Kvalitet ispred svega

Ukoliko provodite mnogo vremena u kući, verujući da to što brišete prašinu, usisavate, gledate TV, čitate mailove i vesti na računaru, popravljate ormarić u kupatilu znači da ste posvećene svojoj porodici… varate se. To samo znači da ćete se jednog dana probuditi nezadovoljne što ne radite ništa što je vama važno, već odrađujete ono što treba uraditi. A, zapravo niko od vaših „članova“ nije zadovoljan! Niko ne dobija kvalitet koji mu je potreban. Svaki član „vaše družine“ je uskraćen za kvalitetno vreme posvećeno samo njemu.
Na primer jogina u vama traži svoja četiri sata nedeljno, a prijateljici u svakoj od vas je važno da, barem telefonom ako ne stigne uživo, porazgovara pola sata o tekućim dešavanjima u životu najbolje prijateljice iz osnovne škole. Članica čitalačkog kluba sanja o pola sata dnevno sa knjigom. Poslovna žena će se postarati da kad je posvećena poslu, to radi na najbolji mogući način. Majka u vama želi da provede kvalitetno vreme u kome će se zabavljati i učiti sa detetom. Ljubitelj filma traži barem jedan dobar film nedeljno.
I tako redom…..

Od želje do plana

Ako malo bolje pogledate gornji spisak, svaki član vaše vesele družine tačno zna šta mu treba. I ako još detaljnije pogledate želje, one se svode na vrlo merljive, kratkotrajne i nesvakodnevne aktivnosti. Upravo ste napravili plan!
Dva puta nedeljno joga, jednom nedeljno radni ručak (u radno vreme) sa prijateljicom, dve kafe posle posla mesečno, (skoro) svako veče obavezno uspavljivanje deteta uz pričanje priča, jednom mesečno pozorište… i jedno putovanje kvartalno – kao bonus! Eto, svakome od vaših igrača njegovog kvalitetnog vremena! Eto balansa!

Da li nemate vremena ili vam nije važno?

Najveća prepreka ostvarenju balansa je upravo predimenzionisanje potreba i na taj način, stvaranje privida da je sve nemoguće i beznadežno. Ako se zaista posvetite definisanju svojih stvarnih želja i potreba, vi ćete naći način da, malo po malo, uvedete novine u svoje dnevne rutine koje će vam pomoći da se posvetite i nekim aktivnostima i ljudima za koje ste verovale da nemate vremena.
Podsetnik:
Kad kažete “Nemam vreme za….”, zapravo ste sebi i svetu poslale poruku “Nije mi važno da….”.
Probajte da završite rečenicu rečima “prijatelji”, “lekar”, “partner”… Boli?
Vežba:
korak 1: koliko vas ima u vašoj družini?
korak 2: šta je kome od njih važno?
korak 3: koji su to sve načini da svako od njih dobije kvalitetno vreme za sebe?
korak 4: šta to konkretno možete da uradite za svakog od njih?
Verujte, ova vežba će vam pomoći da sa osmehom možete da kažete „vodim izbalansiran život“. Ako ne možete sami – javite se!

Mirjana Gomilanović, business coach
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

www.one2grow.net
www.gomilanovic.com
mirjana.gomilanovic@one2grow.net

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Kako uklopiti posao i porodicu?
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
OBOGATITE SE RADEĆI 4 SATA NEDELJNO "Toliko je mnogo stvari…

You cannot copy content of this page