BG online

Lični razvoj

Kako da vreme radi za vas?

Sloboda kao izbor i životni put

Kad sam završila fakultet, davne 1996. mislila sam da je ceo svet moj. Da nema sna koji neću ostvariti i cilja koji neću postići. Hrabro, puna tog elana, krenula sam u korporativne vode. Plivala i uzvodno i nizvodno. Uglavnom uzvodno. Uvek sam verovala da može bolje i više (i drugačije) od onoga kako su drugi plivali.

Velike i male ribe

Pravila okeana su poznata. Znate onu narodnu o velikim i malim ribama i lancu ishrane. Ja sam ih poštovala. Ono što sam želela da promenim je način plivanja.  Nije uvek bilo nužno plivati najtežim ili najlakšim stilom. Postoje i oni između. Oni koji vam dozvoljavaju kreativnost i snagu istovremeno. U tim trenucima rađali su se novi stilovi. Nažalost, ne i opšte prihvaćeni. Samo zato što su bili drugačiji. Iz korporacije u korporaciju, iz okeana u okean. Iz seta pravila u set pravila. I najčešće uzvodno. Umorila sam se i počela da se pitam šta je to sa mnom i u meni da ne mogu da se bezpogovorno prepustim i predam sistemu.

Odvajanje od roditelja

Paralelno sa ovom „borbom“ u meni se vodila druga, podjendako snažna. Verovala sam  i osećala da je došlo vreme da se odvojim od toplog roditeljskog odma, da se osamostalim i sama krenem dalje. Da se razumemo, porodični dom je bio veoma topao. Pristupačan. Pun nežnosti i poverenja. U njemu je moja soba bila moj svet. U njemu su ručkovi bili (mislim da su i ostali) najukusniji. Ali, nešto u meni je govorilo da je vreme. Zvalo je. Vapilo je da krenem odatle i otisnem se. I tad sam, opet, zaplivala uzvodno. Rizikovala da povredim one koji me najviše vole. Koji su me stvorili, odgajili. Sebe uložili u mene. U punom smislu te reči. Sreća, brzo su shvatili da ne odlazim, već da ću samo primati pisma i račune na drugoj adresi.

Sopstveni izbori

Sa ove vremenske distance (koja nije mala!!) gledam u sebe ondašnju. I shvatam da sam svaku odluku donela „iz stomaka“. Sve što sam u životu uradila – uradila sam na osećaj. Vreme donošenja odluke je retko prelazilo desetinu sekunde. Ako osetim da je to – to: idem dalje. Ako mi odmah ne zaigraju lepitirći u stomaku  nikad neće  ni zaigrati. Tako sam menjala korporacije, tako sam  prihvatala poslovne izazove, tako sam se preselila u svoj (iznajmljeni)  stan… tako sam prepoznala čoveka svog života. Tako me, eto danas, gde živim okružena ljubavlju i slobodom, gde radim ono u čemu beskrajno uživam punim plućima, okružena ljudima koji  veruju i plivaju uzvodno – baš kao i ja. Nije mi svojstveno da gledam unazad prečesto i da analiziram. No, drago mi je da sam ovu analizu napravila i podelila s vama jer u životu sam uvek snažno verovala i još uvek verujem u budućnost.

Život u svojim rukama

Divan je osećaj kad ste zadovoljni, a znate da ono najbolje tek dolazi. Kao da vreme radi za vas! Imati budućnost pred sobom znači imati slobodu. Imati slobodu, znači imati pravo na izbor. Imati izbor, znači imati mogućnost da uradimo ono što je u skladu sa našim potrebama i mogućnostima i preuzeti odgovornost za to. Imati mogućnost, znači imati svoj život u svojim rukama. Zato, opcije na sto, pogled uperite visoko, ramena zategnite, izaberite i načinite odlučan korak.
Niko nikad ne garantuje da je korak pravi. Ono što je za taj korak važno je to da je PRVI korak ka budućnosti. Ostali će se nizati. Brže ili sporije će vas dovesti na željeno mesto. A to željeno mesto je ono mesto gde se osmeh razvuče, suza radosnica krene niz obraz, toplina obavije telo. I onda znate. Ono što vam je zaista važno u životu – tu je.  I šta ćete više?! Nekome će to izgledati beznačajno, malo.
Za mene je to SVE!

Mirjana Gomilanović, business coach
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

www.one2grow.net
www.gomilanovic.com
mirjana.gomilanovic@one2grow.net

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Kako uklopiti posao i porodicu?
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
PORODICA SE NALAZI U KRIZI I U STRESU (Zoran Milivojević)…

You cannot copy content of this page