BG online

Lični razvoj

Kako da idete na posao koji ne volite?

Ne radujete se povratku sa godišnjeg odmora? Teško ustajete kad shvatite da je radni dan i da opet treba da idete TAMO? Veliki deo dana provodite preispitujući svoje odluke i poteze sa grčom u stomaku? Ne možete da se setite kad ste poslednji put popili kafu sa kolegama sa posla ali van posla?

Stvarnost i naša očekivanja

Kad počinjemo da radimo na novom radnom mestu najčešće početna “zaljubljenost” u novu kompaniju / tim / poziciju / platu ili konačno zaposlenje posle dužeg vremena traženja, zamute sliku o tome šta smo zapravo dobili, a šta ćemo zaista dati kompaniji. Nakog nekog vremena (sve zavisi od nivoa očekivanja i veličine disbalansa sa realnošću) počinjemo da otkrivamo da možda nije baš sve tako bajno i sjajno kao što smo očekivali na početku. Očekivanja nekad kreiramo sami, maštajući o svemu lepom što nas na novom poslu čeka, a nekad nam u oslikavanju idealne slike pomognu i novi poslodavci – obećavajući ono što nisu spremni da ispune. U nekim slučajevima je dovoljno samo da vam prećute nekoliko ključnih (loših) aspekata novog posla, kao što su: prekovremeni rad, neusaglašen kolektiv, neredovna primanja, neadekvatan radni prostor, pa da se nakon nekoliko nedelja/meseci osetite loše i prevareno. Šta raditi u situacijama kad radite posao koji (iz nekog razloga) ne volite? Najlakši odgovor je – promenite posao. Ali, to je u današnje vreme mnogima i najteže rešenje.

Svakog dana taj isti, loš osećaj…

Svakodnevno suočavanje sa lošim osećajem povodom posla je veoma opasno, pre svega zbog zdravlja upošte (pod zdravljem podrazumevam i psihičko i fizičko). Naše telo nam veoma jasno daje do znanja da nam se okruženje ili opis radnog mesta ili tretman koji imamo ne dopadaju i pre nego to sami zaključimo. Glavobolja, pad imuniteta, čirevi, ekcemi, upala štitne žlezde, opadanje kose, ukočenost, tegobe u grudima, apatija… sve su to neki od veoma jasnih pokazatelja da vaše emocije i misli utiču na telo. U procesu procene koliko smo zadovoljni poslom prolazimo kroz nekoliko faza. Na samom početku, sebi postavljamo pitanja “Šta dobijam od kompanije?” i “Šta dajem kompaniji?”. Često, čak i kada nam se odgovori ne dopadaju, prelazimo preko toga i nastavljamo dalje. Nekad zbog one početne zaljubljenosti, a nekad zbog svesti da su sigurnost i egzistencija važniji od našeg osećaja zadovoljstva. Kad dođemo u fazu da sebi postavljamo pitanje “Da li mi je ovde mesto?” veoma je važno da razumemo koja su to merila prema kojima odgovaramo na ovo pitanje. Tad u igru ulaze naše lične vrednosti i naše lične misije (svrhe).

Gutanje i trpljenje

Vrednosti su one stvari koje bezuslovno tražimo i potrebne su nam bez obzira u kom se okruženju nalazimo. Svako ima svoje vrednosti koje nisu nužno u skladu sa vrednostima tima i okruženja. Neke od bezuslovnih kategorija se nalaze među sledećim pojmovima: poštovanje, iskrenost, podrška, sloboda, ljubav, uspeh, efikasnost, sigurnost, duhovnost, zdravlje….
Šta raditi kada se svakodnevno to nešto, u šta verujete, što vam je važno i najvažnije na svetu, krši i ne poštuje? Koliko ste spremi da “gutate” i da trpite? Ako je neka od vaših vrednosti konstantno ugrožavana, a vi IPAK niste spremni da napustite posao, potražite odgovore na pitanja:
• Kako da ja, čak i u ovom okruženju, živim ono što je meni važno?
• Koja su to ponašanja koja ja mogu da ispoljavam tako da ona podržavaju ono što je meni važno?
• Kako da na minimalnom poligonu koje mi zadato okruženje nameće, upražnjavam i iskazujem meni važne navike?
(Primer: Jedan moj klijent je imao veoma izraženu potrebu za ličnim izražajem i slobodom, pored ostalog – i u odevanju. Radio je u banci, na šalteru, gde su veoma stroga pravila ponašanja i oblačenja. Kako je on rešio ovo? Nosio je crvene patike sa čarapama najdrečavijih boja ISPOD STOLA, gde se to ne vidi. Koliko god ovo malo delovalo, njemu je pomoglo da oživi osećaj koji mu je potreban: sloboda!).

Bolna promena i put ka sebi

Lična misija (ili svrha) je ono zbog čega verujete da postojite. Lakše dolazite do definicije ako se upitate:
• Šta želim da budem kad porastem?
• Kako želim da budem ispraćen/a u penziju?
• Kako će izgledati moja starost?
• Šta želim da pričaju o meni kada me više ne bude?
U trenucima kad nezadovoljstvo trenutnom situacijom i poslom toliko porastu, zapitajte se:
• Kako me ova situacija, što sam danas na ovom radnom mestu, u ovoj kompaniji približava onome što zaista želim za sebe?
Nekad će vam znanje i iskustvo koje ćete steći opravdati radno vreme i džangrizavog šefa. Može biti da je to plata koja otplaćuje kredit. Može se desiti da je još nekoliko meseci na toj poziciji taman prava mera za oplemenjenu biografiju, koju ćete poslati u onu kompaniju u kojoj zaista želite da radite. Možda duboko verujete u kompaniju u koju radite i želja vam je da stignete do njenog vrha. A može se desiti i da ne uspete da pronađete vezu. U tom slučaju – možda promena posla i nije tako loša! Delovaće bolno, ali je to zapravo prilika za vraćanje na put koji ste sebi definisali kao PRAVI. Odgovori su u vama. Samo je pitanje koliko ste hrabri da sebi postavite prava pitanja.
Važno je da:
• razumemo da naše telo reaguje na naše misli i emocije
• obratimo pažnju na signale koje nam telo šalje
• postavimo sebi prava pitanja u pravom trenutku
• iskreno na njih odgovorimo
• reagujemo u skladu sa odgovorima.
Kad znamo da smo uradili sve da pomognemo sebi u teškoj situaciji zvanoj ”radim posao koji ne volim” odgovorno ćemo preduzeti sve neophodne akcije da nivo stresa i nezadovoljstva smanjimo. Ali, tek kada smo preduzeli SVE …

Mirjana Gomilanović, business coach
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

www.one2grow.net
www.gomilanovic.com
mirjana.gomilanovic@one2grow.net

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Kako da vreme radi za vas?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Kako uklopiti posao i porodicu?
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Leto u znaku MujEn Lux-a i Kopaonika Hotelsko apartmanski kompleks…

You cannot copy content of this page