BG online

Lični razvoj

Kako biti lider sopstvenog života?

Komunikacijom možemo promeniti svet

Rečenica koju sam čula od profesora na prvoj godini studija, a koja mi je pomogla da onda kad je za to došao pravi trenutak, napravim veliki zaokret u svojoj profesionalnoj karijeri bila je: ”Kad birate, morate da izaberete posao tako da se oduševljavate time što radite. Svaki put. Iznova i iznova”. Ne tako davno, pre petnaestak godina, bila sam „prava poslovna žena“ u onom smislu u kom većina nas zamišlja tu kategoriju: brz hod, prava leđa, visoke štikle, lap top u modernoj torbi preko ramena i još jedna velika torba za lične stvari, sako i kratka suknja / pantalone. Odlučna, zna šta hoće, ruča u in restoranima po gradu sa drugaricama i obavezno pije vino iz velikih čaša. Poznaje većinu evropskih aerodroma kao svoj džep i kupuje u brendiranim radnjama. Znate o čemu pričam?! E, u ta vremena, sam bila liderka / rukovodilac / direktor (stavite mi bedž koji god želite). To vreme je bilo raskrsnica mog života. Sa tog mesta sam jasno mogla da vidim put koji sam prešla da bih dotle stigla. Ispred mene se pružao pogled na široki drum, ne tako jasan, no izazovan i interesantan. Gotovo neodoljiv. Put koji me je doveo u današnji trenutak u kome sam spokojna, ispunjena, zadovoljna i ostvarena. Danas sam liderka / rukovodilac / direktor sopstvenog života.

Dobro dete

Još kao osnovac pokazivala sam znake ambicije koju sam nekako upakovala u “dobro dete” ukrasni papir. Sve petice i odlazak na takmičenja iz raznih predmeta su se podrazumevali. Tu su bili i hobiji: folklor, muzička škola, jezici. I sve samoinicijativno, a na radost roditelja. Gimnazija, slična priča. Učenje jezika se nije dovodilo u pitanje, folklor je bio i ostao moja najveća ljubav, a Vukova doploma se, opet, podrazumevala. Kad god bi otišla na otvorena vrata, mama je dobijala istu poruku: “Ona je sjajna. Može da upiše fakultet koji hoće!”. Te ’91. fraza: ”šta hoće” je značila: medicina ili elektrotehnika. Zbog stila života, učenja (a i gadljivosti) medicina nije dolazila u obzir. Samo dve nedelje pre prijemnog ispita na Elektrotehničkom fakultetu postavih pitanje mojoj mami: ”A, šta misliš da upišem psihologiju?” To pitanje ostade bez odgovora (mama je jako dobro znala da ako se usprotivi – ja odoh na psihologiju), te ja upisah, završih i magistrirah elektrotehniku… Dobro dete!

Male uloge i veliko učenje

Kao mladi inženjer krenuh u svoju inženjersku karijeru. Ne zadugo. Moj tadašnji, prvi, direktor je bio sjajan čovek, posvećen razvoju potencijala svojih zaposlenih (sasvim je moguće da je on zaslužan za moje poglede na lidere i liderstvo danas). Nominovao me je za učešće u projektu pregovora za nabavku opeme sa velikom svetskom kompanijom. Moja uloga je bila minimalna, ali učenje koje sam u tih nekoliko meseci dobila je bilo neprocenjivo. Imala sam priliku da sedim za istim stolom sa “ozbiljnim igračima” u kompaniji, vladi i struci. Gledala sam, slušala, pratila, učila kako se iskazuje mišljenje, kako se utiče na tok razgovora, kako se pokazuje (ili ne pokazuje) neslaganje, kako se ukazuje poštovanje. Koristeći znanja i veštine stečene na fakultetu i tokom prvih godina svoje profesionalne karijere,  polako sam napredovala i preuzimala menadžerske pozicije. Ubrzo sam se obrela u prodaji i marketingu u internacionalnim kompanijama (Siemens, IBM) gde sam imala priliku da se usavršavam i primenjujem veštine iz oblasti komunikacije, pregovaranja, liderstva, motivacije, prodaje, coachinga i upravljanja. Sa coachingom sam se srela radeći u IBM-u. Jednom prilikom je trebalo da uradimo evaluaciju sebe po pitanjiu devet IBM liderskih kompetencija(među kojima je coaching visoko rangirana). Nisam imala ni najmanju predstavu o tome “šta je coaching”, misleći da je upravo suportan onome što zapravo jeste. Ocenih sebe(skoro) najvišom ocenom. Na žalost (ili sreću) evaluatori me oceniše (skoro) najnižom i uputiše na dodatno učenje!

Početak putovanja

Tu i tad je počelo moje putovanje. Bilo je to u novembru 2003. Od tad se oduševljavam coachingom. Iznova i iznova. Neverovatnom snagom koju ima. Iskreno, sumnjam da bih danas sedela i pisala ove redove da nisam imala jak motiv da se otisnem na putovanje novog učenja, rada, usavršavanja, sticanja znanja, veština i zvanja, kako  bih sa lakoćom, sigurnošću i kredibilitetom mogla da se potpišem kao Executive coach. U mom slučaju, taj motiv je bila (i ostala) LJUBAV. Dok sam osvajala grad na visokim štiklama sa početka teksta, upoznala sam čoveka koji je u meni, ispod tako jake maske, video sve ono što ja jesam, a ja prepoznala nedostajući komadić svog života. Želja da uživam u našoj ljubavi i da zajedno stvorimo nove živote (bar tri), otopila je led sa moje japijevske pojave i probudila je u meni davno uspavane želje da svoj život posvetim davanju, podršci, rastu i razvoju sebe i drugih.

Lični mir

Ljubav mi je dala snagu da se upustim u dugogodišnje, zapravo doživotno učenje. Da za 180 stepeni okrenem svoj život, napustim sigurnost, karijeru i povlastice i otpočnem nesigurnu karijeru, koja u tom trenutku u Srbiji niti postoji – profesionalni coach. Čak ni moji roditelji nisu mogli prijateljima da objasne šta ja to, zapravo, radim. Tako maglovito, neopipljivo, još na stranom jeziku. Moj početni kapital je bilo moje znanje, iskustvo i ljudi koje sam upoznala tokom (prve) karijere.Tad sam razumela značenje rečenice da svaka komunikacija koju vodimo pomalo menja svet.Svaki put kad sa nekim razgovaramo mi razmenjujemo energiju, delimo ideje, istražujemo opcije i doprinosimo da stvari budu bolje. Izgleda da je tokom tih japijevskih godina moja energija bila dobra, jer su kolege, poznanici, dragi saradnici, pa i konkurenti bili više nego raspoloženi da se sretnu sa mnom i čuju moju viziju. Prepoznali su želju, jake motive i čistoću želje. Razumeli su da se iza svega krije dobra namera. Dali su mi šansu u novoj ulozi! Ljubav mi je pokazala da je pored zadovoljstva na poslu veoma važno zadovoljstvo ostalim aspektima života, da su balans i sveukupnost jedne osobe osnova ličnog mira, da samo osoba koja je dobra sebi, zadovoljna i ispunjena sobom, može biti dobra svojim najbližima i svom okruženju. Dobar znak da sam na pravom putu je bio taj, što je samo mesec dana nakon formalnog rođenja moje nove karijere (otvaranje Agencije One2grow) u meni počeo da živi još jedan život – naše treće dete. Tada je sve došlo na svoje. Od tad sam ispunjena i mirna.
Sebi, svojoj porodici i mojim klijentima.
Koji je vaš jak motiv da pokrenete promenu / da izađete iz zone komfora / okrenete list / presečete / udahnete i počnete… kako god vi nazivali “uzimanje sopstvenog života u sopstvene ruke”?

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

www.one2grow.net
www.gomilanovic.com
mirjana.gomilanovic@one2grow.net

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Kako uklopiti posao i porodicu?
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Pametno sunčanje čuva zdravlje Lepota je nekad podrazumevala svetlu put,…

You cannot copy content of this page