BG online

Lični razvoj

Velike i male borbe na putu ličnog razvoja

Rez je samo početak

Danas mi se javio klijent. Radili smo pre nešto više od godinu dana. Javio mi je lepu vest: „Zadovoljan sam i sve je u redu! “ Moj klijent je u vreme kad smo radili bio finansijski direktor velike svetske kompanije, a verujem da i danas ima istu pasiju – ruže. Na početku svake sesije mi je pričao kako svaki slobodan trenutak provodi na placu nadomak Beograda, uz Dunav i – orezuje ruže.

Život pored ruža

Odlično se sećam sesije kad mi je ispričao jedan zanimljiv događaj. Ovako je to bilo… „Polako. Predano. Koncentrisano. Prilazim žbunu, osmatram i počinjem. Odsecam dugačke grane. Tražim ono mesto gde je moguće razviti novi život. Neko bi rekao da odsecam previše. Da je „šteta ruže“, da uništavam sve što je izraslo. Dok to radim, pored mene prolazi komšija. Zastade, pogleda pa reče:“ Što to tako? Nemoj tako dugačko. Skini samo te precvetale, odatle će ponovo da cveta. Tako može celo leto da ti cveta!“ Ja ga pogledam, klimnem glavom, tiho zahvalim i okrenem se … Podižem ruku, širim makaze… i pre nego što ću odseći još jednu podugačku granu ipak se ponovo okrenem ka komšiji i kažem: “Siguran sam da ste u pravu. Da bi opet procvetala. To je način kako da ovog leta imam divnu, ucvetalu biljku. No, kad se leto završi, dobiću umornu i potrošenu ružu. Ono što ja želim da uradim je da ojačam stablo. Da ojačam svaku ovu biljku i da joj dam mogućnost da poraste i dâ najbolje od sebe. Možda ne ove, možda ne ni sledeće godine… Ono što ja radim radim za budućnost. Želim da svaka od ovih ruža izgleda prelepo i za pet i za deset godina“. Komšija se osmehnu, zamisli i …ode! Možda je mislio da ima nešto u mojim rečima, a možda je jednostavno pomislio „Ništa ne zna!“ Dok mi je to pričao, videla sam da i dalje ima onu istu posvećenost i ljubav prema orezivnju ruža, no… senka sumnje se navlačila na njegovo lice. Kao da se pitao: „Je li možda komšija ipak u pravu? “

Potreba za učenjem

Onda smo ušli u sesiju. Ispostavilo se da je na prekretnici svoje karijere. Na poziciji na kojoj je poslednje dve godine je, kako on kaže, dostigao maksimium. Kao da je neko postavio stakleni plafon i on je udario glavom u njega. On vidi i nebo i slobodu i mogućnosti – no one su za njega van dometa. Ima sjajnu poziciju, visoku odgovornost, odlične uslove. Poštovan je i cenjen. Dakle – sve je baš kako treba. Osim jednog nedostajućeg elementa, koji je mom klijentu, izgleda, jako važan – učenje, rast, razvoj. Tužno, gotovo ljuto na sebe je izjavio da u poslednje dve godine ništa novo nije naučio. Nije napredovao. Ima osećaj da nazaduje. I to ga muči. Moj klijent je i porodičan čovek. Ima ženu koju mnogo voli, ćerku i dva sina. Oni u njemu vide hranioca, stub sigurnosti, uspešnog poslovnog čoveka. A on ovih dana intenzivno razmišlja da napravi veliku promenu, veliki rez. Da ode sa pozicije i od sjajnih uslova i da potraži za sebe kompaniju i sasvim izvesno, nižu poziciju (sa daleko lošijim uslovima) kako bi ispunio svoju potrebu za učenjem, izazovima, rastom i razvojem. Da se oseća korisno. Dve osobe se u njemu bore – muž/otac protiv učenika željnog znanja. Borba već neko vreme traje. Bez izgleda da će se uskoro videti pobednik. I svestan je da, ko god da pobedi, drugi će jako paitii. Da li je to baš tako?

Dug i krivudav put

Tokom sesije smo usaglašavali dva identiteta. Mirili njihove potrebe. Vagali opcije. Rešavali dilemu. Proveravali koliko su uverenja (u osudu od strane porodice) tačna i zdrava. A onda je moj klijent, ponovo počeo da priča o ružama i o ljudima. Pričao je o tome kako mnogi ljudi, iako nezadovoljni i nesrećni životom koji žive gaje umorne cvetiće i trude se da održe kratkortajnu, prividnu lepotu sebe i svojih života. A, neće, ne umeju ili se plaše da naprave veći, dublji, ozbiljniji rez, udahnu sebi novu snagu i novi život. Ma koliko taj krupan korak izgledao drastičan, zastrašujuć, težak, bolan… samo takvim rezom je moguće osnažiti sebe za velike promene, za nove početke i dati sebi šansu za srećom i zadovoljstvom. I onda je shvatio – rez je samo početak. Važan, neizbežan i osnažujuć početak puta ka sreći i zadovoljstvu. Put je dug i krivudav.
Shvatio je da su mu posvećenost i jaka želja obavezni saputnici. Samo iskreno, iz sebe, moći će da sazove porodični sastanak, izloži svoj slučaj i zamoli za podršku. Samo tako će imati snage da zajedno sa svojom porodicom napravi plan i preuzme na sebe obaveze koje će održati stabilnost porodice, a u isto vreme njemu dati preko potreban osećaj razvoja i korisnosti.
Izašao je zadovoljan. Znao je da ga tek čekaju izazovi i teški razgovori, ali je ipak bio zadovoljan. Razumeo je sebe, iscrtao je mapu puta i osnažio se za prvi korak. To je za jednu sesiju dovoljno. Viđali smo se još oko tri meseca, napravili važne planove i korake. Jednog trenutka je bio dovoljno snažan, te sam sa radošću predložila kraj našeg procesa. Danas, godinu dana kasnije i ja sam baš dobro. Zadovoljna i sve je u redu.

Mirjana Gomilanović, business coach
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

www.one2grow.net
www.gomilanovic.com
mirjana.gomilanovic@one2grow.net

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako biti lider sopstvenog života?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ko vam krade energiju i donosi nemir? Mnogi su doživeli…

You cannot copy content of this page