BG online

ZDRAVLJE

Pretvorite menopauzu u svoje najbolje godine

„Kada uđe u menopauzu, većina žena se oseti manje vrednom i ženstvenom jer je izašla iz reproduktivnog perioda koji predstavlja glavnu odliku njene ženstvenosti. Međutim, napominjem da ovaj period u životu žene može i treba da budu njene najbolje godine u kojima je spremna da se više i kvalitetnije posveti sebi i uživa u svemu što je do tada uradila i ostvarila…“

Menopauza bez lepeza i suza“ je knjiga za ženu koja voli sebe, ali i onu koja želi to da postane. Tokom čitanja ćete autorku Biljanu Gavović, biologa i nutricionistu doživeti kao najbolju prijateljicu koja je i sama prošla ono što vas trenutno muči, koja vas razume i podržava u tome da godine koje živite budu najlepše godine vašeg života.
Šta je ono što bi žene srednjih godina trebalo da znaju pre ulaska u menopauzu, a šta kad uđu u ovaj životni period?
-Svaka žena bi pre ulaska u menopauzu trebalo da se informiše šta sve taj životni period donosi sa sobom i kakve se promene dešavaju u našem telu u fiziološkom, psihičkom i fizičkom smislu. Mislim da je korisno da sazna koje sve simptome može da očekuje i koje zdravstvene probleme može da ostavi ulazak u menopauzu ako se na adekvatan način telo žene ne pripremi za promene koje slede. Simptomi su nekada veoma neprijatni, iscrpljujući i ometaju svakodnevni život, pa je zato veoma korisno unapred saznati na koje sve načine mogu da se prirodnim putem, spreče ili umanje. Kada uđe u menopauzu, većina žena se oseti manje vrednom i ženstvenom jer je izašla iz reproduktivnog perioda koji predstavlja glavnu odliku njene ženstvenosti. Međutim, napominjem da ovaj period u životu žene može i treba da budu njene najbolje godine u kojima je spremna da se više i kvalitetnije posveti sebi i uživa u svemu što je do tada uradila i ostvarila.
O čemu se najčešće ćuti, a ne bi trebalo?
-Anksioznost i nerealni strahovi su česti, veoma uznemirujući i opterećujući pratioci menopauze o kojima se ne priča dovoljno otvoreno, ni često. Skoro svaka žena u perimenopauzi, a naročito u menopauzi, oseti bar u nekom periodu uznemirenost i strah kojima ne zna uzrok. Nije lako živeti svakodnevicu sa tim, naročito u današnje vreme koje je zahtevno za savremenu ženu. Mnogim ženama bi sama činjenica da uzrok anksioznosti, strahova i nesanice može biti hormonski disbalans u menopauzi bila od velike koristi jer bi tada znale šta dalje da učine i kome da se obrate za pomoć. Zato je potrebno pričati javno tome i upoznavati žene sa tom problematikom.Takođe, mnogo žena u menopauzi iskusi nelagodnost pri seksualnim odnosima zbog suvoće vagine i smanjenog libida i onda odustaju od svega i zapostave svoje partnerske odnose. Šteta, jer neka vrlo jednostavna prirodna rešenja mogu biti na dohvat ruke svakoj ženi, kao što je kokosovo ulje, vaginalete od kantariona ili upražnjavanje Kegelovih vežbi.
Da li je moguća menopauza bez lepeza i suza?
-Apsolutno. I sama sam dokaz da se prirodnim putem mogu uspešno prevazići neprijatnosti menopauze kao što su valunzi ili uznemirenost i anksioznost. Kada sam iskusila prve valunge, nezaustavljive talase vrućine počela sam da koristim zlatnu maku, adaptogenu biljku koja pomaže baš u ovakvim situacijama hormonske neravnoteže i valunzi su brzo potpuno iščezli. Sada uživam u svojim najboljim godinama bez lepeze. Ni suze me više ne brinu i ne opterećuju jer sam se lično uverila da su neka esencijalna ulja, kao što je naprimer lavandino veoma delotvorna u naletima tuge i anksioznosti. Naravno, prirodnih rešenja ima još mnogo o čemu sam pisala u knjizi „Menopauza bez lepeza i suza“.
Kako kao biolog i nutricionista pristupate ovom osetljivom periodu života svake žene?
-Volim da napomenem da je jedino holistički pristup ovoj tematici delotvoran. Meni znanje iz fiziologije same ćelije i celog organizma koje sam stekla na biološkim studijama veoma pomaže da razumem u potpunosti koliko je uticaj hrane na naše zdravlje veliki. Ali, hrana nije svemoguća, kao što ni ishrana nije jedini segment koji utiče na naše zdravlje! Tu su i neizostavne fizičke aktivnosti i mentalno zdravlje, kao i dovoljno sna, odsustvo loših životnih navika i pozitivan pogled na svet. Zato je za svaku ženu koja ulazi u menopauzu važno da holistički, sveobuhvatno, pristupi ovoj problematici i podjednako se bavi svim nabrojanim segmentima svog života. Moja uloga nutricioniste i edukatora je da im u tome pomognem.
Zbog čega knjiga “Menopauza bez lepeza i suza” treba da se nađe u kućnoj biblioteci savremene žene?
-Ovu knjigu sam napisala iz želje da svo svoje znanje o hormonima, fiziološkim promenama, simptomima i načinima na koje se prevazilaze podelim sa ženama kojima je to potrebno. Često sam i sama za nekim savetom i rešenjem lutala u moru informacija koje su danas dostupne, a na žalost često neistinite ili nedelotvorne. U ovoj knjizi sam zato skupila veliki broj saveta i lako dostupnih rešenja za svaki simptom ponaosob, pa svaka žena sigurno može da pronađe nešto što će joj pomoći u prevazilaženju nelagodnosti i zdravstvenih problema. Podelila sam i svoja lična iskustva jer sam ušla u menopauzu pre nekoliko godina i osetila neke od simptoma.
Kažete da svaka žena ovaj životni period može da pretvori u svoje najlepše godine. Od čega se počinje?
-Mislim da se počinje od iskrene želje da to stvarno postanu naše najlepše godine. A onda se motivacija za zdravim stilovima života i usvajanjem zdravih navika jednostavno rodi i pokrene nas na akciju. Ako je neka žena do ovih godina možda i živela po loše usvojenim šablonima koji su joj urušavali zdravlje, mislim da je sada najbolje vreme da ih osvesti i promeni jer u ovim godinama svaka žena je zrela, jaka, iskusna, ostvarena u mnogim poljima, hrabra da prihvati sebe i prigrli promene koje je očekuju. Počinje se od malih stvari, tako što napravimo na početku neke sitne korekcije u navikama ishrane ili vežbanja. Veoma često, sitnim koracima se brzo i efikasno stigne do cilja, a to je svakako zdrav i kvalitetan život u menopauzi.

Branka Gajić
Foto: Saša Džambić

Knjigu „Menopauza bez lepeza i suza“ po ceni od 1350 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

   Brzo mršavljenje ne donosi trajne rezultate

   

  SHOP

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 29/06/2024 / 0 Comments

  Spasavanje od manipulatora u svakodnevnom životu

  By BGonline / 01/07/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nezreli odrasli ljudi (psih. Danijela Ostojić)

  By BGonline / 11/07/2024 / 0 Comments

  Lov na narcise i greške na tom putu

  By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments

  Pohovani sladoled s prelivom od čokolade i maline

  By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Zajedništvo je temelj zdrave veze Ako se često svađate sa…

  You cannot copy content of this page