BG online

Lični razvoj

Budite sebi najvažniji klijent

Složite misli i osećanja, napravite pauzu

Tema lične organizacije u vremenu (koji mnogi pogrešno nazivaju upravljanje vremenom, iako je brzinom okretanja Zemlje oko Sunca nemoguće upravljati) je, naravno, veoma važna i često prisutna u mnogim koučing procesima sa liderima. Obično je broj obaveza u velikoj nesrazmeri sa količinom vremena za njihovu realizaciju. Ako tu dodamo i želju za slobodnim vremenom, vremenom za porodicu, hobi – matematika postaje prekomplikovana.
Većina mojih klijenata ovoj temi pristupa sa: ”Kako da uguram sve u jedan dan/sat?”, “Gde da nađem dodatno vreme za realizaciju željenih aktivnosti?” i slično. Možete zamisliti njihovo iznenađenje (pa čak i zgranutost) kad ih pitam:” Koliko često pravite pauzu?”
Najčešće pomisle na pauzu za ručak, eventualno kafu. Uobičajena su dva tipa odgovora:
“Nemam vremena da dišem, a kamo li za pauzu za ručak” ili “Idem redovno na ručak sa nekim od kolega; taman iskoristimo priliku da porazgovaramo o aktuelnim temama”. Provuče se i odgovor: “Pravim pauzu. Proverim mailove, portale, vesti, društvene mreže”
Onda ih ja opet pitam: “A kad pravite pauzu?” i tu nastane muk. Tišina. Ne razumeju šta ih pitam. Pa, upravo su mi odgovorili na to pitanje. Definicija reči pauza je privremeni mali prekid u nekom radu, počivka, stanka, odmor, znak za ćutanje. Sve gore opisane pauze podrazumevaju moždanu (i/ili fizičku) aktivnost, koja se razlikuje od uobičajene, poslovne, no i dalje je to aktivnost. U razgovoru ili čitanju vesti na mobilnom telefonu mi i dalje napadamo naš centralni nervni sistem, i dalje primamo i obrađujemo veliku količinu informacija. Čula su aktivna, procesori rade.

5 minuta za sebe

U daljem toku sesije, polako dolazimo do pravog značenja reči pauza, njenog blagotvornog dejstva i samim tim neophodnosti. Često ih iznenadim pozivom da baš tada, u toku sesije napravimo pravu pauzu. Veoma često i uz meditativnu muziku.
Klijenti iskustveno, sami dolaze do zaključka da pet minuta za sebe tokom radnog dana može da znači više od celog sata na trosedu sa daljinskim upravljačem predveče. Da namerno planiranje pauze u kalendaru može da pomogne da se misli slože, osećanja slegnu, puls smiri.

Uspori, odmori

Ako bi vas neko pitao da li su tačne sledeće rečenice:” Klijenti su nam važni. Njihovo mišljenje je važno, slušamo svoje klijente i pravimo izmene u skladu sa njiovim sugestijama” sigurno biste se složili sa svakom od njih.
Ko je vaš najvažniji klijent? Na kom mestu na vašem spisku važnih klijenata se nalazi odgovor: JA ?
Ako vaše telo i um i emocije neprestano šalju poruke: ”Umorni smo, preopterećeni. Uspori! Odmori!” zašto ne slušate svog najvažnijeg klijenta – sebe?
Pravite pauze između sastanaka. Zatvorite jedan, pauzirajte i tek onda počnite sledeći. Kako? Planirajte ih u kalendaru tako, da vremenski interval za svaki sastanak traje bar 15 minuta duže od očekivanog vremena trajanja sastanka.
Zakažite sastanak sebi sa sobom kroz kalendar u polovini dana. Ako ste u mogućnosti – stavite slušalice, pustite mirnu muziku i zatvorite oči. Dovoljno je 5 minuta!

Izazov izolacije

Jedan moj klijent je imamo izazov izolacije tokom dana. Pronašao je rešenje i mirno mesto – 2 minuta u toaletu. Isključenje što većeg broja čula, kako biste se usresredili na unutrašnje senzacije, disanje i odagnali misli je najefikasniji način da napravite pauzu. Ako mislite da baš morate da dodate nešto u pauzu (neki zvuk, slika, osećaj), evo nekoliko uputstava:
Ako ste kinestetički tip (svet doživljavate kroz osećanja)prijaće vam miris kafe, ceđenog soka, osećaj sunca na koži.
Ako ste vizuelac (svet vidite, potrebne su vam slike) pustite pogled kroz prozor. Ako nema prozora, pronađite lepe, opuštajuće prizore na ekranu. Ako ste auditivac (inspirišu i pokreću vas zvuci), pustite tiho, nenametljivo muziku – instrumental, bez reči, po mogućstvu nežne tonove , tonove prirode, talasa, kiše. Ugodite sebi. Napunite baterije. Očistite mozak i telo od loših stanja. To je prvi korak ka dobroj organizaciji u vremenu. Uvođenje pauze je vaša investicija vremena u podizanje nivoa energije, fokusa i efikasnosti u ispunjavanju prevelikog broja obaveza u prekratkom vremenskom intervalu. Nije li baš to ono što želite?

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto
Mesto snimanja: Hotel Zepter Beograd
Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Slatkiš koji miriše na detinjstvo Ukoliko volite pitu sa jabukama,…

You cannot copy content of this page