BG online

Lični razvoj

Moramo li ostati stranci u braku?

Uspešni na poslu, usamljeni kod kuće…

“…Predrasuda je da emocijama nije mesto na poslu, pa vođeni time mnogi svoje potisnute emocije ponesu sa sobom i istresu pred noge onima koji su im najbliži često podrazumevajući da će ih oni razumeti, prihvatiti i odobriti ovakvo ponašanje ne razmišljajući o tome da su i oni imali težak dan, teške razgovore i još teže odluke…”

Kad smo se upoznali moj, u tom trenutku, novi klijent i ja bio je januar mesec. Odmah nakon novogodišnjih praznika.  Ja sam došla na prvu, takozvanu sesiju za uspostavljanje hemije, sva još uvek uljuljkana u porodičnu toplinu, zajedništvo, mirise cimeta i karanfilića i ukus mamine ruske salate. Moj budući klijent je došao zategnutih ramena, ozbiljan, gotovo strog u besprekorno ispeglanom odelu, sa kravatom i inicijalima na manžetnama snežno bele košulje. Bio je veoma direktan i odsečan. Vrlo brzo je saopštio svoje ciljeve za koučing proces, svoja očekivanja od mene – njegovog budućeg kouča i predložio termin prve sesije.

Brisani prostor privatnog života

Naredne nedelje u (rano)jutarnjem terminu smo otpočeli saradnju. Prva sesija je protekla prilično dobro. Klijent je spremno i brzo odgovarao na moja pitanja, davao je (poželjne) odgovore o kojima je, verovatno,  već promislio. Sesija je obilovala procenama (i osudama) okruženja, performansi kolega, ali i visoko postavljenim očekivanjima od sebe (i drugih) i bila obojena rigidnošću. No, pred kraj sesije moj klijent je sam sebe iznenadio, a mene obradovao, izostankom lakog odgovora. Bio je prinuđen da zaćuti, razmisli, zaroni malo dublje u sebe… Avaj! Čim je shvatio da je počeo da “zaranja” trgao se, odustao i dao poželjan odgovor. Odgovor koji nije bio niti njegov, niti potpuno istinit. Ipak, to je za mene bio dobar znak. Radovala sam se sledećim sesijama i našem zajedničkom odleđivanju i probijanju ljušture koju je tako pažljivo čuvao. Druga sesija je odškrinula vrata, dok smo se na trećoj obreli u brisanom prostoru privatnog života. Potpuno nespreman, moj klijent je shvatio da teme o kojima pričamo u poslovnim okvirima – teške situacije, odluke, izazovi, promišljanja, planovi – sve to ima duboke korene u privatnom životu. A opet, sve to snažno (negativno) utiče na privatni život. Začarani krug! Ovim otkrićem bio je potpuno iznenađen. Zatečen. Ali i sam svestan da smo prošli tačku od koje nema povratka.

Povratak intime u brak

Otvorio je vrata koja će se zatvoriti samo onda, kad se okolnosti iza tih vrata urede i vrate u balans. U njegovom slučaju, balans se odnosio na poštovanje koje je trebalo povratiti u partnerskom odnosu, osećaj zajedništva i privrženosti. Bilo je potrebno vratiti jednostavne partnerske rituale, zajedničko vreme, pronaći zajedničke teme za razgovor, strpljenje i na kraju ali nikako manje važno, vratiti intimu u brak. Na ovoj sesiji je bilo mnogo tišine. No, baš ova sesija je bila najvažnija. Nakon nje su  pokrenuti brojni procesi. Male odluke. Mali koraci. Male promene.
Iako smo nas dvoje otpočeli proces koji se zove biznis koučing, jedna od važnih odluka se odnosila na odustajanje od vojničke discipline i urednosti u domu, kao i poštovanje želja i potreba supruge i deteta. Paralelno sa ovim odlukama, prirodno se promenio način komunikacije mog klijenta. Filteri kroz koje je gledao kolege su od crno belih počeli da poprimaju i nijanse. Očekivanja su postala realna, a stav prema ličnim (i tuđim) greškama je od osude prerastao u prostor za razvoj i učenje. Vreme je postalo jedna od dimenzija, a ne smisao života. Različitosti su postale snage, a ne slabosti.

Ništa od razvoda

Pred početak sezone godišnjih odmora zaokružili smo naš proces. Zapravo, oboje smo se složili da je to bila prva faza našeg procesa. Pozdravili smo se obostrano zadovoljni, sa rečima zahvalnosti i dobrim željama. No, prava potvrda da smo uradili dobar posao se desila nekoliko meseci kasnije. Jedan telefonski poziv u kome sam saznala da su supružnici potpuno odbacili opciju razvoda i da planiraju zajedničko putovanje (prvo posle osam godina od kako je moj klijent postao važan član uprave jedne uspešne kompanije) mi je dao za pravo da verujem da je moja misija “da pomažem ljudima da budu uspešni u svom poslu, a uz to i srećni” (ovu definiciju je dala moja ćerka kada je imala sedam godina) potpuno ispunjena. Jer, nekoliko nedelja pre tog poziva, saznala sam da je moj klijent dobio visoke ocene od svojih kolega kako po pitanju učinka tako i po pitanju međuljudskih odnosa, stila rukovođenja i načina komunikacije.

Od nezadovoljstva do frustracije

I baš zato, kada me pitaju zašto toliko volim biznis koučing ja u šali volim da kažem:” Kod mene uđe biznismen, a izađe čovek”. Nemoguće je podeliti nas na dva dela. Ne postoji magična kapija kroz koju prođemo na ulasku u kancelariju i ugasimo privatni deo u nama. Sve što radimo, svaka misao, emocija, reakcija utiče na naš život u potpunosti. S obzirom na pogrešno uvreženo mišljenje da emocijama nije mesto na poslu, sve potisnute emocije ponesemo sa sobom i istresemo pred noge onima koji su nam najbliži. Često podrazumevajući da će nas oni razumeti, prihvatiti i odobriti ovakvo ponašanje, ne razmišljajući o tome da su i oni imali težak dan, teške razgovore i još teže odluke. I tako, vremenom, jedni pred druge istresemo velike gomile loših emocija koje prerastu u brda iza kojih se više ne vidimo, ne čujemo i ne osećamo. Postajemo stranci, čak i smetnja jedni drugima, a da toga nismo ni svesni. Nezadovoljstvo raste. Frustracije se gomilaju i kad više ne možemo da ih kontrolišemo one se preliju u poslovnom okruženju. Prelivanje frustracija dovodi do još većeg nezadovoljstva na poslu koje dovodi do porasta nezadovoljstva u kući. Začarani krug je stvoren! Samoodrživ je i teško ga je prekinuti bez nečije pomoći . U mnogim slučajevima, ta pomoć dođe baš od biznis kouča. Potpuno neočekivano. I baš u tome je lepota mog poziva.

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto
Mesto snimanja: Hotel Zepter Beograd
Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Život malog- velikog princa "Mali veliki princ" je priča o…

You cannot copy content of this page