BG online

Lični razvoj

Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće

Direktor koji je želeo da nauči jednu veštinu, ali nije znao KAKO…

Ovu rečenicu ste verovatno već negde čuli: “Prema svim dobro poznatim zakonima fizike i aerodinamike, pčele ne bi trebalo da lete”. A one ipak lete! I to baš zato što ih je baš briga što je tamo neki čovek – naučnik rekao da je to nemoguće.

Ne tako davno, prošle godine, jedan moj dragi klijent sa kojim radim već duže vreme je došao po kišnom septembarskom danu sa neuobičajenom temom. On je direktor velike strane firma. Naše teme su bile (ne isključivo, ali najčešće!) poslovne. Bavili smo se planiranjem, razvojem liderskih veština, motivacijom saradnika, strateškim razmišljanjem…Ovog puta, kao iz vedra neba, klijent je došao na sesiju demotivisan, oborenih pogleda i ramena, tužan, a sa velikom željom da nauči novu veštinu. Toliko toga je u životu naučio, da ovo svakako ne bi bio preveliki izazov za njega, da se nije radilo o – skijanju. On je zreo čovek, u ranim sedamdesetima. Mnogo toga naučio i prevalio preko pleća. No, po zvanju je, pored direktora i – deda! A unučići već znaju da skijaju! Došao je i rekao da je beznadežan, jer nikad neće ostvariti svoj san – da nauči da skija. Žena, deca, prijatelji, rodbina… svi su mu rekli da je to čista ludost. U njegovim godinama lomatati se po planinama, padati, ustajati… Čist luksuz. „Ko će te gledati kad se polomiš!??!“, „Smejaće ti se ljudi!!“, „Nemaš ni opremu“…. Došao je uveren da nikad neće skijati. Počeo je da se žali na nesrećno detinjstvo, nemaštinu, propuštene prilike, kasnije su došli karijera, porodica, obaveze  i prezauzetost.

Šta ćete sad sa tim?

Oči su mu se caklile kada je pričao o vetru na licu, brzini pod nogama, osvajanju vrhova i slobodi. Kad je pomenuo užitak zajedničkog spuštanja niz padinu sa svojim unucima- umalo mu ne potekoše suze. TO JE TO! To je razlog. To je vizija. To je želja. Zamolila sam ga da mi još malo priča o tome – kako bi bilo kad bi znao da skija i kad bi po divnom sunčanom danu pored škripanja snega pod daskama i vetra na licu čuo razdragani kikot svojih unuka koji se pored njega ritmično spuštaju niz padinu okupanu suncem. Položaj njegovih ramena koja su se zategla, brada, koju je  neznatno podigao, pogled koji je usmerio ka tavanici, osmeh koji mu nije slazio sa lica su mi rekli da je energija tu. Da je vizija kreirana, da je želja porasla i da je sad momenat za pitanje: “I, šta ćete da uradite u vezi sa tim?“ Nekoliko meseci kasnije, prošle nedelje, dobila sam razglednicu sa planine sa tekstom „Skijaški pozdrav od nas trojice!! Užitak je veći nego što sam mogao i da pretpostavim. HVALA“
Moj kijent je čovek koji je postigao mnogo u svojoj poslovnoj karijeri. On poseduje vrhunsku posvećenost, odlučnost, fokusiranost, upornost…. Moj zadatak je bio da mu pomognem da se seti da ume da bude takav i na privatnom planu.
Mi često određeni set veština smeštamo u određene kontekste. Nekad nam je dovoljno samo toliko da nas neko podseti da umemo da budemo jaki, odlučni, hrabri, strpljivi, brižni i u drugim životnim ulogama. Ne postoji čarobni rajsfešlus koji nas deli na direktore, očeve, dede, skijaše, prijatelje… Sve je to u nama! Sve uloge i svi kvaliteti su u nama. Naše veštine su duboko utkane u nas. Nosimo ih sa sobom ma gde krenuli. One su naše snage i naši aduti u svim životnim partijama koje igramo svakodnevno.

Razmislite o tome koje snage i veštine posedujete, a retko ih koristite.
Setite se situacije koja vam u ovom trenutku deluje teško, možda i bezizlazno.
Definišite ključni kvalitet/veštinu koji vam je potreban da biste počeli da  rešavate tu situaciju. (Kada bih samo umeo/la da … Kada bih mogao/la da….)
Prisetite se situacije iz prošlosti u kojoj ste ispoljili baš taj kvalitet. Možda još u osnovnoj školi…
Kako ste to radili?  
Šta ste tačno radili?
Uradite to opet!

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

www.one2grow.net
www.gomilanovic.com
mirjana.gomilanovic@one2grow.net

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
U potrazi za ličnim mirom
Žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima
Put ličnog razvoja/a>
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Seksualnost u braku Ono što bi žene trebalo da znaju...…

You cannot copy content of this page