BG online

Roditeljstvo

Deca su ogledalo roditelja

Najmlađi pomažu mami i tati da odrastu

Naša prošlost ima uticaj na našu sadašnjost i važno je ne živeti u prošlosti i osvestiti na koji način ona utiče na nas danas.


Ukoliko se neprekidno prisećate na to šta vam se nekad dogodilo tako još dublje kopate rupu koja se nalazi u vama, do te mere koliko vas drži u šaci usled čega burno reagujete na neka ponašanja deteta, kaže klinički psiholog dr Šafali Sabari u knjizi “Osvešćena porodica”(revolucija u roditeljstvu).

Kako su vas vaspitali roditelji?

„Iskustva iz našeg detinjstva stvaraju nacrt na kojem ćemo graditi naš život. Na osnovu tog nacrta se stvaraju naši obrasci ponašanja koji podsećaju na naš raniji život. Dok toga ne postanemo svesni stalno ponavljamo te obrasce. U stvari, većina iskustava i odnosa odraslih upravo se njih i pridržava. Na ovaj način stepen svesti na koji su nas odgajali naši roditelji ključna je odrednica za to koliko ćemo moći da se prilagođavamo kao odrasle jedinke“, objašnjava dr Šafali Sabari u „Osvešćenoj porodici“.
Trenutak kada postanemo roditelji nam pruža priliku da osvestimo obrasce uspostavljene još tokom detinjstva.
„Zbog toga što su nam deca toliko bliska ona postaju naše ogledalo. Kroz njih suočavamo se licem u lice sa tim kako smo se mi osećali kad smo bili dete. Ovo može biti bolno.“, objašnjava dr Šafali Sabari.

Šta da radimo sa tom boli?

„Naša tendencija da se osećamo bespomoćno ili anksiozno je da kontrolišemo ta osećanja tako što ćemo se brecati na druge, u ovom slučaju na nasu decu. U psihološkom smislu ovo nazivamo „projektovanjem“ naše boli na drugoga, tako da izgleda kao da je neko drugi njen uzrok. Umesto da reagujemo na svoju decu zbog onog što nam pokazuju o nama samima, svesni odgovor je da se pogledamo u ogledalo koje nam drže dozvoljavajući sebi da postanemo svesni mnogih načina na koje se i dalje ponašamo kao deca.“ (dr Šafali Sabari)

Hej, roditelji, govore vam vaša deca!

Što smo emocionalno nezreliji to će nam deca više reflektovati komplekse, nesigurnosti i probleme u ponašanju, napominje dr Šafali Sabari i kaže da je to način da deca kažu: „Hej roditelji, ovde sam da vam pokažem da morate odrasti. Možete li molim vas nastaviti s tim da bih mogao da krenem dalje i budem ono što treba da budem? Činim vam veliku uslugu pokazujući vam tačno šta treba da radite da biste postali zrela osoba. Što pre to učinite, pre ću se osloboditi tereta da budem vaše ogledalo“.

Srećno, slobodno i zadovoljno dete

Svetska hit knjiga “Osvešćena porodica” bestseler Njujork tajmsa, nudi vam dublji uvid u ono što stoji iza roditeljskih grešaka i strahova pokazujući kako uspostaviti i negovati odnos sa decom u kojem ćete se i sami preobraziti u smirenog, saosećajnog i mudrog roditelja. Dr Sabari nudi praktične savete, korisne strategije i mnoštvo primera iz prakse. Takođe iskreno progovara i o svom iskustvu majčinstva, kako bi osnažila druge i pomogla roditeljima da odgaje dete koje će rasti srećno, slobodno, zadovoljno i samopouzdano, osnaženo spoznajom da su uvek tu za njega.

Knjigu “Osvešćena porodica” po ceni od 2399 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 29/06/2024 / 0 Comments

  Spasavanje od manipulatora u svakodnevnom životu

  By BGonline / 01/07/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nezreli odrasli ljudi (psih. Danijela Ostojić)

  By BGonline / 11/07/2024 / 0 Comments

  Lov na narcise i greške na tom putu

  By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments

  Pohovani sladoled s prelivom od čokolade i maline

  By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Čitanje ljudi, dekodiranje osećanja i ponašanja Bivši agent FBI-a i…

  You cannot copy content of this page