BG online

Intervjui

Svi smo bića sa nekom pukotinom i grešimo kad taj nedostatak sakrijemo i predstavljamo se da smo savršeni

Prvi intervju sa čuvenim psihijatrom Vladetom Jerotićem novinar i televizijski voditelj Aleksandar Gajšek je uradio 1997. godine kada su se i upoznali. Od tada su se mnogo puta sreli pred tv kamerama, ali i u privatnom životu. Odabrane razgovore sa profesorom Jerotićem Gajšek je sabrao u knjigu „Agape 5“.


-Početak knjige je u stvari deo našeg prvog intervjua. Omađijan njegovom pričom i knjigama tad sam mu predložio da uradimo intervju. Profesor Jerotić je rekao da mu pošaljem pitanja. Prihvatio je, a intervju je trajao sat i po vremena i emitovan je iz 3 dela tokom Božića 1998. godine 7.,8. i 9. januara. Kad smo pravili veliku Akademiju njemu u čast pre nekoliko godina tražio sam jak, upečatljiv citat koji bih pustio na samom početku i gledajući brojne emisije Agape setio sam se i tog našeg prvog razgovora. Kad sam ga preslušao video sam citat kojim je završen intervju i na koji sam najviše odreagovao. Vladeta tu kaže da svakoga dana nam je data mogućnost da prepoznamo Boga, da nam je dosta dečiji smeh, ptica neka, ako smo čisti iznutra, duhovno, a najčešće nismo. Prosvetljenje… pred sobom vidiš jedan ozareni lik, ja bih dodao prosvetljenog čoveka, jer da bi neko postao prosvetitelj prvo on mora postati prosvetljen. Kako sama reč kaže, svetlost je ušla u njega. Božija svetlost. Na koji način se to dešava objašnjavaju razne religije, a ja bih pozvao u pomoć stih Leonarda Koena iz pesme „Himna“ gde kaže: „Zaboravi na svoje savršenstvo jer postoji pukotina u svemu, ali to je i način kako i svetlost ulazi unutra.“ Ja to amaterski tumačim da smo svi mi bića sa tom nekom pukotinom i nedostatkom. Najčešće grešimo kad taj nedostatak nekako sakrijemo, pa se predstavljamo da smo savršeni i gubimo veliku snagu umesto kad dođe do sledeće situacije da se spusti gard, da se kaže „nisam savršen, imam pukotinu“. U tom stiže Božija pomoć, kroz tu pukotinu. Ako priznamo slabost, Božija svetlost ulazi u nas i prosvetljuje nas. To mi je jedan od citata koji mi je najomiljenijih, a nalazi se u knjizi Agape 5.
Zašto je i danas dragoceno slušati reči i razmišljanja profesora Vladete Jerotića?
-Publika je sama procenila da joj je značajno i mislim da su ljudi osetili da taj čovek nije samo mudrac koji govori pametne stvari i činjenica znalac, već mislim da su osetili da on živi to što priča, a to je retkost. Svako ima potrebu da se predstavlja boljim, deli savete, ali da li na taj način živimo? Mislim da je u tome tajna svih velikih duhovnika od Patrijarha Pavla do Vladete Jerotića, kaže Aleksandar Gajšek.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Knjigu AGAPE, antologija 5 po ceni od 1500 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Ne možemo nekog naterati da voli ili da ne voli…

  You cannot copy content of this page