BG online

Roditeljstvo

Osećanja se ne mogu naučiti

Ne možemo nekog naterati da voli ili da ne voli

“Osećanja se ne mogu naučiti. Ne možemo nekog naterati da voli ili da ne voli…” reči su čuvenog dečijeg psihijatra prof. dr Svetomira Bojanina

 

Prof. dr Svetomir Bojanin, istaknuti dečiji psihijatar, jedan od utemeljivača neuropsihologije razvojnog doba, dečije psihijatrije i savremene defektologije, otišao je u večnost u januaru 2024. godine. Bio je profesor na Defektološkom i Medicinskom fakultetu u Beogradu i lekar dečiji psihijatar u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, dok ga je šira javnost upoznala zahvaljujući knjizi “Škola kao bolest”.
-Profesor Bojanin je ostavio neizbrisiv trag svojim delom. Nekako smo se sa njim složili oko našeg slogana koji glasi “Ključna reč je ljubav”, a on je svojim životom i radom to svedočio.- kaže dr Stevan Nestorov iz Centra za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov koji je godinama sarađivao sa prof. dr Svetomirom Bojaninom.
Ljubav je prof. dr Bojanin isticao kao ključni metod i pomogao nam je da razumemo šta to znači i da taj sastojak ugradimo u sve naše metode, dodaje dr Nestorov.
– Uz njega smo videli šta znači voleti svoj posao i biti spreman da se žrtvuje za dobrobit dece i naroda uopšte, a to jeste jedan od naših zadataka. Zahvalni smo profesoru Bojaninu jer je nesebično dao sebe. Proputovali smo sa profesorom ceo region da bismo održavali seminare o disharmoničnom razvoju. Tamo su ga ljudi sa uzbuđenjem čekali da čuju od njega nešto novo. Svi su ga voleli i poštovali, a na njegovu sahranu je došla čak i bivša studentkinja koja živi u Solunu.

Nacionalno blago

-Profesor Bojanin je naše nacionalno blago, bez preterivanja možemo reći. Njegovo vreme tek dolazi. On je u oblast psihijatrije dece i omladine uneo čitav niz novina, a posebno socijalno- psihijatrijski pristup u psihijatriji razvojnog doba, a u oblasti defektologije i logopedije utemeljio je stručnu oblast „Reedukacija psihomotorike“ ili „Tretman pokretom”, dodaje dr Nestorov.

Rad nakon penzionisanja 1997. godine- još jedan ceo život

Prof. dr Svetomir Bojanin je nakon penzionisanja na Institutu za mentalno zdravlje i na Defektološkom fakultetu nastavio da radi u struci i od osnivanja je bio član jedne od najstarijih nevladinih organizacija „Pomoć porodici“ gde je bio predsednik stručnog saveta i konsultant za rani razvoj. U užem timu prof. Bojanina bili su prim. dr sci. med Ljiljana Abramović Savić, dr Violeta Nestorov i dr Stevan Nestorov.
-Nakon dugogodišnje saradnje, zajedničkog rada sa decom, održavanja edukacija i seminara, profesor nas je okupio i kao mentor nam rekao nešto što nas je veoma iznenadilo: “Deco, sada, posle toliko godina rada i naše zajedničke saradnje, mogu da kažem da ste se konačno isčistili od zaostataka onoga što ste učili na fakultetu. Sada ste spremni da pomognete deci i da prenosite znanje onima koji rade sa vama. Vreme je da nauku pretočimo u dobru praksu…” i tako je nastao Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov koji se godinama razvijao pod supervizijom profesora Bojanina za primenu njegovih metoda.
Profesor Bojanin je stručnjak koji je prvi ukazao na oblast disharmoničnog razvoja i opisao kliničku sliku „razvojne konstruktivne dispraksije“, a u polju rada sa decom sa autizmom je postavio temelje savremenog pristupa. Govorio je da je razvoj dece isti sa sad i pre hiljadu godina i da će biti isti, onako kako mora da bude prirodno. Razlikuju se samo uslovi odrastanja. Njegovo odgovor i metode se odnose na neophodnost prirodne stimulacije razvoja dece a ne nikako putem instant rešenja koja nisu naučno dokazana, kaže dr Nestorov.
Ono po čemu ćemo pamtiti prof. Bojanina su i njegove reči:
– Ne uče deca govor “dupetom” (sedeći na stolicama kao u školi), niti uz pomoć nekih aparata i tehnike nego iz života, iz pokreta i iz želje
– Dete je otac čoveka
– Osećanja se ne mogu naučiti. Ne možemo nekog naterati da voli ili da ne voli
– Ljubav je osnovni metod u svemu što radimo sa decom
– Treba razumeti dete da bi mu pomogao
– U školi deca prestaju da budu deca i postaju učenici i učenice
– Deca trče onome ko ih razume
Profesor Bojanin je autor veoma važnih stručnih knjiga, a tom opusu posebno se ističe knjiga “Škola kao bolest” koju bi trebalo da ima svaka kuća i svaka porodica gde su odgovori na pitanje “kako da nam bude bolje”, napominje dr Nestorov.

Knjige dr Svetomira Bojanina “Škola kao bolest” (po ceni od 1490 dinara + troškovi dostave), “Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra sa roditeljima i vaspitačima” (po ceni od 1550 dinara + troškovi dostave) , “Zašto slab uspeh u školi?” (po ceni od 1660 dinara + troškovi dostave) i “Uvod u dečiju psihijatriju” (po ceni od 1490 dinara + troškovi dostave)  možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
   

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

  By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

  Lečenje emocionalnih ožiljaka

  By BGonline / 15/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  „Uverenje da se ništa ne može promeniti predstavlja samoispunjavajuće proročanstvo…

  You cannot copy content of this page