BG online

Lični razvoj

Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

“Od svih ideja koje sam koristio da tešim pacijente koji se plaše smrti, nijedna nije bila moćnija od ideje o tome da se proživi život bez žaljenja za nečim..”. (Irvin Jalom)

Tugovanje je cena koju plaćamo zato što imamo hrabrosti da volimo ljude- reči su psihoterapeuta i profesora psihijatrije Irvina Jaloma ispisanih na početku knjige “Šta je važno na kraju” koju je napisao zajedno sa suprugom Merilin. Psihopolis je par meseci nakon američkog izdanja objavio ovu vrednu knjigu ispisanu iskreno i hrabro u kojoj je Jalom podelio sa čitaocima najteže iskustvo svog života- smrt supruge, njegovog vernog pratioca od mladosti sa kojom ima četvoro dece.

Dnevnik dve duše

Jalomovi su se 2019. godine suočili sa Merilininom teškom bolešću. Dijagnoza multiplog mijeloma bila je izvesna i fatalna, a nada u ozdravljenje nije bila opcija. Dva briljantna autora i naučnika ostali su partneri do samog kraja, u svemu, pa i u pisanju ove knjige. Tokom poslednjih meseci Merilininog života paralelno su vodili dnevničke zapise o svojim osećanjima, sećanjima, dilemama, strahovima, a Irvin je nastavio sa pisanjem još nekoliko meseci nakon Merilininog odlaska.

Da li se lakše suočavaju sa smrću oni koji su imali ispunjen život?

Kako da pružimo smisao životu do samog kraja? Ko više pati – onaj koji ostaje ili onaj koji umire i odlazi? Da li je Irvin Jalom bio u pravu kad je tvrdio da se lakše suočavaju sa smrću oni koji su imali ispunjen i ostvaren život i koji ne žale za mnogim proživljenim stvarima? O najtežem iskustvu u njihovom dugom zajedničkom životu, velikom bolu, poricanju i nevoljnom prihvatanju onog što dolazi, Irvin i Merilin pišu hrabro i iskreno, kao i o međusobnom pružanju emocionalne i moralne podrške u tim teškim mesecima.
Iz knjige “Šta je važno na kraju?”
Malo stvari nas suočava sa smrtnošću kao što to čini smrt najdraže osobe, istakao je Irvin Jalom u knjizi “Šta je važno na kraju?”.
“Bolest moje žene značila je da će po svemu sudeći umreti pre mene, ali i na mene će uskoro doći red. Neobično je što ne osećam nikakav strah od sopstvene smrti. Umesto toga užasava me život bez Merilin. Da, znam da istraživanja, neka od njih su moja, govore da je tugovanje vremenski ograničeno, da, kada prođemo kroz jednogodišnji ciklus događaja- četiri godišnja doba, rođendan i godišnjice smrti, praznici, svih 12 meseci- bol počinje da jenjava. Kada dva put prođemo godišnji ciklus skoro svi se vratimo u život. To sam napisao, ali sumnjam da će tako ići sa mnom. Volim Merilin od svoje petnaeste godine i ne mogu da zamislim da ću se u potpunosti vratiti u život bez nje. Život sam proživeo u potpunosti. Sve ambicije sam zadovoljio. Moje četvoro dece i najstariji unuci su potpuno zakoračili u život. Više im nisam neophodan. Jedne noći sam se posebno uznemirio zbog snova o Merilininoj smrti. Sećam se jednog detalja: žestoko sam se bunio što će me sahraniti pored Merilin (davno smo kupili dva susedna grobna mesta), umesto toga želeo sam da me sahrane u istom kovčegu! Kad sam ujutro to ispričao Merilin rekla mi je da to neće biti moguće. Pre mnogo godina kad su pripremali knjigu, ona i naš sin fotograf Rid obilazili su groblja duž sad. Tokom svih tih istraživanja nije naišla na kovčeg za dvoje…” (“Šta je važno na kraju“)

Knjigu “Šta je važno na kraju” po ceni od 1650 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Ko više pati – onaj koji ostaje ili onaj koji umire i odlazi?

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Žensko telo, ženska mudrost (dr Kristijana Nortrup) Ova knjiga nudi…

  You cannot copy content of this page