BG online

Lični razvoj

Ko više pati – onaj koji ostaje ili onaj koji umire i odlazi?

Samo nekoliko meseci posle američkog izdanja pred domaće čitaoce je stigla knjiga Irvina i Merilin Jalom „Šta je važno na kraju? – Pitanje smrti i života“.
Nakon više od šest decenija skladnog zajedničkog života Jalomovi su se 2019. godine suočili sa Merilininom teškom bolešću – dijagnozom multiplog mijeloma koje jer bila izvesna i fatalna, a nada u ozdravljenje nije bila opcija. Dva briljantna autora i naučnika ostaju partneri do samog kraja, u svemu, pa i u pisanju ove knjige. U poslednjim mesecima Merilininog života paralelno su vodili dnevničke zapise o svojim osećanjima, sećanjima, dilemama, strahovima, a Irvin je nastavio sa pisanjem još nekoliko meseci nakon Merilininog odlaska.

Emocionalna i moralna podrška

Kako da pružimo smisao životu do samog kraja? Ko više pati – onaj koji ostaje ili onaj koji umire i odlazi? Da li je Irvin Jalom bio u pravu kada je tvrdio da se lakše suočavaju sa smrću oni koji su imali ispunjen i ostvaren život i koji ne žale za mnogim proživljenim stvarima? O najtežem iskustvu u njihovom dugom zajedničkom životu, o velikom bolu, poricanju i nevoljnom prihvatanju neumitnosti Irvin i Merilin pišu hrabro i iskreno, kao i o međusobnom pružanju emocionalne i moralne podrške u tim mesecima.

Kako nastaviti dalje sam?

Koliko smo spremni da podnesemo da bismo ostali živi? Kako da proživimo poslednje dane što bezbolnije? Kako da što elegantnije napustimo ovaj svet i ostavimo ga sledećoj generaciji? Da li postoji “dobra smrt” i kako nastaviti dalje sam?… pitanja su koja su Jalomu, kao majstoru egzistencijalne psihoterapije godinama postavljali klijenti kojima je pomagao da se suoče sa strahovima od bolesti, starosti ili smrti, a sada su se ovi znakovi pitanja našli i pred njim…

Smisao i podrška

Kako da preživi odlazak supruge i kako da dalje nastavi sam? Jalom piše:
„Od svih ideja koje sam koristio da utešim pacijente koji se plaše smrti ili gubitka bliske osobe, nijedna nije bila moćnija nego ideja o tome da se proživi život bez žaljenja za nečim. A Irvin i Merilin, dvoje ljudi sa velikom i privrženom porodicom (četvoro dece i osmoro unuka), ostvarenim karijerama, brojnim bliskim prijateljima, velikim krugom čitalaca širom sveta hrabro su proživeli ispunjen život i malo toga im je ostalo za žaljenje. Iako su znali da je knjiga potekla iz njihovih ličnih iskustava, svesni su da je ona i deo opšteg dijaloga o brigama koje muče sve ljude pred kraj života, Jalomovi su se nadali da će ovaj zajednički dnevnik, kao i njihova iskustva i razmišljanja pružiti smisao i podršku ne samo njima, nego i čitaocima.
Irvin D. Jalom je poznati egzistencijalistički psihoterapeut i počasni profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford. Merilin je doktorirala komparativnu književnost (francusku i nemačku), bila je uspešna naučnica i autorka više knjiga i naučnih radova.

Knjigu „Šta je važno na kraju?“ po ceni od 1650 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:  Smisao života: Priče o psihoterapiji – Irvin Jalom

   

  Ležanje na kauču – Irvin D. Jalom

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  U Beogradu je, u Velikoj Sali Gradske opštine Stari grad…

  You cannot copy content of this page