BG online

Vesti

Govor mržnje i diskriminacija u srednjim školama

U Beogradu je, u Velikoj Sali Gradske opštine Stari grad održana konferencija „Prevencija govora mržnje i diskriminacije kod mladih: uloga i značaj školskog okruženja“ uz podršku Evropske unije i Saveta Evrope, a u organizaciji CEPORA i GO Stari grad. Na događaju su predstavljeni rezultati istraživanja o pogledima mladih o govoru mržnje i diskriminaciji i školskim faktorima koji doprinose prevenciji ovih pojava.

Da li je škola sigurno mesto?

Istraživanje je sprovedeno u 11 srednjih škola sa teritorije GO Stari grad, a rezultati pokazuju da učenici i učenice znaju šta su diskriminacija i govor mržnje, da prvenstveno prepoznaju emocionalne posledice ovakvih postupaka po konkretne osobe, a manje po celokupne grupe ili društvo u celini. Učenici i učenice imaju prilično raznovrsne stavove o ovim temama, pa tako među njima ima onih koji su velikoj meri protiv govora mržnje i diskriminacije, ali i onih (od 10% do 40%) koji zastupaju poglede koji pogoduju diskriminaciji i produbljivanju razlika između različitih grupa. Svaki četvrti učenik i učenica ne misle da je škola sigurno mesto, a jedna trećina njih među osobljem škole nema osobu od poverenja kojoj bi se obratio/la za pomoć u slučaju da se suočava sa problemom.
Zaključci konferencije ogledaju se u ohrabrivanju nastavnog osoblja da na prevenciji govora mržnje i diskriminacije kod mladih kroz jačanje kompetencija nastavnika i nastavnica i njihovih međusobnih odnosa, podržavajućeg pristupa rukovodstva škole i organizacije raznovrsnih aktivnosti koje bi pomogle zbližavanju nastavnog osoblja i učenika i učenica i aktivnosti koje će mladima pružiti prilike da se upoznaju sa različitostima, preispitaju svoje stavove i grade lična pozitivna iskustva koja će preneti dalje u život i izvan škole.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ima li života posle smrti? Reditelj bioskopskih hitova “Balkanski špijun”…

You cannot copy content of this page