BG online

Intervjui

Zdrava žena je uvek lepa

Ženske priče sa Milicom Gacin i Biljanom Gavović

„Dobra je ona majka koja je zadovoljna, ima svoju slobodu i lične granice“ (Biljana Gavović)

„Srednje godine nisu vreme za rekapitulacije, podvlačenje crte. Tad imamo životno iskustvo, znanje, snagu i mislim da žena baš u srednjim godinama treba da se bavi nečim novim, sigurna je u sebe, a kad pogreši nije ljuta na sebe kao nekad u mladosti…“ (Milica Gacin)

Popularno tv lice, ostvarena i zadovoljna žena Milica Gacin i Biljana Gavović- omiljena profesorka biologije, nutricionista, mama veselih tinejdžera podelile su sa nama neke svoje male ženske tajne zahvaljujući kojima žive sa lakoćom svoje srednje godine za koje kažu da nema razloga da od njih strepimo već ih treba sa radošću prigrliti.
Profesionalni život Milice Gacin ne čini samo TV Slagalica. Pre četiri godine pokrenula je projekat „Moje najbolje godine“ sa kojim krstari Srbijom u društvu stručnjaka iz različitih oblasti i susreće se sa brojnim ženama koje žele da unaprede kvalitet svog života i nauče nešto korisno.
-Uverena sam da su sve godine najbolje i da je veoma važan sadržaj života koji živimo i način na koji se živi život. Vreme svakome isto teče, ali umetnost življenja je da najbolje iskoristimo ono vreme koje imamo i budemo srećni u svakom trenutku- kaže Milica, dok Biljana dodaje da su najbolje one godine u kojima smo zadovoljni, uživamo u zdravlju i životu punim kapacitetom nevezano za uspehe koje postižemo u poslu jer ipak je prioritet uživanje u kvalitetnom životu.

Da li su male stvari dovoljne za sreću?

Mnogi kažu da je važno primetiti one male stvari koje mogu da nam poprave raspoloženje, dan, godinu. Milica Gacin kaže da ipak male stvari ne donose sreću. -Na primer zdravlje nije mala stvar. Kad ste egzistencijalno obezbeđeni takođe nije mala stvar i iz te pozicije možete da primetite i lep cvet, sunčan dan i finu šolju čaja. Vremenom sam naučila da uživam u svemu što život donese. I kada pada kiša meni je to lepo, sneg koji ne volim meni je lep, ali male stvari same za sebe nemaju snagu da nam ulepšaju dan.


Biljana Gavović, profesorka i nutricionista, mama dvoje tinejdžera svakodnevno ima brojne obaveze ali svoje jutro odavno posvećuje samo sebi.
-Volim neke svoje svakodnevne male lične rituale u kojima uživam. Meni su to bitne i samim tim velike stvari. Važno je kako počinjemo jutro. Radujem se buđenju, meni je jutro najlepši deo dana. Godinama sam dolazila do toga da punim plućima i celim bićem uživam u jutarnjem čaju, organizaciji pripreme doručka, jutarnjoj meditaciji, nekim lepim stvarima koje čine svako moje jutro. Svoje prioritete sam poređala tako da briga o mentalnom i fizičkom zdravlju budu prioritet, a ostale stvari prilagodim i to je kičma mog dana i bistvovanja. Ne predstavlja mi problem da ustanem ranije kako bih sebi posvetila vreme.

Kako se posvetiti sebi?

Brz tempo života savremenog čoveka ni malo ne smeta Milici.
– Radoznala sam i prija mi tempo života koji vodim. Nisam od onih koji vole da ništa ne rade i prija mi aktivan odmor. Brzina života 21.veka mi odgovara i sebe mogu da zamislim u samo u većem i užurbanijem gradu. Trudim se da svako jutro ustanem dovoljno ranije da imam vremena za svoje rituale i parče vremena za sebe, da radim samo ono što meni prija i nikom drugom. To su trenuci za mene- doručak, kafa, vesti, tad planiram svoj dan.
Biljana i Milica dok uživaju u svojim najlepšim godinama se danas sa osmehom sećaju svojih tridesetih i priznaju da tada nisu znale šta je za njih najbolje.
-To sam svestila kada sam dobila prvo dete i shvatila da nema smisla to što radim jer sam svo vreme posvetila detetu i nisam se dobro osećala u tome. Kad sam počela da radim na tome da nađem vreme za sebe sve je bilo bolje. Živela sam manje haotično, a sa drugim detetom mi je bilo lakše jer sam svesnije ušla u tu priču da moram imati neko vreme za sebe, nekad je to malo vremena ali je samo moje- priča Biljana. -Tad sam počela da se budim pre svih, da dan počinjem čajem sa limunom, tuširanjem, vežbama, zdravim doručkom. Trudila sam se da postignem sve to i kad su bila mala, od onog trenutka kad sam videla da počinjem da gubim sebe, pre oko 15 godina. Tad sam promenila i način ishrane jer mi hrana koju sam do tad jela ne daje dovoljno energije. Shvatila sam tad i da je dobra ona majka koja je zadovoljna, ima svoju slobodu i lične granice.

Novo samopouzdanje u četrdesetim

Milica Gacin ima sada već odrasle ćerke kojima je dok su bile male u potpunosti bila posvećena.
-Obe su tokom odrastanja dobile 100% mene. Mislim da se ne rađaju sve žene sa samopouzdanjem, a to je ključno za zadovoljstvo i uspeh. U četrdesetim sam shvatila da sam sposobna za mnogo toga, da imam itekako mnogo energije, mnogo kreativnosti, da u stvari imam sve. Kad sam prestala sebi da tražim mane shvatila sam da su moji potencijali veliki i došlo je do projekta „Moje najbolje godine“. Volim moju televizijsku karijeru, a sebe sam u potpunosti iznedrila baš u srednjim godinama. Nepošteno je što se mladima stavlja taj teret na leđa da se u mladim godinama od njih očekuje da naprave najveće uspehe. Treba ih podsticati, ali sam sigurna da ljudi u srednjim godinama imaju itekako mnogo potencijala. Treba da ih ostvare uprkos stereotipu „šta si čekala do sad?“. Reč „klimaks“ ima značenje „kulminacija“, pa su tako žene tad u svojoj kumulativnoj tački života. Nije kraj, nije vreme za rekapitulacije, podvlačenje crte, već u tim godinama imamo životno iskustvo, znanje, snagu i mislim da žena baš u srednjim godinama treba da se bavi nečim novim, najviše upravo tad mogu da daju, sigurne su u sebe, a kad pogreše nisu ljute na sebe kao nekad u mladosti-priča Milica Gacin.


Da je moguće biti istovremeno profesorka u gimnaziji, mama dvoje dece, voditi računa o kući i studirati potvrđuje Biljana Gavović svojim primerom.
-Drugi fakultet sam završila nakon 40. godine, uporedo sa poslom u školi koji radim 20 godina, dvoje dece, a pri tom sam u to vreme prolazila i kroz razvod braka- priseća se Biljana. -Bilo je teško, ali moja želja i moja snaga koju sam otkrila tad u sebi, samopouzdanju i motivaciji doprineli su tome da sve stignem i postignem. Nije lako, ali uz dobru organizaciju i motiv se može.
Kako se „preživi“ razvod, upitaju se često oni koji nisu prošli kroz to iskustvo. Biljana kaže da je ono što je danas, nakon tog iskustva čini zadovoljnom je činjenica da su ona i njen bivši suprug odlični prijatelji.
-Razvod ne dolazi preko noći. Dugo se ide prema kraju i kad dođe do toga sam taj momenat ne bude toliko strašan ni buran, jer imaš iza sebe pokušaje da se brak zadrži. Najviše mi je u početku pomoglo to što sam bila zauzeta obavezama na fakultetu, oko dece, ali u jednom momentu koji je neizbežan žena treba da stane i sebi prizna gde se nalazi i da je u nekim stvarima sada sama, odnosno bez partnera. Poštujem to što sam izgradila, naučila da prevaziđem neke situacije, skupim kockice svog života. Emocionalno je teško, ali se vremenom mnoge stvari nauče i onda nema kukanja. Istina je da je uvek bolje imati dobar razvod nego loš brak. Žena ima kapacitet da osvesti da li je i kad spremna za to, kao i hrabrost da sagleda situaciju, suoči se sa tim da je došao kraj što i jeste najteži momenat.

Žena sa 50 može SVE

Šta žena može sa 50? Milica Gacin kaže: SVE!
-Sve možeš sa 50, mnogo više nego sa 30. Mnogo se radujem mejlovima koje dobijam nakon konferencija u kojima mi žene pišu da su im ti događaji promenili život i to je najveća vrednost onoga što radim. Veliki odziv je znak da su žene u Srbiji gladne znanja i da žele da se bave sobom. Treba im podsticaj, možda nisu imale podršku okruženja, a veoma me raduje što se ne ustručavaju da pitaju šta ih interesuje, kako žene u Zrenjaninu, tako i one u Leskovcu. Bude tu i smeha i suza, lepo žensko druženje. Sve to što radimo ima smisla jer ih zanima da saznaju sve što mogu o zdravlju, psihološkom stanju, tome kako mogu da unaprede svoj život. Menopauza nije kraj već početak novog kvaliteta života.
Biljana Gavović koja je u Miličinom timu kao nutricionista putovala sa njom na konferencije i radionice po gradovima Srbije. Kaže da je publika svuda sjajna, kao i da rado čitaju njenu knjigu „Menopauza bez lepeza i suza“ koju je sa puno pažnje i ljubavi pisala i posvetila savremenoj ženi koja voli sebe.
-Svaki put kad sretnem žene na radionicama i konferencijama dobijem injekciju motivacije na tim druženjima, potvrdu da sve to što radimo ima smisla. Divna je razmena te energije sa puno smeha i ponekom suzom- priča Biljana.

Žena kad je zdrava onda je i lepa

Milica kaže da su pred njom i njenim timom u ovoj godini konferencije u Nišu 12. maja, u Beogradu 7. na kojima je prisustvo besplatno za sve zainteresovane i da su po njenom mišljenju zdrava ishrana, fizička aktivnost i suplementi najbolji antiejdžing.
-Važno je doneti odluku da želiš da budeš zdrav, a loše navike uvek mogu da se zamene nekim boljim, kaže Biljana Gavović. – Cilj toga treba da bude zdravlje, a ne samo haljina dva broja manja. Može se krenuti malim koracima, nijedna promena ne sme biti drastična. Ako se naglo smrša to je onda veliki stres za organizam. Nikad se to ne radi, a brojanje kalorija je suludo i nema nikakvog smisla. Svaki stres je dodatna poteškoća za telo koje čuva sve te kilograme kada je u stresu. Žena sama treba da odluči da bude zdrava, a samim tim će biti i lepa i uspešna. Ishrana u tome mnogo može da pomogne- zaključuje Biljana Gavović i svakoj ženi koja želi da uradi nešto dobro za sebe i svoje zdravlje preporučuje da pročita njenu knjigu „Menopauza bez lepeza i suza“.

Branka Gajić
Foto: Saša Džambić

Knjigu „Menopauza bez lepeza i suza“ po ceni od 1350 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

    

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Ovaj recept za kolač od jabuka je inspirisan mojom knjigom…

  You cannot copy content of this page