BG online

Lični razvoj

I lideri imaju pravo na emocije

Nesigurnost, strah od greške, briga, gubitak samopouzdanja…

Prva sesija je bila prijatna i ništa više od toga. Druga je bila opet prijatna, ali bez mnogo pomaka. Pred treću sesiju donela sam odluku da, ukoliko se opet stvari ne pomere i klijentu i “naručiocu” (koleginici zaduženoj za razvoj u kompaniji u kojoj je moj klijent bio direktor) saopštim da proces  neće doneti očekivane rezultate i da je najbolje da ga prekinemo.
Nekada se to desi jer klijent nije spreman za proces ili nije motivisan ili jednostavno nema hemije između klijenta i kouča. Šta god da je razlog, procese koji se ne pomeraju, koji ostaju na površini i u kojima klijent nije angažovan najbolje je prekinuti.

Nezadovoljstvo

Negde oko polovine treće sesije dogodila se promena dinamike. Jedno pitanje, jedan trenutak. Klijent je ćutao više od minuta. Kada se sesija dešava putem skype-a,  sa ugašenim kamerama, ovih 60 sekundi se čini kao večnost. A nakon pauze jedna reč: nezadovoljstvo.
Ispostavilo se da je on, direktor lokalnog ogranka velike svetske kompanije, nezadovoljan. Zapravo, rekao je da bi, kada se ne bi radilo o poslu, rekao da je razočaran, ponižen, neispunjen. Ali, dodao je, emocijama nema mesta u poslu, pa će reći samo da je nezadovoljan.

Povlačenje i nezadovoljstvo

On u Srbiji vodi veliki tim – više od 200 ljudi. Kompanija već godinama radi sa uspehom. Na godišnjim okupljanjima direktora iz celog sveta rezultati njega i njegovog tima su komentarisani kao značajni. Ali, od direktno pretpostavljenog pohvala i priznanje su konstantno izostajali. Kao posledica toga, počela je da se javlja nesigurnost, strah od greške, zabrinutost za budućnost, briga o porodici, gubitak samopouzdanja, pad motivacije. Sve ovo se, protiv njegove volje, prenosilo na tim. Njegova, inače otvorena i direktna komunikacija, postala je svedenija. Povlačio se u svoju kancelariju, zatvarao vrata. Kada god je mogao, izbegavao je neformalna druženja. Međutim, ono što ga je najviše brinulo je njegovo zdravstveno stanje. Težina mu se uvećala drastično, pritisak skočio, san pokvario. I pored velike želje i mnogo donetih odluka, nije uspevao da ostavi cigarete i da uredi ishranu. Opravdano, bio je veoma zabrinut.

Tri inteligencije

S obzirom na njegovo sporo otvaranje, na toj sesiji nam nije ostalo mnogo vremena za dublji rad. Zatvorili smo sesiju, napravili dogovor aktivnosti za naredni period i zakazali sledeći termin. Taj termin je bio danas. Onaj nezainteresovani klijent, koji razgovore zadržava na opštim temama i površini je ostao u trećoj sesiji. Na četvrtu je došao čovek spreman da radi na sebi, da preispituje  i menja. Kad je već tako, predložila sam mu da se poigramo. Pokrenuli smo razgovor između njegove tri inteligencije. Oživeli smo mozak, srce i stomak. Mozak nam je pričao šta misli, srce šta zna, a stomak šta oseća. Bilo mu je čudno. Nikada ranije nije pitao svoje srce šta zna o situaciji u kojoj se nalazi. Zamolila sam ga da zatvori oči, spusti ruku na srce i oslušne. Posle nekog vremena čula sam: “Ja sam nezavisan. Znam ko sam.“ Onda smo se obratili stomaku. Pitali smo ga šta oseća. Tišina. Ništa. Ne čuje ništa. Nismo forsirali. Obratili smo se mozgu. Bez zadrške, mozak je objasnio vrlo razumno celu situaciju i zaključio da mora da se isključi. Previše razmišlja i izvodi svakakve zaključke.

Varenje emocija

Nakon definisanja početnih stavova, otpočeli smo dijalog. Najpre smo prozvali stomak i zamolili ga da postavi pitanje mozgu. Koje god želi. Bilo mu je čudno, ali je ostao u igri. Posle nekog vremena čulo se pitanje: ”Šta se to događa? Zašto ništa ne osećam? Zašto nema reakcije?”  Dijalog je tekao ovako: “Sačekaj svoj red. Doći ćeš na red”. Stomak je na to upitao: “Kada?” Mozak odgovara: “Kad ja kažem.” U tom trenutku, osetio je da mu srce ubrzano kuca. Pozvala sam ga da oslušne da li srce želi da se uključi u razgovor. Umirio se i dešifrovao je poruku. Srce je upravo poručilo: “Povedi računa”. Obraćalo se mozgu. A onda je ostao u tišini. Nakon nekog vremena je progovorio.
“Rekli ste da u stomaku žive emocije. Znate li vi, da poslednjih nedelja ja jedem retko i malo? A stalno sam sit. I naduven. Preplavljen sam emocijama koje ne varim. A ne varim ih zato što ih ne priznajem. Ja ne dozvoljavam sebi da osećam. Mene su naučili da u poslu nema mesta emocijama. To nije tačno. Ja se gušim u emocijama. Ja ne funkcionišem zbog emocija. Ja moram da razumem šta osećam. I da dozvolim sebi da osećam.”

Otvaranje ventila

Pričao je o tome kako odavno nije seo da razgovara sa ženom. Komunikacija im je svedena na organizaciju aktivnosti dece i porodične obaveze. Sve zato što beži. Plaši se da će biti prinuđen da joj kaže kako se stvarno oseća i kako stvarno razmišlja. A onda je shvatio. Ona već sve zna. I da joj ništa ne kaže, ona zna. Postalo mu je jasno da je ona njegov najveći prijatelj i navijač. Da je ona njegova snaga i mudrost. Da umesto da se od nje skriva, treba da je posmatra kao svoj rezervoar snage i vere. U porodici treba da vidi mir, a ne dodatni izvor brige. Rekao je da se već samim tim što je sve ovo izgovorio oseća kao da se nekakav ventil otvorio. Da je nova energija potekla kroz njega. Kao da je preuzeo kontrolu na svojim stanjem. Shvatio je da je on odgovoran za to kako razmišlja i kako se oseća. Da vrtlozi razmišljanja ničemu ne služe.

Važne odluke

A onda je počeo da odlučuje. Odlučio je da se ponovo otvori za svoje ljude. Njegov tim je uvek bio njegov vetar u leđa. Odlučio je da sedne sa ženom i ispriča joj kako se oseća i kako razmišlja. Da dobije saveznika  i podršku na putu koji planira da pređe. Odlučio je da sa svojim direktno pretpostavljenim zakaže sastanak sa jedinom temom: evaluacija njegovog rada.
Odlučio je da uključi fizičku aktivnost u svoj svakodnevni raspored .
Doneo je još nekoliko odluka.
Probudio se.
Udahnuo je.
Energija je potekla.

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto
Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
Da li ućutkujete svoje emocije?
U potrazi za ličnim mirom
Poslovna žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Izbegnite psihičku patnju i probleme Seks na Balkanu više nije…

You cannot copy content of this page