BG online

Intervjui

Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

Mojih 16 godina zdravlja

Tog 6. Aprila kada sam pre tačno šesnaest godina operisana od raka grla završio se jedan život, a počeo drugi, samo što tada nisam znala da će biti bolji, duži i lepši. U tom trenutku sam mislila samo o tome kako ću da preživim i da moram da živim, kao i da nije fer da ne budem prisutna na svadbi mojih ćerki ili da nikad ne vidim svoje unuke.

Morala sam sve da promenim

Držala sam se za taj život toliko grčevito da nije bilo dileme hoću li se izvući. Nisam znala da sam toliko krvarila na operaciji da mi je taj isti život visio o koncu i da sam sirotim anesteziolozima skratila život deset godina, kako su mi kasnije rekli. Tada ništa nisam znala od ovoga što sada znam. Ali sam znala da moram sve da promenim, da je to opomena i da moram da napravim veliko spremanje života. I evo me, šesnaest godina kasnije i dalje pajam, čistim, brišem, glancam i osvajam ovu sada moju dužu, lepšu, lakšu polovinu života.

Volim život

Imam dva unuka, dva zeta i snahu, dve ćerke i sina, deset novih knjiga napisanih, život bez lekova, bez poseta lekarima, jedina živa iz sobe u kojoj je nas osam žena ležalo na onkologiji pre šesnaest godina. Izvađen mi je grkljan, presečen trapezoidni mišić koji drži rame i pola leđa, rame mi je palo, ruku nisam mogla da podižem, učila sam da gutam, pijem vodu, nisam mogla bez vode duže od dva minuta jer su mi izvađene i pljuvačne žlezde, kao i ono kapče na dušniku za koji i ne znate koliko ste srećni što ga imate, – epiglotis. Tada je nestao moj radifonični glas, ali se rodio jedan drugi, dublji. Sada sam flauta bez klapne, i umesto na snagu, idem na emociju. Kažu da sad čak bolje zvučim nego ranije. Tada, pre šesnaest godina nisam znala da će taj moj rak grla biti nešto najbolje što mi se desilo jer će me osvestiti, opametiti i naučiti me šta je bitno, a šta nebitno u životu.

Menjala sam grkljan za trajno zdravlje

Danas me mnogo toga što me je ranije brinulo ne sekira više. Dovoljno mi je da na Kosmaju uberem mlad sremuš, popijem svoj jutarnji sok od lišća breze, duda, kupine, banana, limuna i ananasa i da pomislim koliko je život dragocen, predivan, inspirativan i moćan, ako ga ceniš, poštuješ i voliš. Ne postoji književna nagrada koja je značajnija od mojih unuka, od ljubavi koju sam osvojila i života koji vodim. Živim na najboljem mestu gde moje telo i moja duša mogu da budu, u najboljem vremenu za moje telo i dušu, a to je sada i ovde, jer je to jedino realno. Radim samo ono što želim a ne ono što moram. I radi balansa u kosmosu, radi ravnoteže među zvezdama, na današnji dan pre šesnaest godina dala sam svoj grkljan u zamenu za trajno zdravlje.

Maja Volk
Foto: Dario Konstantinović

Knjige Maje Volk  “Kako sam osvojila trajno zdravlje” (cena 1650 dinara) i “Kako se voli život” (cena 1950 dinara) + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice: 
   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Povremenim postom protiv gojaznosti i bolesti Šta je hormonska teorija…

  You cannot copy content of this page