BG online

Vesti

Roman o životu koji nije bio život, o ljubavi koja nije bila ljubav, o čoveku koji je bio nečovek…

Mali prilog budućnosti bez nasilja – roman Marine Vujčić „Sigurna kuća“


Postoji li zaista bezbedno mesto za žene žrtve nasilja, pitanje je koje hrvatska spisateljica Marina Vujčić postavlja u romanu „Sigurna kuća“. U ovom književnom delu ispričana je priča o ženi koja je u samoodbrani ubila muža nakon što ju je godinama psihički i fizički zlostavljao. U zatvoru ona noću ispisuje stranice o životu koji nije bio život, o ljubavi koja nije bila ljubav, o čoveku njenog života koji je bio nečovek njenog života.
Roman je filigranska literarna studija psihologije zlostavljača i unutrašnjeg sveta zlostavljane žene. Naslov je ironičan. Gde je ta sigurna kuća kroz čije zidove, prozore, vrata zlostavljač neće stići do zlostavljane? Za ženu iz ovog romana ni zatvor nije potpuno bezbedno i zaštićeno mesto jer se nasilnik pojavljuje u njenim snovima. On, iako mrtav, živi kroz strah utisnut u njenu psihu i telo.

Roman posvećen junakinjama crnih hronika, žrtvama nasilja

Autorka romana kaže da joj je ova knjiga važna jer joj je pomogla da shvati šta proživljavaju žene koje žive u nasilnim vezama i brakovima.
„Društvo nas „odgaja“ tako da na vesti o pretučenoj ili ubijenoj ženi reagujemo tako da se pitamo zašto ga nije ostavila ili zašto je uopšte bila u vezi sa njim, bez imalo razumevanja za žrtve i bez znanja o vrstama manipulacije kojima se nasilnici služe da bi svoju žrtvu zadržali. Pišući ovaj roman, ušla sam u kožu tih žena sa nadom da će i čitaoci dobiti tu perspektivu. Iako je roman pun mučnih prizora zlostavljanja, on otvara u nama bunt protiv takvog oblika života, pa i osećaj da mi, svako od nas, ne moramo biti toliko bespomoćni, da možda možemo nešto učiniti da pomognemo nekome u svom okruženju za koga sumnjamo da je izložen nasilju. Ponekad i samo malo razumevanja može značiti korak napred u načinu na koji društvo tretira žrtve nasilja, a korak po korak možda dođemo do trenutka kad će nasilje u društvu zaista postati neprihvatljivo i kad će se propisno kažnjavati. Ovaj moj roman je mali prilog takvoj budućnosti“, rekla je Marina Vujčić koja ovaj roman posvećuje svim neznanim junakinjama iz crne hronike, ubijenim ženama, žrtvama nasilja.

Knjigu „Sigurna kuća“ po ceni od 799 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

 



   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

  By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  „Za ljubav je potrebno hrabro srce, a ne samo glava.…

  You cannot copy content of this page