BG online

Lični razvoj

Zamagljen pogled u budućnost

Šta kad sebe smestite u ćošak?

“Zaglavljen sam!” Tim rečima je počela sesija. Prva uživo, posle nekoliko meseci online rada sa klijentima.
On je čovek kojeg poznajem i radimo zajedno više od pet godina. Naravno, sa pauzama. Do sad smo imali tri puna ciklusa koučinga, a u pauzama po jednu, dve sesije, kako ih on zove “za posložavanje”. Današnja sesija je trebalo da bude jedna od tih – “za posložavanje”. Insistirao je da se vidimo, jer mu je potrebna moja energija da ga otkoči. Tako je rekao. Naravno, nismo odmah skočili na temu. Dugo se nismo videli, a između dva susreta se desio ogroman zaokret na svetskom nivou. Valjalo nam je to prokomentarisati.

Sve je dobro, ali…

Kad smo postali konkretniji i počeli da razlažemo razlog za današnje viđanje, ispostavilo se da se on nije snašao u novonastalim uslovima poslovanja, u novom svetu punom nesigurnosti, kompleksnosti i nepredvidivosti. Spolja gledano, njegova kompanija sjajno radi. Nisu osetili veća pomeranja i probleme. Ljudi su zaposleni, zadovoljni. Nikog nije morao da otpusti, niko nije otišao. Kao da se ništa ne dešava. A on se oseća kao da je zaključan i šćućuren u ćošku mračnog podruma prelepe kuće sa dvorištem i da nikako ne može da vidi svetlo, put, pravac. Osim što je zaglavljen, on je prestravljen novim uslovima rada i nemogućnošću da pogleda u budućnost. Ono što je dodatno važno, on se dubinski ne protivi promenama. Naprotiv! On je uvek bio taj koji je pokretao, pomerao, uvodio novine. Zato i jeste uspešan, a njegova kompanija prepoznata kao lider u svojoj industriji godinama u nazad. Tim pre je stanje u kome se nalazi teže. Potpuna je suprotnost njegovoj prirodi.

Unutrašnja čudovišta

Poverenje među nama je doprinelo da o temi može sa mnom da razgovara potpuno otvoreno i da izgovori sve ono što bi (možda i ne bi!) izgovorio kad je sam. Polako smo otkrivali sloj po sloj njegovih emocija i razmišljanja. Duboko smo zaronili u njegove skrivene želje, potrebe, vrednosti i naravno – uverenja! Ta mala, prepredena čudovišta koja se neprimetno uvuku u nas i hrane se našim reakcijama na njihove upozoravajuće reči. Njegova unutrašnja čudovišta su vikala iz sveg glasa: “Nećeš uspeti! Moralo je i tebi da se desi! Sve što si gradio srušiće se u sekundi!”. Nije ni prvi ni poslednji čovek koji je u nekom trenutku sam sebe smestio u ćošak i kao paralisan stoji tamo dozvoljavajući da se život dešava mimo njega. Sreća, ta paraliza je privremena. Često nam je dovoljan jedan razgovor ili dobro pitanje osobe kojoj verujemo, da ta obamrlost nestane, a mi razdrmamo svoje mišiće i nastavimo tamo gde smo stali.

Otpor i suočavanje

Počeli smo da razmatramo mogućnosti i načine da, ipak, pokrene promene u njegovom poslovanju za koje smatra da bi mogle biti uspešne. Analizirali smo nekoliko elemenata: nivo nezadovoljstva trenutnim stanjem, jasnoću vizije za budućnost i izvodljivost prvih koraka ka ostvarenju vizije (promene). Zatim smo prešli na teži deo. Suočavanje sa otporom promeni. Sa vojskom malih čudovišta koja je na neki volšeban način odolevala i opstajala tokom tog razgovora. Delovalo je da je vojska nepobediva, ogromna. Otpor promeni je bio neverovatno veliki! Sve do jednog pitanja: “Kako se ponašate kad verujete da je sve što ta čudovišta izgovore – tačno?” Transformacija nije bila burna. Reakcija, gotovo, da nije ni bila vidljiva. Mikroekspresija, pokret lica koji traje manje od sekunde, je ukazala na strah. A zatim, vrlo jasno – gađenje. Nisam mu, naravno rekla šta sam videla. Čekala sam da progovori. Tiho, gotovo s prezirom je govorio o sebi, svom ponašanjima, komunikaciji, odlukama, uticaju na druge ljude i svoje najbliže. Pravio je kratke pauze za promišljanje. Posle svake je bio za nijansu glasniji. Manje zgađen sobom. Odlučniji i svesniji da je promena ono što je sastavni deo njegovog života i ličnosti. Ono na šta je bio ponosan i po čemu je bio prepoznatljiv. Posle poslednje pauze, rekao je: “Osećam kao da je vizija još jasnija, akcioni koraci samo čekaju da se dese, a nezadovoljstvo trenutnim stanjem preliva. Kad skupim ova tri elementa i zajedno ih upotrebim u borbi, otpor promeni deluje mizeran! Ne vidim nijedan razlog da sebe držim zaključanog i dalje.”
I on i ja smo znali da to nije bio kraj. Čudovišta su se samo povukla da se osveže i pripreme za sledeću fazu. A takav isti odmor je bio potreban i njemu.
Pronašli smo ključ i odškrinuli vrata podruma. Zračak svetlosti je ušao u prostoriju. Dugačak je put iz podruma do potpunog izlaska iz zatočeništva. Sam je sebi zadao domaći zadatak pre nego smo dogovorili sledeći termin. Na istom mestu u isto vreme za dve nedelje. I, znam. Biće spreman. Izaći će iz podruma u koji je sam sebe zaključao, koračaće stepeništem, uzbrdo i biće na pola puta do prizemlja. Sledi nam izlazak u dvorište!

Mirjana Gomilanović
Foto: Nebojša Babić

Knjigu Mirjane Gomilanović „Dečak u odelu direktora“ možete poručiti po ceni od 765 dinara + troškovi dostave telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

   
  Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
  www.one2grow.net
  www.gomilanovic.com

  Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
  Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
  U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
  Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
  Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
  Srećno je udata i majka je troje dece.

  Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

  Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

  Saveti Mirjane Gomilanović:
  Emocionalna inteligencija u biznisu
  Na koučingu sa direktorom koji radi na sebi
  Ipak ste doneli posao u kuću? Ovo je prilika da promenite i popravite mnogo toga
  Za velike promene potrebni su hrabrost, vreme i strpljenje
  Život u stanju pripravnosti
  Kako se postaje lider?
  Pobedite uverenja, stavove i tuđa očekivanja
  I lideri imaju pravo na emocije
  Da li ućutkujete svoje emocije?
  U potrazi za ličnim mirom
  Poslovna žena željna ljubavi
  Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
  Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
  Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
  Želela je da je vole oni koje ne voli
  Da li ste strogi prema sebi i drugima?
  Online koučing bez kamera
  Zašto otići na koučing?
  Laži u poslovnom okruženju
  Zašto niste sebi na prvom mestu?
  Put ličnog razvoja
  Roditeljstvo po svaku cenu
  Naučite kako da se izborite za sebe
  Budite sebi najvažniji klijent
  Moramo li ostati stranci u braku?
  Zbog čega nas ne razumeju?
  Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
  Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
  Kako odabrati kouča?
  Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
  Pogled u sebe i sopstvene potrebe
  Kako da idete na posao koji ne volite?
  Kako da vreme radi za vas?
  Kako uklopiti posao i porodicu?
  Kako biti lider sopstvenog života?
  Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
  Plovidba sopstvenim životom
  Um i duša pobednika su uvek u balansu
  Ne plašite se svojih ambicija
  Kako imati dovoljno vremena za SVE?

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  VRUĆE-HLADNA RELAKSACIJA Naizmenično tuširanje hladnom i vrućom vodom naziva se…

  You cannot copy content of this page