BG online

Psihološka prva pomoć

Odmor i predah su normalne ljudske potrebe, a ne dokazi lenjosti

O iscrpljenim, izrabljenim i prezaposlenim ljudima

Šta lenjost zaista jeste, a šta lenjost nije? Da li je rad zaista centralni deo našeg identiteta? Zašto se marljiv rad nagrađuje, a i sama potreba za odmorom smatra sramotom? Šta je Laž o lenjosti i zašto nas ona podstiče da težimo nemogućim nivoima produktivnosti i tera nas da radimo dok se ne razbolimo?

Zašto se reč „lenj“ gotovo uvek koristi sa prizvukom moralne osude i prekora, iako moralno osuditi i samu reč „lenjost“ znači zanemariti razloge i osuditi svaki manji radni učinak ili angažman, svaku potrebu za odmorom i sl. Da li je ono što nazivamo „lenjošću“ često snažan instinkt za samoodržanjem – pitanja su sa kojima nas suočava socijalni psiholog Devon Prajs u knjizi Kada lenjost nije lenjost – Odbrana iscrpljenih, izrabljenih i prezaposlenih (287 str.)

Laž o lenjosti

Autor se u knjizi ne bavi bezrazložnim neradom i lenjstvovanjem kao načinom života već je osmislio termin „Laž o lenjosti“ pod kojim smatra uvrežen sistem uverenja da je marljiv rad moralno superioran u odnosu na odmaranje, iako su odmor i predah normalne ljudske potrebe, a ne dokazi lenjosti.
Kada ljude etiketiramo kao lenje gubimo iz vida prepreke i probleme sa kojima se oni možda suočavaju, a koje ne vidimo i ne prepoznajemo. Npr. mogu biti manje produktivni ukoliko su depresivni ili apatični, zatim usled loše organizacije posla, ako su prokrastinatori, ukoliko rade više poslova i sl. Često i olako ih drugi odbacuju kao „lenje“, a oni su, u stvari, često iscrpljeni do svojih krajnjih granica.

Umorni ljudi

Umorni i iznureni ljudi se ne bore sa lenjošću već sa opstankom u zahtevnoj radoholičarskoj kulturi koja ljudsku vrednost poistovećuje sa količinom radnih sati, a brani osnovne ljudske potrebe kao što je potreba za odmorom.

Pravo da budemo lenji

Autor se bavi i popularnim medijima koji promovišu stav da naša postignuća i produktivnost određuju našu vrednost, bavi se izgaranjem na poslu (burnout), našom stalnom dostupnošću poslodavcima što onemogućava slobodno vreme, začaranim krugom mešanja privatnog i poslovnog života. Autor tvrdi i da nam naše pravo da budemo „lenji“ otvara prostor za igru, kreativnost, opuštanje i oporavak.
Devon Prajs (Devon Price, PhD) je socijalni psiholog i profesor na Loyola University, Čikago. Njegova istraživanja ljudske poniznosti i intelektualne otvorenosti objavljivana su u brojnim stručnim časopisima. Knjiga „Kada lenjost nije lenjost“ prevedena je na desetak jezika i dospela je do više miliona čitalaca širom sveta.

Knjigu „Kada lenjost nije lenjost“ po ceni od 1760 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Odvojeni životi pod istim krovom Branislava Pavlović Emocionalno mrtav brak…

  You cannot copy content of this page