BG online

Lični razvoj

Ipak ste doneli posao u kuću? Ovo je prilika da promenite i popravite mnogo toga

Sa neizvesnošću i novim načinom života u porodice sa malom i školskom decom se preko noći uselila neka nova atmosfera jer odjednom mama i rata rade od kuće, tu su a nisu tu, prisutni su a odsutni, dok deca ko deca imaju svakodnevno mnogo pitanja, prohteva i naravno ne razumeju u potpunosti kako sad funkcioniše njihova mala zajednica.
Mnogi se roditelji prilagođavaju novim okolnostima i radu od kuće. Sa kojim problemima se suočavaju?
-Okolnosti u kojima radimo i živimo su bitno izmenjene u odnosu na one na koje smo navikli. Za početak, prostorno smo ograničeni. Sad i najjednostavnija ideja, tipa: “Skoknuću do radnje” nije tako lako izvodljiva. Da ne govorimo o onima koje uopšte nisu moguće: ”Večeras idem trening”. Zaposleni roditelji se sreću sa izazovima sa kojima se nisu sretali do samo pre par nedelja. Ono što su pokušavali da uspostave kao pravilo “Ne donosim posao kući” sada je potpuno izmenjeno. Sada se posao uselio u kuću. To je potpuno novi zaokret. Neki će to prihvatiti kao priliku. a drugi kao problem. Od stava i načina razmišljanja zavisi kako će se organizovati i kako će svi zajedno funkcionisati.
Kako objasniti detetu da iako su roditelji u stanu nisu uvek njemu na raspolaganju?
-Neki će reći da je novonastala situacija podjednako teška i deci i odraslima.
Greše! Ova situacija je mnogo teža deci. Zašto? Zato što je odraslima jasno i mogu sebi veoma racionalno da objasne šta se dešava i zašto se to dešava. Deci je samo jednim delom jasno. Jedan od osnovnih preduslova za koliko toliko mirnu situaciju u kući je stalna komunikacija. Naravno, komunikacija podrazumeva mnogo toga. Potrebno je da roditelji razgovaraju sa detetom najpre o okolnostima u kojima se svi zajedno nalaze – da objasne zašto su sada mama ili tata kod kuće, pa tek onda da objasne da će jedan deo dana morati da posvete poslu. Deca, po pravilu, kad ne idu u školu podrazumevaju da je u pitanju raspust. Isto tako, kad su roditelji po ceo dan kod kuće to znači da je ili vikend ili su na odmoru. Školskoj deci treba objasniti da je školska godina u toku, dakle da i oni imaju svoje obaveze. Jedan od korisnih saveta je – napravite plan. Odštampajte ga ili nacrtajte i postavite na neko mesto koje je vidljivo i dostupno svima. Definišite vreme kad “ste na poslu” (kada su okolnosti regularne, kad idete u kancelariju ni tad niste tamo 24/7). Tako ćete postaviti realna očekivanja – kada ste dostupni, a kada ste “u kancelariji”. Uskladite vreme koje ćete posvetiti poslu sa radnim obavezama, rokovima, raspoloživošću ostalih članova tima, ali i novom ritmu u kući. Na primer: roditelji mlađe dece će verovatno sedeti sa decom ispred televizora dok traje njihov blok nastave. U to vreme nemojte planirati da budete dostupni – postavite svoja, ali i očekivanja svojih saradnika koja možete ispuniti. Tako smanjujete pritisak i nervozu u kući.
Da li je moguće u potpunosti se „izolovati“ kad radite od kuće?
-Još jedna odluka može da vam pomogne: pronađite mesto za “kancelariju”. Ako je ikako moguće, izbegnite sedenje za trpezarijskim stolom, u dnevnoj sobi i slično. Ako možete, predvidite i vreme do sledeće pauze. Napravite dogovor: kad ste “u kancelariji”, niste dostupni (osim ako je nešto hitno). Videćete se ponovo za sat vremena. Ali, ukoliko vam se desi da dete uđe u sobu u vreme kada ste na važnom video sastanku – ništa za to. Pa, i ostali su u “istom sosu” kao i vi!
Koje su prednosti rada od kuće ako sve to pogledamo s vedrije strane?
-Po društvenim mrežama kruže razni tekstovi koji nam govore da je pandemija koja nam se upravo dešava opomena i prilika. Ja sam jedna od onih koji u to duboko veruju. Ako govorimo o kontekstu ”rad od kuće” ovo je prilika da vidite i ispravite rukopis svog deteta, da zajedno naučite propuštene lekcije iz istorije, ali i da umesto na kafi sa koleginicom, pauzu provedete slažući slagalicu sa detetom ili gledajući epizodu omiljene tinejdžerske serije. Možete zajedno zasaditi cveće na terasi na kojoj ćete povoditi prolećne večeri naredne nedelje. Dobićete priliku da postavite pitanja i dobijete odgovore koje toliko željno želite da čujete. Dobijate priliku da ručate i večerate zajedno, za istim stolom – kao prava porodica, da za doručak jedete palačinke, jer ne žurite da stignete u kancelariju. Važan aspekt rada od kuće je i taj što će deca imati priliku da vide kako to izgleda kod vas na poslu. Ako imate video konferencije, imaće priliku da vide i vaše kolege, ko su ljudi sa kojima radite, kako izgledaju, kako zvuče. Sigurna sam da svako za sebe može da pronađe bar još dve-tri prednosti.
Kako će izgledati vaš webinar na ovu temu? 
Iako većina vaših čitalaca upravo to očekuje, ključna tema webinara nisu saveti. Ideja je da webinar bude interaktivan, tako da će, nadam se, učesnici jedni drugima pomoći da definišu strategije kako da “prežive” nove okolnosti. Osnovna tema webinara je stav – način razmišljanja. Učesnicima ću dati priliku da razumeju unutrašnju borbu svoja dva identiteta (ja u kući i ja na poslu) i da prepoznaju koje to komande sebi zadaju (Moram!, Ne smem!, Važno je!, Treba!). U jednom delu webinara učesnici će imati priliku da sami za sebe pronađu ona uverenja koja su im u ovoj situaciji najmanje korisna i da se njima pozabave. Na primer, neko će sebe mučiti rečenicom: “Moram sve da stignem!”. Besomučno će juriti za rokovima, za kućnim obavezama, za kontrolisanjem deteta. Mnogo vremena i energije će potrošiti na svađe i nervozu, umesto da to isto vreme investiraju u razgovor i dogovor. Dakle, webinar pre svega radi na unutrašnjem stanju
učesnika.

Prijavljivanje za webinar Mirjane Gomilanović: mirjana.gomilanovic@one2grow.com

Branka Gajić
Foto: Nebojša Babić

Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
Život nakon otkaza
Za velike promene potrebni su hrabrost, vreme i strpljenje
Život u stanju pripravnosti
Kako se postaje lider?
Pobedite uverenja, stavove i tuđa očekivanja
I lideri imaju pravo na emocije
Da li ućutkujete svoje emocije?
U potrazi za ličnim mirom
Poslovna žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Knjiga samopomoći za decu od 7 do 11 godina "Ne…

You cannot copy content of this page