BG online

Lični razvoj

Život nakon otkaza

Kako kraj postaje novi početak?

Sreli smo se ispred lifta. On u jakni, upravo je dolazio, a ja sam sa šoljom kafe u ruci i kuglom u stomaku. Već neko vreme bila tu. Potpuno obrnuta situacija od one na koju smo navikli. Obično sam ja dolazila, a on već uveliko bio na svom radnom mestu. On je (do juče bio) zaposleni, a ja spoljni saradnik – kouč. Situacija se promenila jednim razgovorom. Zahvalili su mu se, upravo juče. Na tom razgovoru je imao samo jednu molbu: da mu omoguće još jednu sesiju sa mnom. Znao je da mu više ne pripadaju beneficije koje je uživao kao direktor za testiranja, ali zamolio je. I oni su mu ispunili molbu. To je bio poklon.
“Kako ste?”, pitam.
“Kako mora”, odgovara. Koliko mi je, samo, puta dao ovakav odgovor. I znao je da ću ga svaki put izazvati novim pitanjem. Ovog puta to nisam uradila.

Razgovor u stanju šoka

Prošetasmo do vizuelno izolovane prostorije. Većina soba za sastanak je pregrađena staklenim zidovima. Za koučing u radnom okruženju to nikako nije preporučljivo. Zapravo, najpreporučljivije je da se klijenti potpuno izmeste iz svog svakodnevnog okruženja i  sesije održavati u prostorijama kouča. Ukoliko to nije jednostavno izvesti – gužve, parking, gust raspored… onda je vizuelna i zvučna izolacija obavezna. Naravno, prvi preduslov je da ne sedimo u klijentovoj kancelariji! Uz put smo svratili da i on sebi napravi kafu. Blagi osmeh mu prođe licem. Kao da misli: ”Možda poslednji put pravim kafu na ovom aparatu”.
Počeli smo razgovor. Umesto izlaznog intervjua (razgovora sa kolegama iz odeljenja zaduženog za brigu o ljudima), koji je obavezni deo procesa raskidanja ugovora o radu, razgovarao je sa mnom. Po svojoj želji. S obzirom na to da saradnju sa kompanijom ne nastavlja na zahtev kompanije, ovo je zapravo humanija varijanta. Dobio je priliku da sa svojim biznis koučem, osobom sa kojom je već razgovarao o sebi i planovima sa samim sobom, porazgovara o tome šta mu se upravo desilo i da osmisli šta će dalje. Ipak, bilo je malo verovatno da će u stanju šoka i žalovanja vizualizovati svoju budućnost i napraviti akcioni plan. Razumevanje situacije, osvešćivanje emocija i stanja, eventualna promena perspektive – to su mogući očekivani ishodi našeg razgovora.
Uz osmeh me upita znam li situaciju. Nije ni sačekao odgovor, već je nastavio. Pričao je o životu kao večitoj borbi, o životu punom kompromisa i tuđih želja, o pomirljivosti i izostanku sreće. Ponovo je pričao o snu iz detinjstva i jedinoj strasti, koja se nikada neće ostvariti zbog fizičkih nedostataka. Iznosio je i neke nove informacije. Znao je on dobro šta je koučing i kako sesija i ceo proces funkcionišu. I znao je da ovo što on radi, a što ga ja “puštam”, nije koučing. Trebalo mu je, rekao mi je, da priča sa nekim ko ga poznaje u dušu. Ja sam, reče, jedina osoba kojoj se ikad otvorio i pred kojom je bio ranjiv. Svoj. Ceo. Zbog toga je želeo baš meni da ispriča koliko je uplašen.  Odmah mi je objasnio da nije uplašen zbog gubitka posla. Oboje smo jako dobro znali da pozicija na kojoj je radio poslednjih pet godina nije bila ni blizu njegovih interesovanja i afiniteta. Naprotiv. Bilo mu je beskrajno dosadno! Sve što mu je pričinjavalo radost bilo je dijametralno suprotno od testiranja koda i predviđanja rizika. Zadovoljstvo i kreativnost nije mogao da pronađe ni u liderstvu, vođenju tima, razvoju ljudi. Bio je okružen, kako je sam rekao, “introvertima“ koji ne progovaraju i ne slušaju džez”. Plašio se tuđh reakcija kada im objavi da je ovo trenutak kada pravi veliki zaokret u svom životu i kreće da se bavi onim što ga mami, a za šta nije imao vremena od obaveza i nametnutog života. Plašio se kako će reagovati kad im kaže da je kraj života “kako mora”. Jer, pored prve velike strasti koja mu je ostala nedostižna, džez je bila druga velika ljubav. Konačno se osetio dovoljno odvažno da zakorači ka ostvarenju sna: Škola za male džezere.

Odakle početi?

U ovom trenutku naš razgovor dobija potpuno novu dinamiku. Očiju punih suza me je gledao i molio da do kraja, ove čudne, sesije radimo na pravljenju strategije odakle da počne sa ostvarenjem cilja. Kako da se suoči sa koncentričnim krugovima onih koji će ga osujećivati i osuđivati. Prvi krug: najuža porodica – supruga i deca. Drugi krug: najbliži prijatelji i rodbina. Treći krug: kolege inženjeri…. i tako redom. No, dok je ovo govorio više nije zvučao kao “kako mora” čovek, već kao džezer koji pravi plan kako i kada da uradi ono što zna da će sigurno uraditi. Sve mi je više postajalo jasno zašto je tražio sesiju umesto izlaznog intervjua. Sesija je okrenuta budućnosti – kako da ostvarim cilj. Izlazni intervju se bavi prošlošću – zbog čega je došlo do ovakvog ishoda. On više nije imao želju ni jedan jedini sekund da protraći u prošlosti. Otkaz (jer, on je zapravo dobio otkaz, kako god se to zvalo) je došao kao vid rasterećenja, oslobođenja i ohrabrenja. Najlepše u svemu je to, što sa otkazom, s obzirom na visoku poziciju sa koje odlazi, dobija i prigodan paketić. Taman dovoljan da opremi prostor, kupi instrumente i otvori školu. Ostaće, kaže kroz osmeh, i za nekoliko oglasa na Facebooku.
Popismo kafu, završismo sesiju. Sa velikim olakšanjem. Kugla se pretvorila u helijumski balon za koji smo oboje bili privezani. Lako smo odšetali do njegovih kolega. Ja da se javim da smo završili, on da se pozdravi. Dok sam odlazila, videla sam kako uz osmeh vadi veliku tortu. Želeo je da proslavi svoj početak. Videla sam i zbunjena lica (bivših) kolega. Na izlazu iz zgrade čula sam otvaranje šampanjca. Porinut je još jedan brod. Krenuo je u neizvesno, na pučinu, ka svom svetioniku. A na palubi će se, tokom plovidbe, čuti džez!

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja : Hotel Amsterdam, Beograd

Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
Za velike promene potrebni su hrabrost, vreme i strpljenje
Život u stanju pripravnosti
Kako se postaje lider?
Pobedite uverenja, stavove i tuđa očekivanja
I lideri imaju pravo na emocije
Da li ućutkujete svoje emocije?
U potrazi za ličnim mirom
Poslovna žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako možemo voleti dve osobe istovremeno? Nisu sva neverstva seksualna.…

You cannot copy content of this page