BG online

ZDRAVLJE

Zašto dijete ne donose trajne rezultate?

Povremenim postom protiv gojaznosti i bolesti

Šta je hormonska teorija gladovanja, zašto je insulin ključni faktor u tretiranju gojaznosti, zašto nijedna dijeta ne daje trajni rezultat, koje su zablude o prirodnim mastima i navodnoj šteti koju izazivaju, zbog čega je povremeni post toliko koristan za organizam- samo su neka od pitanja na koja daje odgovore dr Džejson Fang u svojoj knjizi, svetskom bestseleru “Kȏd gojaznosti”.
Vodeći svetski stručnjak kada je reč o povremenom postu i autofagiji čija revolucionarna teorija kaže da je koren gojaznosti u hormonskoj neravnoteži, pre svega nivou insulina, na razumljiv i duhovit način demistifikuje sve ono što smo mislili da znamo o pravilnoj ishrani, sprečavanju (ili zaustavljanju) bolesti i mršavljenju, ali i podučava kako se mogu steći trajne dobre navike koje vode ka zdravlju i dugovečnosti.

Post

Dr Fang u svojoj knjizi piše i o postu, dobrovoljnom uzdržavanju od hrane u određenom vremenskom periodu: “KLJUČNI ASPEKT koji razlikuje post od drugih dijeta jeste njegova sporadična priroda. Dijete propadaju zbog svoje stalnosti. Suštinska karakteristika života na Zemlji jeste homeostaza. Bilo koji stalni podražaj na kraju će naići na prilagođavanje koje se odupire promeni. Uporna izloženost smanjenju kalorija rezultiraće prilagođavanjem (otpor), a telo konačno odgovara smanjujući ukupnu energetsku potrošnju, što vodi zastrašujućem zaravnjenju krive u gubitku težine i konačno ponovnom gojenju- piše dr Fang što u knjizi potkrepljuje različitim studijama.
Povremena dijeta po mišljenju dr Fanga donosi daleko više koristi ako se uvedu periodi s vrlo niskim nivoom insulina koji pomažu da se razbije rezistencija. On čitaoce upoznaje sa tim da je kombinacija povremenog posta sa sniženjem kalorija delotvorna za gubitak težine, da se tako prvenstveno otklanjaju najopasnije, visceralne masti. Napominje I da su istraživanja pokazala da oni koji često jedu imaju sklonost ka masnoj jetri koja je ključna u razvoju insulinske rezistencije.

Hrana je proslava života

Postoji mali gubitak težine posle praznika, koji nije dovoljan da se suprotstavi dobitku. Drugim rečima, Hedonističke momente, gozbe i opuštanja kada je reč o hrani po mišljenju dr Fanga treba da prati post. “Kad uklonimo post, a sačuvamo sve gozbe, dobijamo na težini. Ovo je drevna tajna. Ovo je krug života. Post sledi gozbu. Gozba sledi post…Dijete moraju biti povremene, ne postojane. Hrana je proslava života. U svakoj se kulturi sveta proslavlja bogatim gozbama. To je uobičajeno i to je dobro. Međutim, religija nas je uvek podsećala da moramo da uravnotežimo naše gozbe s našim periodima posta – „iskupljenje”, „pokajanje”, „čišćenje”. Ove ideje su drevne i položile su test vremena. Treba li da jedete mnogo hrane za svoj rođendan? Apsolutno. Treba li da jedete mnogo hrane na venčanjima? Apsolutno. Ovo su vremena za slavljenje i ugađanje sebi. Ali, postoji takođe i vreme za post. Mi ne možemo promeniti ovaj krug života. Ne možemo se gostiti sve vreme. Ne možemo postiti sve vreme. To neće uspeti, nije delotvorno.”, zaključuje dr Fang koji je čitaoce detaljno proveo kroz proces posta, uputio ih u to kako da ostanu hidrirani, šta treba jesti u period kad konzumiraju hranu, kako pobediti glad, kako sprovesti post ukoliko imate zdravstveni problem i uzimate lekove. Ono što posebno naglašava je da post treba uklopiti u vlastiti život.
Pojasnio je i kako izgleda higijena spavanja što doprinosi smanjenju kortizola, ali i uticaju hormona na gojaznost.

Knjigu „Kod gojaznosti“ po ceni od 1399 din+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

Format: 24X16 cm
Broj strana: 304  Kako da smršate?

  Mršavljenje koje daje rezultate

  Optimisti brže gube kilograme

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Manifestacija „Dani Jagoša Markovića“ biće održana u Narodnom pozorištu Republike…

  You cannot copy content of this page