BG online

Intervjui

Mršavljenje koje daje rezultate

Ne postoje dva ista čoveka, ni dve iste dijete

Ona je nutricionistkinja o kojoj se priča. O Ani Petrović najglasnije govore njeni klijenti i odlični rezultati. Ova ambiciozna nutricionistkinja kaže da statistike iz njene prakse pokazuju da su oko 85% onih koji su došli po pomoć i podršku u njen studio, uspeli da izgube višak kilograma.

Veoma je dosledna i posvećena svakom klijentu a na opasku da ume da bude “stroga” kroz osmeh kaže da je samo dosledna jer daje svoj maksimum i očekuje maksimalnu saradnju sa klijentom kako bi postigli željeni rezultat. Nakon srednje farmaceutske škole u Valjevu, Ana je diplomirala na Višoj medicinskoj školi na smeru za nutricionistu, da bi studije nastavila na Farmaceutskom fakultetu gde sad pohađa postdiplomske studije.
-Ne želim da zvučim neskromno, ali u poslu dajem svoj maksimum i isto očekujem od svojih klijenta-priča jedna od najpopularnijih nutricionistkinja Ana Petrović za BGonline. -Organizacija je jedan od ključeva uspeha kako bismo krenuli putem pravilne ishrane. Na prvi pregled moji klijenti treba da donesu krvnu sliku i biohemiju, a ti nalazi mi nepogrešivo i mnogo govore, od toga šta nije u redu, do toga u čemu greše.

Šta ste sinoć jeli?

Na pitanje “šta ste sinoć pojeli” koje Ana uvek postavi na prvom sastanku svojim klijentima mnogi od njih se pre nego odgovore malo postide. Tad se neki po prvi put sretnu sa nekim svojim istinama. Anin pristup klijentima je isključivo individualan i nema govora o tome da isti saveti i preporuke važe za sve.
-Važno je da steknu poverenje i uvere se da tokom procesa mršavljenja neće biti gladni. Od mene dobijaju personalizovan jelovnik, a n ovom putu je presudna kontrola. Prva ih čeka već nakon prvih 7 dana. Kontrola je važna kako bi imali jasnu i preciznu informaciju o tome kako napreduju, gde su pogrešili, kako bi ih već na sledećoj kontroli sačekali rezultati. Veoma mi je važno da motivišem klijenta da 21 dan ništa ne pogreši, da uđe u ritam i polako stiče nove navike. Dijeta ne treba da bude instant rešenje, da se smrša privremeno i nakon postignutog rezultata se vrati na staro. Ako od klijenta ne čujem da je njegov cilj promena navika u ishrani, on onda nije klijent za mene, kaže Ana čiji je cilj da direktno utiče na promenu svesti onog ko je preko puta nje u ordinaciji.

Ne jedem ništa, a gojim se

Naslušala se Ana tokom svoje prakse brojnih izgovora ljudi koji se žale na višak kilograma, o toga da “ništa ne jedu, a ipak se goje”, “da im se sve što popiju zalepi”, “da jedu jednom dnevno” do rečenice “obožavam da jedem, ja sam hedonista”…
-Hedonista nije onaj ko jede prevelike porcije. Prejedanje je poremećaj u ishrani, a hedonizam je kad uživate u malim zalogajima. Ljudi kad su tužni i depresivni i ne izlazi im se iz kuće prvo obuku nešto crno i široko, ali žena kad je fit ima više samopouzdanja, uspešnija je u poslu, ima bolju komunikaciju sa svima, raspoloženija je- podseća Ana.

Kako smršati 100 kg?

Mnogo je primera uspešnog mršavljenja iz prakse Ane Petrović, a jedan do njih je gospođa koja je na prvom dolasku kod Ane imala 100 kg viška.
-Nisam mislila da je realno da izgubi tih 100 kg, ali ona je imala toliko jaku volju da je u tome uspela- seća se Ana. -Sedam dana unapred je nabavljala namirnice jer živi u selu i puno radi, a vremenom postigla besprekoran rezultat koji i danas održava. Ako neko može da skine 100kg, može i 15!
Loše navike je moguće promeniti, kaže Ana koja otkriva neke od najčešćih zabluda sa kojima mnogi žive.
-Ima onih koji veruju da kafa ne treba da se pije na prazan stomak, da će smršati ako jedu jednom dnevno, da voće goji, da keto dijete najbolje skidaju kilograme jer proizvode ketone u urinu. Zabluda je i sve što ne daje rezultat i što je privremeno. Jedina istina je individualna dijeta. Ne možemo i ne treba da svi isto jedemo. Keto dijete su pune mesa i masti, a previše mesa i masti može dovesti do hroničnih oboljenja i kancera, kardiovaskularnih oboljenja, hipertenzije… Glavni izvor pokretanja tela je glukoza, a u mesnim i keto dijetama nema nikakvih šećera. Telo tad crpi energiju iz masti i čim duži vremenski period crpite energiju iz masti dolazi do nakupljanja ketonskih tela u krvi i u urinu i ako se nastavi dužem vremenskom periodu tako može doći do dijabetesa ili ketoksidoze. Sirova hrana je odlična za one koji imaju puno vremena za pripremu obroka koji će sadržati i dobre aminoiseline kako ne bi došlo do opadanja mišićne mase ili anemije. Takva ishrana mora biti balansirana. Ima devojčica koje nisu informisane, pa mućkaju sokove i piju ih po ceo dan. Uz toliki unos šećera izgubićemo višak vode što je 3-4kg u prvom momentu, ali dugoročno treba gledati na zdravlje- objašnjava Ana Petrović.

Kompenzovanje stresa hranom

Moguće je jesti ono šta volimo i istovremeno mršaviti, tvrdi Ana Petrović.
-Ako želite dobro zdravlje i vitku figuru morate paziti na svoju ishranu, a dobro zdravlje kontrolisati redovnom laboratorijom. Ona nam govori mnogo, od toga da li imamo bakterijsku ili virusnu infekciju do toga da li imamo pad gvožđa ili pad energije tokom dana, da li kompenzujemo stres hranom. Povišena mokraćna kiselina ukazuje da se veliki unos namirnica životinjskog porekla jer dolazi do stvaranja urata.
Zna Ana da klijenti umeju da razmenjuju dijete između sebe ili da ih daju drugima, ali to svakako nije dobro jer je dijeta personalizovana i urađena na osnovu nalaza svakog klijenta posebno.
-Bolje je biti na bilo kojoj dijeti, nego prejedati se, jesti noću. Ljudi opsesivno jedu jer je sve više njih opsednuto hranom i količinom, time šta će jesti, a ako su siti oni jedu preko toga. Razmenjivanje dijeta nikako nije dobro, pa tako neko ko ima hipertenziju ako uzme dijetu od zdrave osobe kojoj je preporučen unos 3.5l vode dnevno može da završi na hitnoj pomoći zbog povišenog pritiska. Prekomernim unosom vode može doći do izbacivanja elektrolita iz organizma što može biti kontraproduktivno i zato je najbolje da svako dobije dijetu za sebe.
Ljudi koji brzo žive i imaju malo vremena za sebe česti su posetioci Anine ordinacije. Ona dodaje da vreme nije izgovor i da ga uvek možemo naći za ono što nam je važno.
-Ko želi da promeni navike naći će vreme za pripremu hrane. Uvek postoji i pomoć poput kuvara, restorana, mame koji će vam spremiti obrok ako puno radite. Čak se i piloti koji su bili moji klijenti svršeno snađu i nađu rešenje. Sve se može prilagoditi brzom životu.
Čime zbunjujemo svoje telo? Pre svega izgladnjivanjem kad dolazi do amplituda šećera u krvi, hipoglikemije i hiperglikemije, a dan se najčešće završava prejedanjem.
-Nekome treba 5 obroka dnevno i nije mu previše ako rano počne svoj dan, ali ako spava do podneva svakako mu ne treba 5 puta da jede. Najnovija istraživanja kažu da je preporuka 350g crvenog mesa na nedeljnom nivou. Pored odabira namirnica veoma je važan i način pripreme mesa, pa je tako crveno meso je najbolje dinstati na vodi i zapeći u rerni. Najbolje je spremljeno sa povrćem barenim na pari ili dinstanim sa paškanatom, crnim lukom, šargarepom na vodi. Tek kad se skine sa šporeta dodaje se hladno ceđeno ulje. Nikad se ulje ne dodaje na visokim temperaturama jer se hidrogenizuje.
Sve se glasnije govori o uticaju emocija na apetit. Ana Petrović kaže da je to dublji problem od toga kako izabrati šta ćemo pojesti.
– Zatvoreni smo, manje se družimo, a neki nalaze utehu u hrani, nekontrolisano jedu, pa se kaju kad se pogledaju u ogledalo što ih još više čini anksioznim. Prejedanje je pored anoreksije i bulimije čest poremećaj uz ishrani. Rečenica “Jedem na nervnoj bazi” je izgovor i kompenzovanje stresa hranom. Prošetajte na nervnoj bazi!- poručuje Ana koja uvek ima istu kilažu 55 kg ali priznaje da ponekad prekrši svoj režim ishrane palačinkama sa nutelom i voćem. Kaže da voli da pojede pastu, ali nikako uveče, jer zna da neće nakon takvog obroka moći dobro da spava.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Ana Petrović je objavila knjigu “Ključ zdravlja” u kojoj daj odgovore na pitanja zašto je teško poštovati principe zdrave ishrane, koji su najčešći razlozi zbog kojih ljudi odustaju, kako istrajati, otkriva svoje male tajne i vodi čitaoce ka postizanju cilja kojem svi streme – da postanu najbolja verzija sebe. Knjiga sadrži više od 200 recepata, kao i predloge obroka, kako bi vam olakšala usvajanje zdravih nutritivnih navika. Recepti za zdrave slatkiše sa niskim glikemijskim indeksom su sastavni deo ovog jedinstvenog štiva.

Knjigu “Ključ zdravlja” po ceni od 2990 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:



     

    Posledice haotičnog emocionalnog života

    By BGonline / 25/02/2024 / 0 Comments

    Poremećaj govora kod dece

    By BGonline / 23/02/2024 / 0 Comments

    Kako se ponašati prema depresivnoj osobi?

    By BGonline / 29/02/2024 / 0 Comments

    Mrtav brak

    By BGonline / 05/03/2024 / 0 Comments

    Zen bašta

    By BGonline / 15/03/2024 / 0 Comments

    Lakše do idealne kilaže

    Knjige o mršavljenju:

    Dijeta 8 nedelja – Majkl Mozli

    Pravilna linija ishrane, zvanični kuvar – Suzan Pirs Tompson

    Kod gojaznosti – dr Džejson Fang

    IF DIJETA – Majkl Mozli i Mimi Spenser

    Kompas ishrane – Bas Kast

    Dijeta Change one – Džon Hastings

    Kako da smršate – Dr Predrag Nenadić

    Prevarite mozak, izgubite kilograme

     

    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Daniela Boračeva pored toga što je poznato tv lice izuzetno…

    You cannot copy content of this page