BG online

Lični razvoj

Samopouzdanje na čekanju

Da li ste spremni da se izvinite i budete ranjivi?

Neplanirano je napredovao. “Skočio” je za dve pozicije u hijerarhiji. Niti su ga spremali, niti je tražio. Ponajmanje očekivao. Da, potajno se nadao. Ali, to najčešće nije dovoljno. Čudnim spletom okolnosti sa pozicije lidera tima za razvoj novih proizvoda postao je direktor strategije za regionalni razvoj velike međunarodne kompanije koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme. Njegov region su Evropa, Bliski Istok i Afrika. On ima 45 godina.

O čemu ćutite?

U prvom razgovoru imao je potrebu da o svemu priča kao da je to potpuno normalna stvar, da ga unapređenje ni najmanje nije iznenadilo. Pozvao me je da mu pomognem da što pre unese promene i “razmrda” diviziju koju je preuzeo. Ni slučajno nije želeo da otkrije da je “preplašen kao miš” (njegove reči na drugoj sesiji!), da ne zna odakle bi počeo, niti da ima ideju šta ta funkcija, zapravo, od njega očekuje. Želeo je da se predstavi kao opušteni šarmer, čovek koji ima dovoljno iskustva da “reši” svaku situaciju, ali i da “ne podnosi besmisao “. Najviše energije je uložio da se predstavi kao “buntovnik, protivnik svakog sistema, neprijatelj procedura i besmislenih pravila”. Pustila sam ga! Iz nekog razloga, bilo mu je važno da ostavi takav utisak. Ipak, sesiju smo završili mojom konstatacijom i pitanjem: “Hvala na svemu što ste mi rekli. A rekli ste zaista mnogo. Ipak, pozivam vas da do sledeće sesije razmislite šta je to što sve vreme izbegavate da mi kažete.” Zaćutao je. Bio je šokiran (malo i uplašen). Proces je bio na prekretnici. Posle ovoga, mogli smo lepo da se raziđemo ili da u drugu sesiju uđemo sa mesta odakle zaista nešto možemo i da uradimo. Srećom, on je pozvao mene. Sam je poželeo da uđe u ovaj proces – nisu ga poslali, niti mu “dali kouča”. Iskrivio je usne u kiselkasti osmeh. Rukovali smo se i dogovorili sledeći termin.

Ležerni prevarant

Nepune dve nedelje kasnije sedeli smo u istoj prostoriji, ali sam ga zamolila da promenimo pozicije – ni on ni ja nismo seli u stolice iz kojih smo razgovarali prilikom prvog susreta. Iako je bio zbunjen u trenutku, odmah je razumeo intervenciju. “Da promenim perspektivu”, rekao je. “Sve znate”, odgovorila sam. Nismo zvanično ni počeli sesiju, prosuo je pred mene odgovor na pitanje kojim smo zatvorili prethodnu sesiju. Izvadio je papir i počeo: “Muči me ovo. Moram sve da vam kažem. Jedva sam čekao. Preplavilo me. Počeo sam da zapisujem, da ne bih sve držao u sebi”. I onda mi je rekao kako je stvarno i šta stvarno želi od naše saradnje.
Pre svega, želeo je da radi na svom samopouzdanju. Da, kako je sam rekao, izađe iz uloge prevaranta. Njegova ležernost i buntovništvo su dolazili iz straha da ga ne otkriju. Posledica tog otkrivanja bi bila gubljenje posla ili bar privilegija koje ova pozicija donosi. A on je hranilac porodice, koja je navikla na udoban (zapravo, luksuzan) život. Osećao je “kamen za vratom” – i ovo je sâm rekao. Divna okolnost je ta, što je koristio mnogo metafora u svom izražavanju. Tokom celog procesa smo mogli da se igramo rečima, slikama i osećanjima. Menjali smo ovaj kamen oko vrata za helijumski balon oko struka (lakoća postojanja). Prizemljili smo teretni helikopter (njegovo osećanje kada treba da otpočne razgovore sa timom) i poleteli Airbusom (udoban, siguran, opslužuje mnogo ljudi na dugim putovanjima). Zamenili smo čučanje u mračnom uglu u podrumu (nivo samopouzdanja pred sastanke regionalnih direktora) za vrh planine sa suncem na licu (širok pogled, osećaj slobode i postignuća, jasna slika kuda dalje).

Nova ponašanja

Nije to sve tako lako išlo, kao što izgleda. Liderima je najlakše da odluče da uvedu nova ponašanja. To su, zapravo, odluke bazirane na savetima iz knjiga “Kako da…”. Teže, ali moguće, je održati navike. Još malo teže je odlučiti i zaista odustati od starih navika. Najteže od svega je razviti liderski stav i način razmišljanja. Dozvoliti sebi da verujemo da možemo i da nam pripada da budemo lider. Razviti način razmišljanja “Kako da nam svima bude dobro?”. Početi od “Kako je moguće” umesto od “Zašto je nemoguće”, verovati u promene, biti otvoren za opcije, gledati širu sliku, uklapati različitosti, biti spreman da se izvinite i budete ranjivi. Moj klijent je morao da počne od početka. Morao je sebi da dâ dozvolu da bude lider. Da poveruje da je on taj koji zaista treba da sedi na sastancima regionalnih direktora, koji ima pravo i pripada mu da donese neke odluke, usprotivi se ili odobri ideje i da se direktno obrati vrhu kompanije. To je bio najteži posao. Nakon tog, polako i bezbedno, pređenog puta i osvešćenja, lako je uveo neka korisna i odbacio neka druga, manje korisna ponašanja i navike.
Prošle nedelje se spremao za jedan važan sastanak. Trebalo je da prezentuje rezultate cele divizije. Želeo je da struktuira prezentaciju i javni nastup. Naravno, time se uopšte nismo bavili. Pričali smo o emociji koju želi da izazove kod slušalaca, utisku koji želi da ostvari, unutrašnjem osećaju koji mu je potreban da bi to postigao. Prezentaciju i uvodnu rečenicu je sredio sam, nakon sesije. Za to mu nisam bila potrebna. Javio se. Kaže da je dobro prošlo. Toliko dobro da se za dva meseca seli u “centralu”, preko okeana.

Mirjana Gomilanović, bussines & executive coach
Foto: Nebojša Babić

Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

I lideri imaju pravo na emocije
Da li ućutkujete svoje emocije?
U potrazi za ličnim mirom
Poslovna žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
DODELOM NAGRADA OBELEŽEN 74. ROĐENDAN BEOGRADSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA   Proslavljena…

You cannot copy content of this page