BG online

Lični razvoj

Mislite li da ćete se raspasti na 1000 delova ili samo želite da pobegnete od sopstvenog života?

Javio mi se posle mog kratkog predavanja. Bio je to više motivacioni govor nego predavanje. Kako god, bila sam gost-govornik na konferenciji, koju je organizovala jedna međunarodna organizacija. Sedeo je u Minhenu, ja sam govorila iz Beograda, a cela stvar se desila u oblaku – u kome većina nas provodi poslednjih desetak meseci. Virtuelni sastanci, konferencije, sesije…..

Važno je samo da nam je život stvaran!

Profesionalni i lični problemi

Poslao mi je poziv da se povežemo preko jedne profesionalne društvene mreže, a zatim i poruku u kojoj mi se obratio s molbom da mu budem kouč. Organizovali smo video-poziv preko digitalne platforme i porazgovarali. To je bila ona sesija za proveru hemije. Odmah je rekao da njemu to ne treba, da je on nakon pet minuta mog govora na konferenciji znao da sam ja njegov kouč. Osetio je, kaže, celim telom. Pomislio je da sam ja ta koja će ga izvući iz stanja u kojem se nalazi: ima dva profesionalna puta kojima može poći, deluje mu da su paralelni i da nikako ne može da ih spoji. Ima potrebu da sedne u trkački auto, stisne gas i munjevito krene. Samo ne zna kuda. Dodao je da nije spreman da jednu kapiju zaključa i više nikad ne krene na tu stranu. Pričao je o snažnom osećanju skučenosti, nemoći, gubitka motivacije i kontrole nad situacijom. Čulo se da tu ima još nečeg. Osetila sam da ta snažna osećanja, to stanje zatvorenosti u prostoru iz kojeg ne ume da izađe ne dolaze sa istog mesta. Nije sve samo zbog poslovnih dilema. Završili smo uvodnu sesiju, dogovorili način i tempo rada i zakazali prvu sesiju već za sledeći dan.
Uprkos tome što smo dan ranije razgovarali o tome da prve sesije obično služe za uspostavljanje dugoročnih ciljeva, za povezivanje sa sopstvenim vrednostima, otkrivanje svrhe, sagledavanje šire perspektive, pronalaženje međuzavisnosti između različitih delova života i slično, on je došao spreman da odmah zaroni duboko u dilemu i da je odmah reši. Čulo se njegovo nestrpljenje, kao da je sve vreme zveckao ključevima onog sportskog automobila, samo čekajući da odluči kuda da krene i da uskoči. Ali, nije sve moglo baš tako.

Vulkan tuge i nemoći

Vodila sam računa o tome da ne povučem ručnu kočnicu i u mestu zaustavim njegov munjevit start. Dozirala sam kočenje i gas u našem razgovoru, bila suvozač u njegovom procesu. Bilo je važno da pronađemo onaj drugi izvor tako snažnog osećaja nemoći i skučenosti. Nije nam bilo potrebno mnogo. Ubrzo smo stigli do sve izvesnijeg razvoda, sinova koje ne želi da izgubi, osećaju zavisnosti od žene i njene ljubavi, finansijskoj neizvesnosti u slučaju da se zaista raziđu. Usporio je. Utišao se. U jednom trenutku mu je bilo previše, imao je, čak i želju da izađe iz procesa. Da se sakrije, pokrije ćebetom i nestane. Naravno da je i zaplakao. Taj plač je bio tako isceljujuć! Trebalo mu je nekoliko minuta da dozvoli emocijama da izađu iz njega, da taj vulkan tuge i nemoći izbaci vrelinu koja ga je razdirala mesecima. Ja sam bila tu, ćutala i čekala. Dobra strana online procesa je ta što se radi bez kamera. Klijent dobija priliku da bude potpuno autentičan bez bojazni kakvu sliku šalje sagovorniku. Kad je osetio da je spreman, javio se. Smiren, odlučan. Bio je spreman da polako, postepeno čisti svoj život. Da krene na putovanje ka svom ostvarenju. Kako je rekao, mora izabrati šta će staviti u taj gepek. U stvari, rekao je, da najpre mora da odluči kojim će se automobilom odvesti do sledeće stanice u svom životu, a zatim i da odluči gde se nalazi ta stanica. Imao je još jedan uvid: nijedna stanica nije konačno odredište. Planira da svesno i sa uživanjem putuje kroz svoj život, otvoren za promene planova, primećivanje i prihvatanje prilika.

Beg iz sopstvenog života

Postao je svestan da je nestrpljenje dolazilo od snažne potrebe da pobegne iz sopstvenog života. Sad je shvatio da ne mora ni od čega da beži, da ima vremena da se lepo organizuje i laganom vožnjom stigne tamo gde sam odabere. Rekao je da planira da bude prisutan u svakom trenutku svog života, da prepoznaje znakove pored puta, oseti i razume situacije u kojima se nalazi. Nije više želeo munjevit start i trkački automobil. Sa setom je rekao da mu više ne treba ni porodični auto. Ućutao je. Poslednje što je rekao na toj prvoj sesiji je da naredne susrete želi da posveti prihvatanju promene u porodičnom životu. Želeo je da razume šta on od svega toga zapravo, želi, da osmisli način da iz celog procesa izađe sa onim što mu je potrebno, umesto da se bori, opire i plaši da će izgubiti ono što mu je najvažnije – dobar odnos sa decom.
Na samom kraju se nasmejao, uključio kameru (zamolio je i mene da je uključim) i rekao:” Znao sam da sa vama treba da radim!”. Pitala sam ga zašto je to rekao, a on je odgovorio: “Osećam da se neću raspasti u 1000 delića kad ste tu. Otvorio sam sebe i dušu protivno planu, a opet vrlo lako i prirodno. Znao sam da se neću olupati. Hvala. „Zacaklile su mu se oči, ali se ipak osmehnuo. Videlo se da mu se lik promenio. Videlo se olakšanje, blagost i strpljenje. Odlična startna pozicija za životno putovanje.

Mirjana Gomilanović, bussines coach
Foto: Nebojša Babić

Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
O čemu lideri nikad ne govore?
Da li vas mrzi da se pokrenete?
Zamagljen pogled u budućnost
Emocionalna inteligencija u biznisu
Na koučingu sa direktorom koji radi na sebi
ivot-mirjana-gomilanovic/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Kako imati dovoljno vremena za SVE?

SHOP

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 29/06/2024 / 0 Comments

Spasavanje od manipulatora u svakodnevnom životu

By BGonline / 01/07/2024 / 0 Comments

Emocionalno nezreli odrasli ljudi (psih. Danijela Ostojić)

By BGonline / 11/07/2024 / 0 Comments

Lov na narcise i greške na tom putu

By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments

Pohovani sladoled s prelivom od čokolade i maline

By BGonline / 24/06/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Odbijanje emocionalne bliskosti donosi bol i usamljenost „To što su…

You cannot copy content of this page