BG online

Lični razvoj

Život pod lupom poslovnih saradnika

I lideri mogu biti nesigurni

„Moja perspektiva je najbolja!“. Tim rečima je završio predstavljanje sebe i situacije sa kojom se suočava. Javio se po preporuci. „Pomogli ste“, kaže „jednom čoveku koga cenim, pa sam pomislio da biste mogli da pomognete i meni“.

Kako je na vrhu?

Sastali smo se u njegovoj kancelariji. Opremljena skupim komadima nameštaja, ipak delovala je nekako nemarno i neskladno. Nekoliko ličnih predmeta, par fotografija po zidovima, papir od čokoladne bananice … papiri, fascikle, lap top sa dodatnim velikim ekranom. Udobne kožne fotelje i nizak sto. Tu smo seli. Ni on ni ja nismo držali papire, blokove, niti olovke. Razgovarali smo. Zapravo, on je pričao. Voleo je da sluša sebe kako govori. Većina toga što je govorio je bilo zanimljivo, međutim uglavnom nepotrebno za naš rad, odnos i uspeh procesa. Kako je ovo bila prva sesija, pustila sam ga da ispriča sve što je mislio da je važno. To me je dalo priliku da ga upoznam, razumem njegova merila za uspeh i život, perspektivu, uverenja i donekle vrednosti. Pričao je o poslovanju, ekonomskim kretanjima, važnim aspektima uspešnih kompanija, kriterijumima za donošenje odluka. U jednom trenutku, ovlaš se dotakao odnosa na vrhu kompanije, čiji je bio generalni direktor. Blago gađenje i strah su proleteli njegovim licem. Mikroekspresija koja je trajala manje od sekunde ukazala mi je da „tu nečeg ima“. Naravno, nisam odmah skočila da istražujem. Pustila sam ga da završi misao (tačnije govor) i onda polako počela da menjam dinamiku susreta. Najpre sam mu se zahvalila na otvorenosti (on, zaista, jeste bio veoma iskren, otvoren, čak ranjiv na trenutke) i nežno spustila pitanje „Šta je to što vi, zapravo, želite od ove naše saradnje?“. Ostao je u pozi direktora i izgovorio rečenicu koja ni po čemu nije mogla da se poveže sa njim, njegovom kompanijom, sadašnjim trenutkom. Jedno opšte mesto: uspeh, balans, dugoročnost, zadovoljstvo njega i radnika……. Rečenica iz jeftinih priručnika za biznismene.

Tišina je mnogo teška…

Iz prethodnih minuta zaključila sam da voli “tvrdu igru“ i da dobro reaguje na izazove. Zapravo, delovalo je da sagovorniku daje poverenje tek ako se uveri da može da ga izdrži. Nekoliko puta tokom uvodnog izlaganja izgovarao je opaske koje su bile upućene, kao strelice, direktno ka meni. Izdržala sam. Sada je sledio moj odgovor – još jedno pitanje, više konstatacija. „Mnogo toga ste ispričali. Hvala vam. Ipak, imam utisak da je to sve u svrhu da ne biste rekli ono što je najvažnije i da ne biste adresirali pravi razlog što ste mi se obratili“. Tajac! Tišina je mnogo teška. Najteža. Neko mora da progovori da je prekine. Da smanji pritisak.

Pitanja bez odgovora

Uloga kouča je da osigura da taj neko bude klijent. Dakle, najteže je oćutati i sačekati da klijent kaže prve reči nakon „teškog“ pitanja. Mnogi koučevi se uplaše tišine. Upadnu u zamku „olakšavanja“ i objašnjavanja pitanja, nuđenja alternative. Greška! U ovom slučaju, to bi bila fatalna greška. Ukoliko bi osetio „slabost“ kouča i nedovoljnost u smislu mentalne snage za nadigravanje, naš odnos se ne bi bazirao na poverenju. Proces bi ostao na površini, njegovi odgovori bi bili u svrhu zadovoljavanja forme i daljeg veličanja njegovih uspeha i potvrde ispravnosti stavova i načina rada.

Ko je u pravu?

Kad je osetio da preko puta ima nekog ko mu neće popustiti niti ustuknuti pred njegovom snagom, uradio je ono što je jedino mogao. Potražio je odgovor. Kad je progovorio, to je napokon bio on. Čovek. Čula sam mnogo više o potrebama u odnosima koji su komplikovani i isprepletani, potrebi da dobije potvrdu od svog mentora, a koja već godinama izostaje. Trošili su ga nepotrebni, teški razgovori sa najbližim saradnikom i bliskim prijateljom iz detinjstva, a koji su se bazirali na izazivanju i dokazivanju ko je u pravu. Hvatao je sebe da radi potpuno u suprotnosti sa onim u šta veruje, samo da bi „pobedio“ u nekom maratonskom, nepotrebnom nadmudrivanju. Umeo je da poseže za najbanalnijim argumentom – hijerarhijska pozicija – da bi završio iscrpljujuće diskusije za koje je znao da nema dovoljno argumenata. Osećao se kao da je pod lupom mnogih, silno je želeo da ga mentor – čovek koga neizmerno poštuje pohvali, da mu prizna uspeh. Potvrda je izostajala, a on više nije znao čime bi mogao da je zasluži. Ućutao je. Dugo je ćutao.

Kako vas drugi vide?

Kad je opet progovorio rekao je: “Želim da vidim sebe onako kako me drugi vide, da razumem u kojim oblastima i kuda treba se menjam. Ova nesigurnost me ubija, navlačim sve deblji oklop. Više ne znam ko sam, u šta verujem i šta radim“ .
Vreme je za istraživanje drugih perspektiva. Koučing je mogao da počne.

Mirjana Gomilanović, bussines & executive coach
mirjana.gomilanovic@one2grow.net
Foto: Dario Konstantinović

 

 

 

 

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Prilike se ne čekaju već im se hrabro ide u susret
Kako biti bolji lider, kolega, strateg, ulivati poverenje i inspirisati druge?
Opraštanje od sebe samog, onakvog kakav više ne želiš da budeš
Samopouzdanje na čekanju
I lideri imaju pravo na emocije
Da li ućutkujete svoje emocije?
U potrazi za ličnim mirom
Poslovna žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ovog vikenda u Galeriji vas očekuju dva jedinstvena događaja- manifestacija…

You cannot copy content of this page