BG online

Lični razvoj

Kako biti bolji lider, kolega, strateg, ulivati poverenje i inspirisati druge?

Njih je dvoje. Bili su najbolji prijatelji, a sada su osnivači, vlasnici i direktori velike međunarodne kompanije. Svako od njih ima sve tri uloge. Kompanija koju su osnovali je godinama rasla nežno i prirodno, a onda se u toku samo jedne godine broj zaposlenih udvostručio. U naredne tri godine su porasli do veličine ozbiljne, velike međunarodne kompanije. Proširili su se na region. A malo potom i na svet. Poslovanje je iz godine u godinu raslo. Prostor koji im je bio potreban se proširivao. Proizvodi i usluge koje su nudili su se usložnjavali i pratili svetske trendove. Parirali su najvećima. Sve je bujalo i raslo, osim načina vođenja poslovanja. I dalje se, za većinu odluka, odgovor čekao od njih dvoje. Čekali su njih da preseku, odluče, osmisle, saopšte. Od odluka koje se tiču vrste papira za štampanje do milionskih ugovora.

Ove godine slave 15 godina poslovanja. Ona se u međuvremenu udala, preselila u drugu zemlju, na jug Evrope i rodila dvoje dece. On je i dalje u njihovom rodnom gradu, kilometrima na severu . Ona se uglavnom bavi kvalitetom proizvoda i usluga, on finansijama i održavanjem kontakata sa klijentima. Iako su na različitim geografijama, funkcionišu sinhronizovano i uigrano, kao i uvek. Sa punim poverenjem i posvećenošću – poslu i njihovom odnosu. Ono šta su zanemarivali I zapravo čega nisu bili svesni je liderstvo i briga o ljudima. Toga nisu bili svesni čak ni u trenutku kada su mi se obratili za pomoć. Razlog zbog kog su me pozvali je želja da isplaniraju naredni period – da uspostave pravac i strategiju poslovanja. Projektom bi bili obuhvaćeni njih dvoje i pet prvih saradnika.

Timski i individualni koučing

Postavili smo željene ishode, osmislili aktivnosti i dinamiku i – počeli. Za održiv rad kombinovali smo dve vrste koučinga – timski i individualni. Sve se dešavalo online, sa tri lokacije u Evropi.
Kao i na svakom početku, od ushićenja, preko zbunjenosti i želje da se predstave u što boljem svetlu, do uspostavljanja poverenja, otvaranja i identifikovanja obrazaca ponašanja koji nisu korisni u okruženju koje su stvorili. Činjenica, možda jesu bili korisni na samom početku, kad ih je bilo dvoje, petoro, pa čak i desetoro, ali u multinacionalnoj kompaniji, sa trocifrenim brojem zaposlenih, to nikako nije bio slučaj.
Timske sesije su bile posvećene “radu na vezama” – mnogo veći fokus se postavlja na način na koji su međupovezani, kako komuniciraju, vode, donose odluke, prenose informacije i slično. Individualne sesije smo posvetili unutrašnjem radu svakog člana menadžment tima – rad sa ličnim motivatorima, vrednostima, uverenjima, vizijama, a sve u cilju podrške timskom uspehu i napretku. Zbog toga je u toku početnih dogovora sa osnivačima bilo važno naći odgovor na pitanje: da li ste spremni da izgubite nekog člana top menadžment tima? Posle kratkotrajnog protivljenja razumeli su da je jedini način da snažno nastave dalje – da imaju menadžment tim koji je potpuno posvećen i veruje u uspeh i viziju kompanije.
Vrlo brzo smo stigli do pitanja nivoa motivacije, angažovanja, lojalnosti i posvećenosti zaposlenih, pa čak i poverenja. Pod lupom su se našli njih dvoje, ali i srednji i top menadžment. Koju god temu da smo otvarali, diskusija nas je vraćala na dva osnivača. Delovalo je kao da se kod njih rađa problem i da se samo kod njih može naći rešenje. Stoički su se nosili sa povratnim informacijama, otkrivanjem i uočavanjem obrazaca koji su bili deo početne strategije, prerasli u navike, a vremenom su postali kultura poslovanja. Bili su izloženi i ranjivi, a sa druge strane vrlo spremni da čuju i još važnije, razumeju. Otišli su i korak dalje: postavljali su pitanja kako bi bolje razumeli šta tačno smeta, kako tačno da se promene. Tražili su savete i predloge kako da budu bolji lideri, ali i kolege, stratezi, kako da ulivaju poverenje i inspirišu.

Otpuštanje i suočavanje

Ključni deo procesa se dešavao na individualnim sesijama osnivača, kada su se u četiri oka, a zapravo sami sa sobom, rasklapali i ponovo sklapali. Kada su pronalazili načine da otpuste stara ponašanja, suoče se sa strepnjama i nepoznanicama i iskorače iz udobnosti navika. Koliko god da su želeli i iskreno radili na osnaživanju odnosa u liderskom timu, prema kompaniji i poslovanju su se odnosili sa sličnim osećajem straha i odgovornosti kao na samom početku. Tada, pre petnaest godina, im je koristilo potpuno uključivanje i kontrola svih procesa. Danas, sa mnoštvom poprečnih veza i odluka koje treba doneti na dnevnim nivou, to je postalo nemoguće.
Ključni proboj se desio kada je postavljeno pitanje: šta vam je potrebno da biste verovali da smete da (pre)pustite? Svako od njih dvoje se sa ovim pitanjem suočio na svojoj, individualnoj sesiji. Svako je pronašao svoj odgovor kroz lični, duboki proces. Uvidi su bili snažni, oslobađajući i, nadasve, jednostavni. Njoj je bilo potrebno da barem jednom nedeljno popije virtuelnu kafu sa svakim od kolega. Osećala se izolovano, hiljadama kilometara daleko od svih. Bio joj je potreban osećaj pripadnosti, povezanosti i ljudskog kontakta. Bila je preplavljena tabelama, planiranjem i rokovima. Upravo to je i njenom timu bilo potrebno od nje. Dakle, korisnost na obe strane.
Kod njega je situacija bila drugačija. On je osećao ogromnu odgovornost, jer je bio jedini osnivač u centrali. Pritisak je bio gotovo nepodnošljiv. Bilo mu je potrebno da zna da ima svog kopilota, čoveka na koga može da se osloni, podeli brige i prepusti barem deo kontrole. Lako ga je pronašao u menadžment timu. Opet, zadovoljstvo je bilo višestruko. Dodatno, imenovanjem svog pomoćnika, zapravo je pokrenuo novi proces u kompaniji – izgradnja naslednika za sve menadžment pozicije.

Povlačenje i povećanje kvaliteta privatnog života

Danas, na timskoj sesiji, osnivači su, mene i ostale učesnike projekta, obavestili da su u neformalnom razgovoru između sesija sa radošću, u strategiju uvrstili i povlačenje iz uloge direktora. Shvatili su da je opcija da budu osnivači i vlasnici, kao i deo uprave, ali ne i izvršni direktori, prava prilika za podizanje poslovanja na viši nivo kroz nove ideje, entuzijazam i sposobnost ljudi, koje će oni izgraditi. Dodatno su se radovali vrlo izvesnom povećanju kvaliteta (privatnog) života . Time su pravac timske sesije i ideje do kojih su svi zajedno došli bili potpuno neočekivani. Prebacili su očekivanja, otvorili potpuno nove perspektive i nivoe razmišljanja. Bilo je zahtevno vratiti ih u “sada i ovde”. Valjalo im je osmisliti konkretne akcije za realizaciju plana koji je svima delovao vrlo prirodno. Poslednji minuti sesije su protekli u iskrenoj zahvalnosti: njih dvoje , jer su napokon osetili olakšanje, a članovi menadžment tima, jer su ispred sebe videli priliku, podršku i priznanje.
Najlepši deo puta je tek pred nama : proslava uspeha! Radujem mu se.

Mirjana Gomilanović, bussines & executive coach
mirjana.gomilanovic@one2grow.net
Foto: Dario Konstantinović

 

 

 

 

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Opraštanje od sebe samog, onakvog kakav više ne želiš da budeš
Samopouzdanje na čekanju
I lideri imaju pravo na emocije
Da li ućutkujete svoje emocije?
U potrazi za ličnim mirom
Poslovna žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nakon više od 40 godina posetioci imaju priliku da 4.…

You cannot copy content of this page