fbpx

BG online

Roditeljstvo

Sindrom pametne dece

Kako rešiti problem sa učenjem i koncentracijom?

Veliki procenat studenata dolazi u situaciju da ceo dan provede za knjigom, a da pri tom ništa ne nauče, nakon čega sledi visoka anskioznost pred polaganje ispita. Obično se svi žale da puno vremena provode za knjigom, ali da ne mogu da se koncentrišu na gradivo i često ne zapamte ono što čitaju. Mnogo vremena provode radeći paralelno više stvari dok uče, kao što su slušanje muzike, gledanje tv-a, aktivnost na društvenim mrežama što dovodi do rasute pažnje I trošenja vremena na manje bitne stvari. Svo to vreme oni stiču utisak da uče, a naime sve rade kako bi izbegli knjigu.

Nerealna sigurnost

Neki od problema su rasuta pažnja, nedostatak radnih navika, teškoće sa koncentarcijom, nefunkcionalan metod učenja, teškoće u odvajanju bitnog od nebitnog, a u isto vreme perfekcionazam i visoka očekivanja od sebe… Mnoga inteligentna deca su prilično lako prošla osnovnu i srednju školu, uz slušanje na času i često kampanjsko učenje. Ali, na studijama aktivno slušanje i intelegincija jesu važni, ali ne i dovoljni da bi se završio fakultet. Zato se u narodu i često kaže da se fakultet ne završava glavom, već zadnjicom… Ovaj fenomen je u psihologiji poznat i kao “sindrom pametne dece”. Često su ona dobijala pohvale da su pametna, ali nije se podsticao trud i rad. Tako su oni u jednom periodu stekli nerealnu sigurnost koja se posle prvih nepoloženih ispita polako pretvara u nesigurnost.

Depresivno raspoloženje i anksiozni poremećaj

Posle prvih neuspeha, kod ovakvih studenta dolazi do pada samopouzdanja, loše slike o sebi i uverenja da nisu dovoljno pametni i sposobni da završe školovanje kao drugi… Sve to može da rezultira depresivnim rapoloženjem i anksioznim poremećajima.
Jedan student prava zatražio je pomoć posle po drugi put ponovljne druge godine. Navodio je kako ceo dan provodi za knjigom, ali ništa ne može da zapamti. Sami odlasci na ispite predstavljaju mu veliki stres, ne može da spava noć pred ispit, ima paniku i gušenje pred polaganje… Kad izađe na ispit često odustane. Do sad je uspeo da položi neke lakše ispite koje je spremao nekoliko dana, ali duže I teže ispite odlaže. Roditelji koji su vrlo uspešni u svojim profesijama ne mogu da razumeju kako to da su u njihovoj porodici svi završili fakultete, uključujući i njihovu ćerku koja je još uvek student,  a njihov sin ne može. Sve to pojačava pritisak i osećaj da ne vredi dovoljno, odnosno da vredi samo ako završi fakultet. Počeo je povremeno da govori roditeljima kako puno uči i kako je položio ispite na koje nije ni izašao, što je produbljivalo osećaj strepnje i straha.

Terapija

Prvi deo terapije odnosio se na uspostavljanje radnih navika, planu rada, postavljanju ciljeva, promena načina učenja i razumevanja gradiva, vežbanja koncentracije i održavanja pažnje. Drugi deo rada odnosio se na promenu njegovih disfunkcionalnih uverenja o sebi, poslu, studijama i budućem zanimanju. Jedan ispitni rok je žrtvovao da bi radio na sebi i nadoknadio ono što je trebalo još ranije da stekne – radne navike i načine uspešnog učenja i pamćenja. Već na sledećem ispitnom roku osećao se mnogo bolje, mogao je više da zadrži fokus na gradivu koje uči, više da zapamti i razume. Posle prvog položenog ispita njegovo samopouzdanje je počelo da raste, osećao se sve bolje i funkcionalnije. Shvatio je šta želi da radi u životu i doneo zrelu odluku da želi da završi fakultet, koja ovoga puta nije nametnuta od roditelja.

Zrela odluka i jaka volja

Za uspeh na studijama nije dovoljna samo inteligencija i redovno pohađanje nastave, već i razvijanje radnih navika,  funkcionlan način učenja, pamćenja, povezivanja i razumevanja gradiva što se polako gradi od početka školovanja. Ukoliko se taj zadatak ne odradi  na vreme, moguće je odraditi ga i u odrslom dobu kroz određene vežbe koncentracije i pamćenja. Za sve to potrebni su zrela odrasla odluka i jaka volja.

Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Mr Ljubica Bogetić radi i test profesionalne orjentacije koji obuhvata testove sposobnosti, interesovanja i ličnosti, kao i razgovor sa psihologom. Sve to detaljno može da odredi profesionale oblasti u kojima možete da ostvarite svoj maksimum. Ova testiranja su najkorisnja za učenike 8. razreda osnovne škole i 4. razreda srednje škole, a kao orjentir u izboru škole ili fakultera. Korisna su i odraslim ljudima koji žele da promene zanimanje, ali ne znaju šta bi drugo radili.
Testiranje se obavlja u EOS CENTRU na Novom Beogradu. Dodatne informacije možete dobiti putem maila: eoscentar@gmail.com

Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo 

eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Depresivnost kod dece
I deca mogu biti anksiozna
Ljubomora u partnerskim odnosima
Ozbiljne posledice zavisnosti
Nesigurnost kod mladih i dozvola za odrastanje
Osećanja koja čuvaju od bolesti
Strah od raskida i samoće
Emocionalne ucene roditelja
Formula zdravlja i ličnog zadovoljstva
Posledice hroničnog stresa
Kako deci postaviti granice?
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Odlazak na psihoterapiju i suočavanje sa istinom Psihoterapija i susreti…
error: