BG online

Lični razvoj

Mrtav brak

Odvojeni životi pod istim krovom

Branislava Pavlović

Emocionalno mrtav brak je na žalost čest model po kojem mnogi partneri funkcionišu. To je brak u kojem nema emocionalne povezanosti, partneri ne provode vreme zajedno i lepše im je kada nisu jedno sa drugim, često i spavaju u odvojenim prostorijama, nema intime i seksa, nema zdrave komunikacije ni lepih reči, prestali su da reaguju jedno na drugo kao da su oboje digli ruke i više ni ne žele da se trude oko svog odnosa. Svakom od partnera može delovati da se onaj drugi distancirao, da vodi neki svoj život i da ne vidi šta se dešava sa brakom, ali u realnosti se često dešava da su u stvari oba partnera usamljena i otuđena na sličan način, samo što bez međusobne komunikacije i deljenja ne vide da se isto osećaju.

Nevidljivo udaljavanje partnera

Mrtav brak ne nastaje preko noći, već tome prethode godine nevidljivog udaljavanja partnera dok praznina između njih ne postane jasna. Dok su deca manja, tu prazninu popunjavaju svakodnevne obaveze oko dece, roditeljske teme, dok porodična dinamika dominira i prikriva umiruću bračnu atmosferu. U našoj kulturi ovo je sudbina mnogih brakova, gde roditeljsko i porodično funkcionisanje pojede ljubavni deo partnerstva. To mogu biti brakovi bez nekih velikih loših događaja i stresora, gde problemi ne dolaze iz toga što je mnogo loših interakcija, već iz premalo pozitivnih interakcija. Ne mora u braku ništa loše da se dešava da bi uvenuo. Dovoljno je da partneri ne grade kroz zajedničke godine svoj odnos i da se emocionalno otuđe. Najčešće se nezadovoljstvo jednog ili oba partnera poveća kada deca malo odrastu, sa njihovim ulaskom u adolescenciju, kada se otvori veći prostor za partnersko funkcionisanje.

Odlazak ili ostanak u braku?

Šta možete da uradite ako se prepoznajete u ovakvoj bračnoj slici?
Važno je da krenete od sebe, a ne od partnera. Šta vi želite? Imate tri opcije. Da se “vratite” u svoj brak i potrudite se da ga promenite, da odete iz braka i razvedete se ili da ostanete pasivno kao i do sada u odnosu koji se sam od sebe neće promeniti. Po mom mišljenju treća opcija je najlošija, druga opcija razvoda je uvek krajnje rešenje, pa je možda dobro početi sa prvom opcijom.
Pošto ne znate šta vaš partner oseća i misli, niti kako živi u tom svom “paralelnom” životu možda je zgodno da ga pitate. Ali ne onako usput, već jasno postavljajući problem koji vidite da ste se jako udaljili i da je vaš emocionalni odnos kao partnera nestao. Prvo moramo priznati i definisati da imamo problem da bismo mogli da probamo da ga rešimo. Potrebno je da vi prvi promenite svoje ponašanje ka partneru, okrenete se ka njemu i krenete ka njemu, a ne da pasivno trpite i gutate svoje nezadovoljstvo. Važno je i razmisliti čime ste vi doprineli da vaš brak postane tako prazan i mrtav.

Pogledajte se u oči

Promenu ne treba čekati od partnera već od sebe. Ako se vi počnete drugačije ponašati prema partneru, vremenom partner neće moći da zadrži svoje isto ponašanje od ranije, već će morati da se adaptira i promeni usled vaše promene. Partnerski odnos je cirkularan i svaka promena u jednom partneru izaziva promenu kod drugog i povratno u krug. Da li promena u vašem ponašanju dovodi do rešenja u vašem braku? Sigurno da ne, ali dovodi do toga da vaš partner ne može više da se na isti način distancira. U nekom trenutku oboje ćete progovoriti o bolnoj temi vašeg braka. Ovo mogu biti teški i neprijatni razgovori, ali to je jedini način da se posle niza godina pogledate u oči. Može se desiti da se oboje osećate loše u braku, ali da oboje želite da se potrudite da odnos bude bolji. Ali može i da se desi da jedna ili čak obe strane shvate da od braka nije ostalo ništa, pa ni želja da se nešto zajednički ponovo izgradi. Ma koliko bilo teško i takav scenario je bolje otvoriti I iskreno komunicirati. U oba slučaja znate na čemu ste i imate mogućnost da se potrudite da poboljšate kvalitet svog života, zajedno ili odvojeno.

Branislava Pavlović, psiholog i porodični terapeut
www.branislavapavlovic.rs

Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja Hotel Argo, Beograd

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Paralelni život pored žene i ljubavnice
Koja je vaša porodična uloga?
Vaspitni stil roditelja utiče na ponašanje i formiranje ličnosti deteta
Život u disfunkcionalnoj porodici
Zašto žene gube želju za seksom?
Postavite jasnu granicu između posla i privatnog života
Disfunkcionalni ljubavni odnos

 

SHOP

Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

Nezadovoljstvo sobom je navika

By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Za mnoge ljude je porodica temelj na kojem počiva njihovo…

You cannot copy content of this page