BG online

Lični razvoj

Paralelni život pored žene i ljubavnice

Kad brak postaje poligon za mučenje?

Kad jedan supružnik sazna za ljubavnu aferu svog partnera, obično se jedan od ta dva odnosa okončaju. Međutim, ima takvih primera da partner koji vara ne želi da okonča ni brak ni paralelnu vezu. U našoj kulturi češće su to muškarci, pa otvoreno žive paralelnim životom. Ukoliko supruga odmah ne prekine takav odnos takvi brakovi počinju da bivaju poligon za dugogodišnje mučenje.

(Ne)srećni u braku

Ako neko nije veran i ima paralelnu vezu, to nužno ne znači da je nesrećan u braku i da želi da se razvede. Čak suprotno, kad je reč o muškarcima, mnogi koji varaju svoje žene ne čine to zbog lošeg braka, već zato što žele da varaju i misle da imaju pravo na to. Neki muškarci imaju dugogodišnje afere koje ne žele da prekinu jer su vođeni krajnje sebičnim, egocentričnim potrebama što može da ukaže na narcističnu ili psihopatsku strukturu ličnosti, kao i muškarca koji oseća apsolutnu dominaciju nad svojom partnerkom kome je sve dozvoljeno. Žena svojim tolerisanjem, trpljenjem i ostajanjem u takvom odnosu šalje upravo suprotnu poruku od one koju želi, a to je da on ne trpi posledice sopstvenog ponašanja. Vara, laže, zavodi naokolo, a kod kuće ga čekaju supruga, deca i sigurnost toplog doma. I kad mu žena direktno verbalno govori da ne želi tako da živi i predlaže da se rastanu, njemu ne znači ništa kad mu je njenim ponašanjem dozvoljeno da se ponaša kako želi. Granice se uvek postavljaju konkretno i ponašanjem, a ne rečima.

Ostanak u lošem braku

Mnogi muževi su skloni da ozbiljno ne shvataju šta im supruge govore sve dok svojim ponašanjem tolerišu njihovo ponašanje. Muškarci često reaguju samo na granice u ponašanju i papire za razvod, ako ih i to trgne. Iako je potpuno jasno ko je krivac – onaj koji vara, posle niza godina tolerisanja takvog ponašanja i žena postaje odgovorna za ostanak u takvom odnosu. U početku je možda i normalno verovati ili nadati se da će partner prestati sa tim i da će se promeniti, ali nakon nekoliko godina to je iracionalno i pogubno po ženu, jer je održava u lošem braku. Ljudi se obično menjaju samo ako to žele ili kad moraju. To što muž ne želi to je do njega, ali to što ne mora da se menja je do žene. Ako odbija predlog da se razvede, to samo znači da je njemu dobro i da ima sve: porodicu, ženu, ljubavnicu, flertove sa strane, radi šta hoće. Verovatno ženine pridike i ne uzima za ozbiljno kad ona predlaže razvod jer sve godine ostaje uz njega.

Distanciranje i osnaživanje

Ono što je najlošije je da se ovakvo njegovo ponašanje fokusira samo na taj aspekt odnosa. Pitanje je da li je posle toliko vremena dovoljno da on samo prestane da vara? Šta je ostalo od odnosa koji je preplavljen takvim sadržajima? Tad je vreme da se žena zapita gde su ona i i deca u svemu tome, kako takav brak utiče na sve njih. Poremećeni partnerski odnosi ostavljaju trag na dečijoj duši, čak i kad ona nisu direktno umešana u zbivanja. U takvoj situaciji za ženu je zdravo da se defikusira sa muža i njegovo ponašanje, da pogleda sebe i ostale aspekte funkcionisanja. Potrebno je malo distanciranja i osnaživanja svoje pozicije. Ljudima se u braku dešavaju razne loše stvari, ali je za promenu odnosa na bolje uvek potrebno da obe strane to žele. Ne možete popravljati svoj brak sami. Sami jedino možete prekinuti takav brak.

Granice zdravlja i samopoštovanja

Dobro je razmisliti kojim sve ponašanjima održavate ovakvu bračnu poziciju koja vam ne odgovara. Postavite jače granice, iznesite jasne zahteve i ne popuštajte. Dobro razmislite da li zaista želite za sebe takvu osobu i šta je to u stvari što želite da očuvate: vašu sliku o suprugu i porodici kakvu želite da imate ili baš tog čoveka koji vas godinama vara. Poslednji korak koji možete da preuzmete je da ga napustite, pa ako ga ni to ne urazumi i trgne, onda je za ženu i decu bolje da više ne pokušavate da spasite ono što se spasiti ne može. Uvek sam za to da je razvod krajnje rešenje i da treba pokušati sve da do njega ne dođe, ali u granicama sopstvenog zdravlja i samopoštovanja.

Branislava Pavlović, psiholog i porodični terapeut
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja Hotel Argo, Beograd

www.branislavapavlovic.rs
pavlovic.branislava@outlook.com

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Koja je vaša porodična uloga?
Vaspitni stil roditelja utiče na ponašanje i formiranje ličnosti deteta
Život u disfunkcionalnoj porodici
Zašto žene gube želju za seksom?
Postavite jasnu granicu između posla i privatnog života
Disfunkcionalni ljubavni odnos
Šta se desilo sa mojim partnerom, promenio se?
Od zlostavljanja porodice do maltretiranja kućnog ljubimca
Da li ste razočarani u svoj brak ili vezu
Život pored osobe koju (ne)volite
Život tinejdžera i depresija u adolescenciji
Četiri ubice partnerskog odnosa
Brak u krizi, deca u svojoj sobi
Kako žive srećne porodice?
Možemo li se razići kao prijatelji?
Odrastanje uz društvene mreže
Emocionalni razvod (u braku, a sami)
Može li beba da vas zbliži sa partnerom i sačuva brak?
Život u lošem braku
Bračni problemi i spavanje u odvojenim krevetima

Kako preboleti raskid duge veze?

Kako posle prevare?

Kako vratiti izgubljeno poverenje?

Zašto volimo? : priroda i hemija romantične ljubavi – Helen Fišer

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zašto bežimo jedni od drugih? Zašto nas lakše povezuju strah…

You cannot copy content of this page