BG online

Lični razvoj

Možemo li se razići kao prijatelji?

Deca se ne razvode od roditelja

U braku bez dece razvod je pravno i finansijski jednostavniji, iako emocionalno može biti jako težak. Psihološki gledano, razvod bez dece je razlaz dve osobe koje mogu da se nikad više ne vide. Deca povezuju svoje roditelje do kraja života. Partner sa kojim imate decu je zauvek mama ili tata vaše dece. Kad se razvodite, vi se razvodite od supružnika kao vašeg ljubavnog partnera, ali se nikad ne možete razvesti od partnera kao drugog roditelja vaše dece. I ne treba, jer deci je mama uvek mama a tata uvek tata.

Tačka na loš odnos

Deca se ne razvode od svojih roditelja. To je jako važno naglasiti jer mi se čini da mnogi supružnici u procesu razvoda braka emocionalno idu sa pozicija ljubavnih partnera, iako svesno i deklarativno govore da čine sve što je u najboljem interesu dece. Naravno, ima pristojnih i dobrih razvoda. To su oni razvodi u kojima su supružnici shvatili da prekid bračne partnerske veze dovodi do prekida nezadovoljstava, optuživanja i konflikata  u porodici, a za decu je uvek loše da prolongirano žive u lošim bračnim odnosima.To je razvod u kome se dve odrasle osobe rastaju kao ljubavni partneri, ali ne i kao partneri u roditeljstvu i gde se jasno drži granica da se na roditeljstvo ne prelivaju partnerski problemi. Dobar razvod je stavljanje tačke na loš partnerski odnos, a bivši partneri nastavljaju zajedno da vrše roditeljsku funkciju. Na papiru lako i lepo zvuči, ali život često pokazuje drugačije. Moć činjenice da zauvek ostajemo dva roditelja našoj deci može se koristiti za dobrobit i u interesu dece, a može se, kao i svaka moć, zloupotrebljavati opet pod parolom „interesa dece“. Lična povređivanja, osećanje neuspeha, umanjeno samopoštovanje, grube reči, nezadovoljstvo, nesreća i tuga, nerazrešeni konflikti, emocionalna i materijalna dugogodišnja investicija u brak i porodicu… – gde sve to spakovati kad se razvodimo?  Najlakše je u onoga ko nam je i kriv za sve – našeg uskoro bivšeg supružnika, pa tako po automatizmu nastavljamo da koristimo isti psihološki mehanizam, koji smo usvojili i učvrstili u lošem braku.

Produžena ruka bračnog konflikta

Razvod je odlična prilika da izvadimo tešku artiljeriju i udarimo po neprijatelju ili da se zavučemo u svoj rov još dublje i čekamo da neprijatelj, naš uskoro bivši supružnik, ponovo zapuca na nas. A gde su tu deca i njihov najbolji interes? Ona trčkaraju i rastu na tom bojnom polju gde se mi borimo za njih i njihov najbolji interes. Starateljstvo nad decom, alimentacija, podela imovine, postavljanje uslova, sve je to jako važno i zato moramo da se borimo na bojnom polju razvoda, sve dok ne pobedimo jer će onda našoj deci biti bolje. Ima razvoda u kojima je neophodna procena starateljstva nad decom i postoji realna potreba da se sudimo za visinu alimentacije. U mnogim slučajevima je to samo produžena „ruka“ bračnog konflikta i osvete. Dok neki ljudi to rade, mnogi nesvesno to čine poneseni svojim razočarenjem, bolom i nemogućnošću suočavanja sa situacijom razvoda.

Manje u sudovima, više uz decu

Deci su potrebna dva zdrava i funkcionalna roditelja koji su im uvek dostupni. Potrebni su im mama i tata koji se sa njima igraju, razgovaraju, brinu o njima, školuju ih, vode na treninge i rođendane, maze i ljube. Deci treba struktura i stabilnost. Ako ne mogu zajedno, roditelji mogu sve ovo da im pruže i kad su razdvojeni. Ako se odluče za razvod, u interesu deteta je da se sporazumno razvedu, što znači da se rastaju kao bračni partneri, a roditeljsku funkciju nastavljaju zajednički da obavljaju. Umesto da svoje zdravlje, energiju i vreme troše u sudskim postupcima, mogu da je usmere na decu i sebe.

Kako da deci bude lakše?

Što osoba kvalitetnije emocionalno prihvati i obradi razvod, biće bolji roditelj. Istraživanja pokazuje da se deca nakon „prijateljskog“ razvoda lakše i brže adaptiraju na novu situaciju i odrastaju bez posledica po njihovo psihofizičko zdravlje. Suprotno tome, što je proces razvoda duži i mučniji, sa više svađa, ucena i osveta, deca odrastaju u produženom konfliktu razvoda i negativnim osećanjima roditelja, koji im onemogućavaju adaptaciju i zdravo odrastanje. Da, teško je i potrebno je puno snage i zrelosti, ali u najboljem interesu vaše dece je da vama i vašem uskoro bivšem supružniku bude dobro.

Branislava Pavlović
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja:  Hotel Zepter, Terazije 10, Beograd

Branislava Pavlović dipl. psiholog i sistemski porodični terapeut ima svoje savetovalište u centru Beograda. Radila je kao klinički psiholog u Domu zdravlja gde je stekla dugogodišnje iskustvo u radu sa odraslima i decom baveći se psihoterapijskim radom i psihološkom dijagnostikom. Pomaže svojim klijentima da reše i prevaziđu različite životne probleme, uključujući anksioznost, depresivnost, bračne probleme i konflikte u interpersonalnim odnosima, probleme na poslu, u roditeljstvu i razvojnim krizama. Pored rada u savetovalištu Branislava Pavlović sa klijentima koji se odluče za taj koncept razgovara tokom šetnje u prirodi. (Walk&Talk) i napominje da fizička aktivnost u svakom svom obliku pozitivno utiče na anksiozno depresivna stanja, nesigurnosti, sliku koju imamo o sebi i da se čovek bolje oseća kad je aktivan.
www.branislavapavlovic.rs
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com
FB: www.facebook.com/Pavlovic-Branislava-psiholog-i-psihoterapeut

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Saveti Branislave Pavlović:
Disfunkcionalni ljubavni odnos
Šta se desilo sa mojim partnerom, promenio se?
Od zlostavljanja porodice do maltretiranja kućnog ljubimca
Da li ste razočarani u svoj brak ili vezu
Šta se dešava kad u partnerski odnos ušeta neko treći?
Tikovi kod dece
Život u začaranom krugu društvenih mreža
Porodica u krizi
Moraju li svi da imaju decu?
Kako pomoći depresivnoj osobi?
Da li ste tužni ili depresivni?
Prevara u braku
Bračni problemi i spavanje u odvojenim krevetima
U šetnji sa psihoterapeutom

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Živimo u vremenu u kojem se veliki deo čovečanstva udaljio…

You cannot copy content of this page