BG online

Lični razvoj

Disfunkcionalni ljubavni odnos

Kad ubijete odnos u kojem gušite sebe, vi ćete ozdraviti

Nekad nismo ni svesni da živimo u lošem braku/vezi u kojoj se osećamo sve lošije, neraspoloženi smo i napeti. Kažu da nema idealnog partnerskog odnosa. Ali, kako da znamo da li je naš ljubavni odnos „normalan“, odnosno zdrav po nas ili je disfunkcionalan i čini da se sve lošije osećamo.

Jako je bolno, ali neophodno biti svestan u kakvom odnosu živite. Jedino ako se suočimo s tim da naš partnerski odnos ima mnogo problema možemo da se potrudimo zajedno sa partnerom da ih rešavamo i poboljšavamo odnos ili da ga prekinemo. Najlošije rešenje je živeti u disfunkcionalnom nezdravom odnosu i zatvarati oči pred tim.

Kako se raspravljate?

Ima nekoliko stvari koje su karakteristične za loše, disfunkcionalne brakove/veze. Loša komunikacija i stalni konflikti oko istih stvari na isti način, odnosno repeticija negativnog obrasca svađa je osnovni i jasan pokazatelj lošeg partnerskog funkcionisanja. Svi parovi se raspravljaju, ali u zdravoj raspravi postoji jasna konkretna tema o kojoj partneri diskutuju, rešavaju je i završavaju. Nezdrave svađe idu po principu „još više istoga“, partneri su kao u danu mrmota zaglavljeni u skoro identičnim svađama iznova i iznova, koje crpe energiju, kvare odnos ali nemaju nikakav konstruktivan ishod. U partnerstvu je nužno da obe strane mogu da naprave kompromis i da se zajedno usaglase.

Ko je kriv?

Traženje „dežurnog krivca“ za SVE, javlja se u vezama gde jedan ili oba partnera nisu spremni da preuzmu odgovornost za sopstveno ponašanje, pa samim tim ni odgovornost za odnos. Disfunkcionalni partneri ne uzimaju dobrobit odnosa i partnera. Učiniće sve da svu krivicu svale uvek na svog partnera. U lošem odnosu ne postoji izvini, pogrešio/la sam, to je moja odgovornost i sl. Ovakva vrsta može da preraste u zlostavljački odnos gde je uvek i za sve samo drugi kriv.

Stalna napetost

U disfunkcionalnom odnosu osoba ne može da se ponaša onako kako misli i oseća, već po nekim čudnim lošim modelima oseća stalnu napetost da mora ili ne sme da bude to što jeste. To je jedna vrsta samocenzure ponašanja koja potiče od stalnog kritikovanja i nezadovoljstva drugog partnera, ali vremenom osoba počinje i sama da se oseća loše ili krivom ako se ne ponaša u skladu s partnerovim očekivanjima. “Ne smem da budem ja jer se to drugome neće dopasti pa će doci do negativnog ishoda svađe, kritike, prekora ili osećanja krivice”. Čak i kad je dobar period u disfunkcionalnom odnosu, partneri osećaju napetost, nema spontanosti, poverenja i opuštanja. Kao neke male uplašene životinjice, nesvesno iščekuju odigravanje nečeg lošeg. Stalna tenzija u odnosu i kući može da dovede do niza anksiozno-depresivnih I psihosomatskih simptoma kod jednog ili oba partnera. To je ono kad kažemo da se u vazduhu oseća napetost.
Kontrolisanje partnera je često prisutno u disfunkcionalnim odnosima. Na početku odnosa ta zainteresovanost partnera za sve što radi, pa čak i misli, na drugog partnera može da deluje kao ogromna zaljubljenost, ali se obično iza toga krije potreba za kontrolom partnera, a ne autentična ljubav.

Kompromisi na svoju štetu

Nema zdravog odnosa bez kompromisa i tolerancije, a u lošem odnosu ne postoji ni volja ni mogućnost dogovora. Partner koji nikad ni za jednu stvar ne pravi kompromis “tera” drugog partnera na stalno trpljenje. Onaj koji je tolerantan i koji pravi kompromise samo na svoju štetu očekuje da i druga strana ponekad pokaže dobru volju i uzvrati istim lepim gestom. Kad se to ne dešava dolazi do zloupotrebe i iskorišćavanja onog ko je tolerantniji. “Morala sam da ubijem sebe, da bih ostala u braku”- rekla mi.je jedna klijentkinja. Ako osećate da morate da stalno gušite sebe da bi odnos opstao možda je vreme da ubijete odnos, a vi ozdravite.

Branislava Pavlović, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

 

KAKO PREŽIVETI PREVARU U BRAKU? je online radionica porodičnog terapeuta Branislave Pavlović koju će održati u nedelju 4.jula od 20h do 22h. Radionica je interaktivna, tako da će polaznici imati priliku da ukoliko žele dobiju odgovore na pitanja o konkretnim problemima, dilemama, osećanjima sa kojima se suočavaju nakon ličnog iskustva prevare u partnerskom odnosu. Više informacija i rezervacije online ulaznica: bgonline.radionice@gmail.com ili 066060820

 

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Saveti Branislave Pavlović:
Šta se desilo sa mojim partnerom, promenio se?
Od zlostavljanja porodice do maltretiranja kućnog ljubimca
Da li ste razočarani u svoj brak ili vezu
Šta se dešava kad u partnerski odnos ušeta neko treći?
Tikovi kod dece
Život u začaranom krugu društvenih mreža
Porodica u krizi
Moraju li svi da imaju decu?
Kako pomoći depresivnoj osobi?
Da li ste tužni ili depresivni?
Prevara u braku
Da li dajete, uzimate ili kalkulišete u ljubavi?
Loš brak i nesrećna deca u njemu

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
7 navika uspešnih porodica Mnogi ljudi pod pritiskom svakodnevice često…

You cannot copy content of this page